Ce este „portofoliul educațional personalizat”, care va fi obligatoriu
Dimensiune font:
Noua lege a Educației, aflată în dezbatere publică, prevede existența unui „portofoliu personal educațional” pentru fiecare elev în parte. Acesta va conține informații legate de notele obținute de elevi, rezultatele la anumite evaluări, recomandările profesorilor, dar și progresul înregistrat pe parcursul anilor de școală.
„Portofoliul personal educațional este elementul central al evaluării învățării și permite monitorizarea evoluției elevului prin înregistrarea în cuprinsul acestuia a evaluării profilului elevului prin observarea dezvoltării acestuia, a progresului școlar, urmărit prin forme de evaluare continuă care monitorizează atingerea obiectivelor învățării, dar și a evaluărilor profilului preșcolarului/elevului, realizate diferențiat, în funcție de nivelul de învățământ“, se arată într-o postare pe Facebook a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Evaluare riguroasă
Potrivit ministrului, portofoliul educațional va sta la baza planurilor de învățare personalizate pentru fiecare elev în parte, iar pe baza lui se vor face recomandări pentru viitor.
„La finalizarea clasei a VIII-a, consilierul școlar și dirigintele au obligația să emită o recomandare de încadrare în educația superioară, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte. Recomandarea este emisă în baza unei evaluări specifice, care se comunică elevului și părinților/reprezentantului legal. La elaborarea recomandării sunt consultate și cadrele didactice de la clasă.
Recomandarea are un caracter orientativ în stabilirea celor mai potrivite opțiuni pentru fiecare elev și se include în portofoliul personal educațional. După finalizarea învățământului obligatoriu, portofoliul educațional va fi menținut activ și poate fi completat cu rezultate ale activităților de învățare pe tot parcursul vieții“, explică Sorin Cîmpeanu.
Protrivit actului normativ, portofoliul personal educațional este obligatoriu, începând cu generația de copii care încep grupa mare, clasa pregătitoare și clasa I în anul școlar 2023 – 2024.
Portofoliul educațional va putea fi folosit și pentru evaluarea cadrelor didactice. „Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor/reprezentantului legal şi sunt trecute în portofoliul personal educaţional al elevului, fiind un criteriu important în evaluarea activității profesionale a cadrului didactic“, a mai explicat Ministrul Educației.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau