Covata de pâine, inima vie a tradițiilor românești

20120403_190007

Dimensiune font:

| 26-09-2024 19:59

 O simplă piesă de lemn, covata poartă în sine inima vie a tradițiilor românești, legând generații de meșteșugari, gospodine și sărbători deopotrivă. Acest obiect de o frumusețe rustică nu este doar un vas în care se frământă aluatul, ci o mărturie a unei culturi în care pâinea nu înseamnă doar hrană, ci viață, dăruire și comunitate

În satele Iașului, la fel ca în multe altele ale Moldovei, covata de pâine este mai mult decât un simplu vas de lemn. Este un simbol al simplității, al grijii și al comunității, purtând în străfundurile sale amintiri transmise din generație în generație. Fiecare covată are o poveste, iar lemnul din care este confecționată pare să absoarbă toate acele povești de-a lungul anilor, împletind mirosul pâinii aburinde cu cel al lemnului cald.

Covata de pâine tradițională este cioplită, de obicei, din lemn de stejar, păr sau tei. Fiecare dintre aceste tipuri de lemn are o simbolistică aparte și o utilitate precisă. Lemnul de stejar este cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa, astfel încât o covată din stejar poate fi folosită zeci de ani. Pe de altă parte, lemnul de păr este mai fin și mai ușor, oferindu-i covatei o atingere delicată, care parcă respectă pâinea ce urmează să fie frământată. Lemnul de tei, ușor și moale, era adesea ales în locurile unde frământatul se făcea mai mult manual, fără instrumente grele.

Odată ce meșterul aduce lemnul în atelier, îl alege cu grijă, fiind atent la fibra acestuia. O covată trebuie să fie solidă, dar și ușoară, să fie adâncă, dar nu prea largă, să poată păstra căldura mâinilor celor care frământă pâinea.

Bunătăți de sărbători

În trecut, covata era o prezență constantă în casele românești. Frământatul pâinii nu era doar o activitate gospodărească, ci și un prilej de adunare a familiei. Pâinea era mai mult decât hrană – era rodul muncii colective, simbol al unității și prosperității. Încă de dimineață, femeile satului se adunau în jurul covatei, iar mirosul de aluat dospit umplea întreaga casă, promițând bucuria unei mese împreună.

Un alt moment important era legat de sărbători și evenimente importante din viața comunității, cum ar fi nunțile și botezurile. Covata devenea locul unde se frământa pâinea pentru sărbători sau cozonacii împodobiți cu nucă și stafide, ce aveau să fie împărțiți în semn de ospitalitate și bunăvoință.

În unele regiuni, covata era, de asemenea, folosită la anumite ritualuri străvechi. Se spune că, atunci când o tânără se mărita, primea în dar de la mama sa o covată nouă, lucrată de tatăl său sau de vreun meșter iscusit din sat. Aceasta era simbolul continuității tradiției familiei, purtând în ea toate bucuriile și necazurile gospodăriei.

Între uitare și renaștere

De-a lungul timpului, covata a fost treptat înlocuită de mașinile moderne de frământat sau de recipiente din plastic, însă există locuri în Iași unde această tradiție încă se păstrează. În ultimii ani, odată cu renașterea interesului pentru tradițiile vechi și pentru meșteșuguri, covata a revenit în atenția iubitorilor de artizanat și de autenticitate. Un fapt interesant este că mulți brutari artizanali din Iași au redescoperit covata tradițională și o folosesc pentru a frământa pâinea lor specială, care poartă în sine gustul autentic al vremurilor de altădată. Ei cred în puterea tradițiilor și în farmecul pâinii frământate manual, într-o covată de lemn care oferă un gust mai autentic și o textură unică. „Nici o tehnologie modernă nu produce pâini de calitatea celor amestecate la mână. Sigur, cere timp. Dar nu e nici pe departe asa de obositor cum crezi, asta dacă nu produci comercial. Până în 10 pâini, adică pentru o familie extinsă și rezerve la congelator, un malaxor e exagerat. Îți recomand să cumperi o covată mică din lemn și sa o ții în casă. Pentru mine e fabulos să văd piese vechi de 100 de ani, de vânzare pe net, la preturi foarte decente. Scapă nepoții de obiectele bunicilor. Cioplite ideal din trunchiuri de salcie, cu dimensiuni decente de 50-60 de cm lungime și 15-20 cm adâncime. Să nu fie prea mare. Aceste covate sunt practice pentru o familie și au o istorie interesantă și aș zice și o energie bună.

Nu coci deocamdată, nu contează, fă-ți cadou un obiect frumos. Ții în el fructe sau cartofi, îl faci masa sau blat de mai știu eu ce, dar îți va sări zilnic în ochi cu amintirea ca într-o zi te vei apuca de cozonaci sau turte sau pâini integrale. Sau caută un artizan la târg. Știu ca merge și la lighean de plastic. Pentru mine, procesul e mai important decât produsul final, nu se compară în veci senzația la mână. Întră pe grupuri de antichități, obiecte vechi, etc, cauta o covata mică necrapată, răzuiește stratul superficial, unge-o cu un ulei și ești deja la jumătatea drumuri spre pâine bună”, scrie, pe contul lui de Facebook, Alexandru Paicu, un brutar cunoscut din Iași.

La diferite festivaluri și târguri de meșteșuguri, cum ar fi Târgul Meșterilor Populari din Iași sau evenimentele de la Muzeul Țăranului Român din București, poți găsi meșteri care încă cioplesc covate, păstrând vii tehnicile vechi.

Un astfel de meșteșug ar putea fi admirat și la evenimentele dedicate tradițiilor gastronomice, cum ar fi Festivalul Pâinii de la Bran sau Sărbătoarea Covatei de la Gura Humorului, unde participanții pot vedea cum se frământă pâinea după metode tradiționale. Aceste momente sunt încărcate de emoție, deoarece ele marchează nu doar o revenire la rădăcini, ci și o reafirmare a legăturii dintre om, natură și tradiție.

Covata de pâine, cu toate neregularitățile și crăpăturile sale fine, este un simbol al răbdării, al muncii continue și al respectului pentru hrană. Fiecare frământare începe cu rugăciunea discretă a gospodinei, care-și face cruce deasupra aluatului, cerând sănătate și belșug. Această legătură intimă între gesturi și spiritualitate, între covata simplă de lemn și pâinea ce hrănește întreaga familie, face din acest obiect o comoară de neprețuit.

Într-o lume modernă, în care lucrurile par să-și piardă rapid valoarea, covata rămâne o amintire vie a celor care știu că tradiția și respectul pentru lucrurile simple sunt esențiale pentru identitatea noastră.

 

Maura ANGHEL


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
25/09/2024 17:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
22/09/2024 18:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Altruismul, puterea invizibilă care ne leagă pe toți
22/09/2024 15:14

Trăim intr-o lume care adesea pare să celebreze individualismul, succesul personal si acumularea de resurse, fie ele materiale sau intelectuale. Si totusi, in tăcere, in umbra zgomotului cotidian, există o ...

Nucul, arborele înțelepciunii și alchimistul toamnei
19/09/2024 14:45

Nucul este un arbore nobil, venerat de secole pentru generozitatea sa. Din primăvară pană in toamnă, el creste in tăcere, imbrătisat de soare si ploaie, pregătindu-si fructele pentru a hrăni si ingriji ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
18/09/2024 14:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Dovleacul, aurul toamnei. De la bucătărie la artă și farmacie
16/09/2024 13:25

  În bucătăriile din intreaga lume, bostanul este un ingredient de bază, apreciat atat pentru gustul său dulce, cat si pentru versatilitatea sa. De la supe si plăcinte pană la tocănite si des ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
15/09/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
14/09/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
14/09/2024 14:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
14/09/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei