Înălțarea Domnului. Ziua Eroilor

inaltarea-domnului-ispasul-ziua-eroilor

Dimensiune font:

| 12-06-2024 09:36

 La 40 de zile după Paști, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului * este ziua in care oamenii ciocnesc din nou ouă roșii și în care salutul „Hristos a Înviat” se transformă în „Hristos S-a Înălțat” * această zi mai este cunoscută și drept Ispas * tradiția spune că Ispas era un cioban care s-a ascuns după pietre și a văzut Înălțarea Domnului, în același timp cu apostolii


În fiecare zi de joi din a şasea săptămână de după Paşte se sărbătoreşte Înălţarea Domnului, când sufletul lui Isus Hristos se ridică la cer. Se spune că la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer a asistat şi un personaj, Ispas, după cum este cunoscut. Devenit personaj mitic, Ispas a fost un om bun şi vesel, de aceea oamenii caută să fie bine dispuşi şi să nu-şi caute pricini de ziua lui. Ispas este prăznuit ca un adevărat sfânt şi este ales chiar şi patron al gospodăriilor. Ca la fiecare mare sărbătoare de peste an, şi de Ispas se săvârşesc tot felul de obiceiuri (se taie vârful cozilor la vitele cornute, spre exemplu) şi se fac unele sacrificii, de miei în special.

Paștile Cailor

În drumul lor spre cer, unele spirite ale morţilor se pot rătăci. Rămase pe pământ, se transformă în strigoi care fac lucruri rele. De aceea, în noaptea şi în ziua de Ispas se fac unele practici magice de apărare: se culeg şi sfinţesc flori, frunze şi ramuri de alun, nuc, leuştean şi paltin, care sunt bune la descântece. La munte, oamenii sună din buciume, iar în unele sate, fetele şi femeile se încing cu leuştean peste brâu. Ispasul este hotarul pentru semănatul plantelor, în special al porumbului. Tot acum se urcă boii la munte, la păşuni, şi se însemnează mieii, prin crestarea urechilor.

În vechime, sărbătoarea mai era cunoscută şi ca Paştile Cailor sau Joia Iepelor, când se credea că pentru un ceas şi pentru o singură dată pe an caii se săturau de păscut iarbă. În unele legende, caii sunt animale veşnic flămânde, aşa le-a hărăzit Maica Domnului să fie, pentru că tropotitul şi nechezatul lor ar fi deranjat-o în timpul naşterii lui Isus în iesle. Sărbătoarea a fost şi o zi a soroacelor, când trebuiau încheiate diferite înţelegeri. Şi pentru că spre deosebire de Sângiorz (23 aprilie) şi Sâmedru (26 octombrie) sărbătoarea are dată mobilă, care variază de la an la an, importanţa i s-a diminuat treptat, căpătând şi o conotaţie peiorativă. Aşa a apărut zicala „La Paştile Cailor”, adică de a-ţi onora o promisiune la o dată neştiută sau de a-ţi uita cuvântul dat.

De ziua Înălțării sunt legate foarte multe credințe, una dintre ele fiind că Cerul rămâne deschis între Paște și Înălțare, iar oamenii care mor în această perioadă ajung direct în Rai, fără să mai treacă prin Judecata de Apoi.
Ierburi de leac și ritualuri pentru spor
Potrivit credintei, Iisus ar fi avut legate de brâu frunze de nuc în ziua Înălțării, iar oamenii fac același lucru astăzi. De asemenea, în alte zone, credincioșii își bat corpul cu leustean pentru a se feri de boli și alte rele. Și vitele trebuie să fie bătute cu frunze de leuștean pentru a fi sănătoase și să nu se prindă vrăjile de ele.
Tot astăzi se culeg flori, frunze sau ramuri de paltin, nuc, alun sau leuștean pentru că ar avea puteri vindecatoare.
Frunzele de paltin sunt folosite de Înălțare și pentru a se împodobi mormintele, pentru ca morții să se odihnească în pace, iar strigoii să fugă din cimitire.
În alte zone, se taie puțin păr din vârful cozilor vitelor și se îngroapă într-un mușuroi de furnici, în timp ce oamenii spun „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.
Pentru sporul casei, gospodinele trebuie s
ă împartă căni cu lapte dulce, în care au fiert păsat. Bărbații agricultori știu că semănatul trebuie să se facă până în această zi fiindcă apoi nimic din ce se va pune în pământ nu va rodi.
Maura ANGHEL

Caseta 1

La Înălţarea Domnului încep şi iarmaroacele sau bâlciurile anuale, tradiţie foarte veche şi care s-a păstrat în multe localităţi din ţară. Iarmaroacele de Ispas mai sunt cunoscute şi drept iarmaroacele Moşilor, pentru că în vechime târgurile erau pline de străchini, ulcele şi linguri din lemn care vor fi date de pomană de gospodine la Moşii de Vară. Sărbătoarea este dedicată şi eroilor, în fiecare an ei fiind comemoraţi în ziua Înălţării Domnului.

Caseta 2

În popor se mai spune că pentru sporul casei nimic nu trebuie împrumutat de Ispas. Asta înseamnă că nici nu se dau bani cu împrumut, dar niciun obiect din casă nu trebuie dat vreunui cunoscut. Nu se dau, mai ales, chibrituri sau alte surse de foc deoarece se spune că membrii familiei vor avea inima rea ca focul. Nici sare nu este bine să se dea fiindcă altfel vacile nu vor mai da lapte gras.

 

 

Familia Coroianu s-a destrămat. Soția lui a plecat din cauza...

 

 

 

 

 

 Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Eclipsă de Soare pe 2 octombrie
27/09/2024 12:21

Pe 2 octombrie, se va petrece Eclipsa de Soare/Luna Nouă din Balantă. Iată ce ne spune astrologul Daniela Simulescu si ce recomandări are pentru fiecare semn din zodiac. Această Eclipsă de Soare/Lună ...

HOROSCOPUL ZILEI
27/09/2024 06:00

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Horoscopul Zilei
26/09/2024 05:51

Berbec În fata ta se derulează anumite momente din trecut, insă acum le trăiesti cu mai multă profunzime. Poti ajunge la anumite concluzii si poti avea constientizări revelatoare despre cineva pentr ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/09/2024 04:55

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

HOROSCOPUL ZILEI
24/09/2024 05:30

BERBEC Tensiunea de la serviciu este din ce in ce mai accentuată si simtiti nevoia unei libertăti mai mari. Faceti planuri pentru schimbări majore, dar fără să vă sfătuiti cu nimeni si veti fi refuza ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/09/2024 05:56

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

Încă un pas pentru ca toți creștinii să sărbătorească la aceeași dată Paștele: Decizia luată de Bisericile Ortodoxe Locale și Bisericile Răsăritene Antice
23/09/2024 05:28

In perioada 16-17 septembrie 2024, in Egipt, s-a desfăsurat Conferinta Bisericilor Ortodoxe Locale si a Bisericilor Răsăritene Antice, unde s-a discutat revenirea la o dată unică pentru celebrarea Pastelui ...

Moment istoric! Papa Francisc confirmă că vrea să facă mereu Paștele cu ortodocșii: ‘Sărbătoarea comună să nu mai fie o excepție, ci să devină o normalitate’
22/09/2024 19:10

Ceea ce părea aproape imposibil de realizat, este tot mai aproape de implinit! Catolicii si ortodocsii sunt la un pas de o intelegere istorică: sărbătorirea Invierii Mantuitorului Iisus Hristos la aceeasi d ...

 Psalmul 17 – o armă puternică împotriva duhurilor rele
22/09/2024 11:30

Acest psalm este o laudă adusă lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de la Dansul in vreme de necaz sau război văzut sau nevăzut, care arată atotputernicia Lui. Citirea acestui psalm ne poate fi de folos at ...

Psalmul 50 are puteri miraculoase. Când trebuie să îl citeşti pentru a te ajuta
22/09/2024 09:30

Pentru a intelege bine psalmul, este nevoie să cunoastem starea in care se afla David atunci cand l-a scris si motivele care l-au determinat să-l scrie. Psalmul 50, unul dintre cei 7 psalmi penitentiali ai p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei