Cât trebuie să plătească studenții pentru chirie în noul an şcolar. Evoluția prețurilor în cele mai importante orașe universitare

000000   05500

Dimensiune font:

| 12-09-2022 09:33

În așteptarea noului an universitar, studenţii şi părinţii pot afla care sunt prețurile medii actuale de închiriere pentru una, două și trei camere și evoluția acestora față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, uitându-ne la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara, se remarcă o efervescență a categoriei de închirieri - "oferta arată o creștere de 9% a numărului de anunțuri nou listate, însă și o epuizare mai rapidă a acestora, timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic față de anul trecut.

La nivel național, în luna iulie a acestui an, numărul de anunțuri cu proprietăți de închiriat rămase active pe platforma este cu 6% mai mic decât anul trecut. Ca urmare, și prețurile sunt în creștere – de la majorări moderate în Iași (+4%) la cele semnificative, în Cluj-Napoca (+20%)", se arată în ultima analiză a platformei de anunțuri imobiliare Storia.ro.

Care este oferta ca număr de anunțuri active

Anunțurile active la garsoniere, care sunt cele mai căutate de către studenți, se aflau în scădere cu 18% în marile centre universitare din țară și cu 11% la nivel național, tocmai din cauza faptului că se închiriază într-un timp scurt, în ciuda numărului mare de anunțuri publicate.

"Cele mai mari scăderi s-au observat în Cluj-Napoca, unde, ca efect al dinamismului segmentului, găsim cu 34% mai puține anunțuri active în iulie 2022 comparativ cu iulie 2021, cea mai mare scădere fiind la garsoniere.
 

Cu mai mult de un sfert a scăzut și numărul anunțurilor active din Sibiu, aici oferta fiind diminuată în special la apartamentele de două camere (-37%) și la cele de trei camere (-36%).

Conform datelor disponibile pe platforma de anunțuri imobiliare, în cele mai importante șase orașe universitare de la noi din țară, singurele creșteri de anul acesta ca număr al anunțurilor active cu locuințe scoase spre închiriere s-au înregistrat la apartamentele de două camere situate în Timișoara (+16%), Iași (+8%), București (+7%) și la apartamentele de trei camere din Timișoara (+13%) și București (+9%)".

Prețurile de închiriere în centrele universitare

Cele mai accesibile garsoniere și apartamente, dintre orașele analizate, sunt scoase la închiriere în Sibiu și Timișoara (de la 200-210 euro/lună pentru o garsonieră la 400 euro/lună pentru un apartament de trei camere).

Cele mai mari prețuri sunt solicitate pentru închirierile în București și Cluj-Napoca (de la 290-300 euro/lună pentru o garsonieră la 550 euro/lună pentru un apartament de trei camere).
 

"O garsonieră începe de la 200 de euro în Sibiu și ajunge la 300 de euro în Cluj-Napoca sau București. Spre comparație, la costul închirierii unui apartament de două camere din Cluj-Napoca poți închiria trei camere în Sibiu, Timișoara sau Iași.

După Sibiu, Timișoara și Iașiul sunt cele mai accesibile orașe pentru închiriere, iar la polul opus, cele mai scumpe sunt Cluj-Napoca, Bucureștiul și Brașovul", conform analizei storia.ro.

Cea mai mare evoluție a prețurilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde prețurile la garsoniere de închiriat au crescut cu 20%, la apartamentele de două camere cu 13%, iar la cele de trei camere cu 15%.

Cluj-Napoca rămâne, ca și în cazul achizițiilor, cea mai scumpă piață imobiliară, în ciuda faptului că cel mai mare oraș universitar este Bucureștiul

Pe locul al doilea la creșterile medii ale prețurilor de închiriere (garsoniere și apartamente) s-au situat Bucureștiul și Brașovul – 11%, urmate de Timișoara, cu 10%.

În București, creșterile au fost relativ temperate, iar prețurile la garsoniere au stagnat în Brașov, creșterea fiind dată mai degrabă de prețurile mai mari la apartamente de trei camere (+22%) și la cele de două camere (+11%).
 

Iași, al treilea cel mai important centru universitar după numărul de studenți, a înregistrat cea mai moderată creștere dintre toate cele șase orase universitare analizate și rămâne cea mai ieftină piață de închirieri, cu o evoluție medie a prețurilor de doar +4%.

Pe lângă cele două mari creșteri care se detașează de media evoluțiilor prețurilor de închiriere (garsonierele din Cluj-Napoca - pentru care proprietarii solicită cu 20% mai mult față de anul trecut - și apartamentele de trei camere din Brașov - +22%), analiza a revelat o a treia mare creștere în Timișoara, unde închirierea apartamentelor de două camere costă cu 17% mai mult față de anul trecut.

Cu toate acestea, în Timișoara prețul de închiriere a garsonierelor a crescut cel mai puțin, cu doar 5% față de anul trecut.

Așteptările studenților de la viitorii proprietari și care este bugetul disponibil pentru închiriere

Un alt sondaj recent realizat de Storia.ro în rândul a peste 5.000 de respondenți studenți din întreaga țară arată că 44% dintre aceștia sunt interesați de garsoniere de închiriat, 38% de apartamente de două camere și doar 8% de apartamente mai spațioase, de trei camere.
 

Factorii care determină această distribuție sunt în ordinea importanței: bugetul disponibil, apropierea de facultate, nevoia de intimitate, nevoia de socializare, accesul la transport în comun, confortul, utilitățile și curățenia.

Conform sondajului menționat anterior, studenții care încep să își caute locuri de închiriat declară că nu au avut opțiunea unui loc la cămin – 16%, iar 81% aleg această opțiune pentru mai mult confort locativ.

Ca sursă de acoperire a cheltuielilor legate de locuința închiriată sau a costurilor percepute de cazare la cămin, 71% dintre studenții respondenți sunt ajutați de părinți integral, în timp ce 21% au ca sursă salariul propriu și doar 6% bursa oferită de facultate.

Aproape 41% dintre respondenți sunt dispuși să ofere până la 200 de euro lunar pentru plata chiriei, 34% pot dispune de un buget cuprins între 200 și 300 de euro lunar și doar 10% își permit o chirie mai mare de 300 de euro pe lună.

În privința așteptărilor pe care le au de la proprietari, cele mai importante fac referire la oferta unui preț corect, la comportamente neintrusive din partea proprietarilor, receptivitatea acestora la îmbunătățirile care ar trebui aduse spațiului, dar și la încheierea contractelor de închiriere. 40% consideră, de asemenea, important și foarte important ca proprietarul să accepte plata chiriei online.
 

Când vine vorba de locuință, așteptările studenților sunt modeste

Locuinţa trebuie să fie în primul rând curată, să fie situată într-o clădire cu vecini rezonabili, să fie perfect funcțională, dar mai contează și dotările cu mobilier și electrocasnice și costurile mici de întreținere (în ordinea importanței).

În privința confortului oferit de locuință, pentru 76% dintre respondenți este important ca aceasta să nu necesite renovări, să aibă centrală termică proprie (61%), să aibă o compartimentare eficientă (54%), cu un mobilier modern și de calitate (51%), dar și să aibă o bucătărie închisă (48%), lumină naturală (45%) și un spațiu deschis tip balcon, terasă sau grădină (34%) sau un balcon închis (20%).

Majoritatea studenților preferă să închirieze locuința pe o perioadă nedeterminată (45%), în timp ce un procent de 22% preferă perioadele contractuale fixe de peste 12 luni și 19% perioadele fixe de până la 12 luni. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul
18/04/2024 11:50

 COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”Dotarea cu mobilier, mat ...

Garden Fest by USV Iași – totul pentru grădina ta,  un eveniment adresat comunității iubitoare de plante și natură
18/04/2024 10:06

 Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) isi uneste fortele cu sectorul antreprenorial pentru a organiza o manifestare de exceptie, menită să celebreze si să promove ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul Vaslui
17/04/2024 12:33

 COMUNICAT DE PRESĂ   „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”D ...

Ministerul Educaţiei verifică platforma digitală de corectare, în vederea Evaluării Naționale
16/04/2024 15:42

Ministerul Educaţiei face reglaje la plaforma digitală de corectare, cu aproape două luni inaintea inceperii examenelor naţionale de anul acesta. Va fi prima dată cand toate lucrările de la Evaluarea Na ...

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE
15/04/2024 14:19

Tările din Europa unde populatia are studii superioare sunt in special cele din regiunile nordice si baltice, iar femeile sunt, in general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Euro ...

Ministrul francez al Educației propune oficial eliminarea telefoanelor în școli: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri
12/04/2024 00:08

Ministrul francez al Educatiei, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să isi lase telefoanele la intrarea in scoli si să le recupereze la finalul programului, măsura fiind menită dă redu ...

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală
05/04/2024 19:33

 Elevii vor avea vacanta de Paste in perioada 27 aprilie - 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de Paste, elevii se vor intoarce la scoală pentru ultimul modul al an ...

Premierul Ciolacu anunță că finanțează programul școlar „Săptămâna verde” cu echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev
05/04/2024 00:24

Marcel Ciolacu a anuntat la inceputul sedintei de guvern de astăzi, 4 aprilie 2024, că va aproba hotărarea de guvern care alocă suma de 100 de milioane de lei pentru finantarea in scoli a programului „Să ...

'Mica Inchiziție' din România: Menstruația, motivul pentru care 3 eleve cu dizabilități au primit interzis la cursuri în acea perioadă a lunii
04/04/2024 13:48

Caz halucinant in Oradea! In Romania educată, trei eleve cu handicap sever ale unei şcoli speciale, nu au mai fost primite la cursuri in perioada menstuaţiei. Motivul deciziei este la fel de halucinant. Cons ...

România Educată | Elev înjunghiat de un coleg, ÎN TIMPUL ORELOR, într-o școală din București
04/04/2024 08:19

Un nou caz de agresiune foarte gravă are loc intr-o altă scoală din Romania. De data aceasta este vorba de o scoală din sectorul 6 al municipiului Bucuresti, unde un elev a fost injunghiat de un alt coleg, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei