24 ianuarie, Ziua internaţională a educaţiei
Dimensiune font:
Ziua internaţională a educaţiei este marcată la 24 ianuarie, potrivit Rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU la 3 decembrie 2018, în cadrul Reuniunii globale a educaţiei care s-a desfăşurat la Bruxelles, Belgia, în zilele de 3-5 decembrie 2018, potrivit www.un.org şi https://en.unesco.org/.
Rezoluţia 73/25 "Ziua internaţională a educaţiei" a fost adoptată de către Nigeria şi alte 58 de state membre, demonstrând voinţa politică neclintită de a sprijini acţiunile eficiente pentru educaţie incluzivă, echitabilă şi de calitate pentru toţi, fără de care ţările nu ar reuşi să atingă obiectivul egalităţii de gen şi să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri şi adulţi neşcolarizaţi.
În prezent, peste 250 de milioane de copii şi tineri nu frecventează şcoala, peste 600 milioane de copii şi adolescenţi nu pot citi şi nu pot efectua exerciţii matematice de bază, în timp ce mai puţin de 40% dintre fetele din Africa sub-Sahariană termină şcoala primară şi aproximativ patru milioane de copii şi tineri refugiaţi sunt fără şcoală, subliniază www.un.org.
În cadrul Reuniunii globale a educaţiei de la Bruxelles, comunitatea internaţională a reiterat faptul că educaţia, un drept fundamental al omului, are un rol esenţial în construirea unor societăţi durabile şi rezistente, contribuind la realizarea tuturor celorlalte obiective de dezvoltare durabilă. Reuniunea a fost convocată de UNESCO, în calitate de agenţie specializată a ONU pentru educaţie şi a fost prima, la nivel global, de la adoptarea, în septembrie 2015, a Agendei 2030: "Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă".
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă garantează o educaţie de calitate. Cadrul de acţiune Educaţie 2030 subliniază faptul că profesorii sunt indispensabili unei educaţii echitabile şi de calitate. Pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar mai ales de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Astfel, se estimează că până în 2030 vor fi necesare circa trei milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi aproximativ cinci milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).
În 2021, în contextul pandemiei COVID-19 care a condus la întreruperea învăţământului la o scară fără precedent afectând vieţile a 1,6 miliarde de şcolari, studenţi din peste 190 de ţări, Ziua internaţională a educaţiei a fost marcată prin tema "Recuperează şi Revitalizează Educaţia pentru Generaţia COVID-19".
Ziua internaţională a educaţiei a fost marcată, începând cu anul 1994, odată cu Ziua profesorului, la 5 octombrie.
În ţara noastră, Ziua educaţiei este distinctă de Ziua învăţătorului, care se sărbătoreşte la 5 iunie începând cu anul 2013, conform unei decizii luate la 3 iunie 2013, de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ''Spiru Haret'').
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau