De la idee la practică. Povestea de succes a Proiectului Transfrontalier HAZARM
Dimensiune font:
Încă un proiect finalizat cu succes de către Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași în cadrul parteneriatelor Transfrontaliere România – Republica Moldova 2014 – 2020. De data aceasta vorbim despre un proiect de tip soft intitulat „Rețele integrate de management a riscului de hazard”, cod 2SOFT/4.2.77. Proiectul, o colaborare realizată de Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” cu două institute din Republica Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Institutul de Geologie și Seismologie, Chișinău a reușit să adune un număr de 30 specialiști din cele trei instituții pentru a structura o echipă care să ducă la îndeplinire obiectivele propuse. Colaborarea din cadrul acestui proiect este dovada vie a bunei cooperări existente la nivel transfrontalier cu Republica Moldova. Care este însă secretul creării unei echipe de succes? Cum a început colaborarea în cazul acestui proiect transfrontalier?
Confrom relatărilor Directorului de proiect, Conferențiar dr. ing. Alina Mihaela Precul, căutarea partenerilor pentru proiect a început în anul 2018 când, de altfel, proiectul a fost depus în cadrul competiției de proiecte deschisă de Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 - 2020. Au fost necesare mai multe întrevederi și deplasări Iași – Chișinău pentru a găsi o viziune comună asupra ideii proiectului și pentru ca împreună cu partenerii să fie creată structura proiectului. Doi ani mai târziu, în perioada cea mai restrictivă a pandemiei de CORONAVIRUS, cei trei parteneri erau informați că proiectul a primit finanțarea. A urmat o perioadă dificilă de desfășurare a activităților, o perioadă de schimbări, de adaptări, de renunțări. Astăzi putem vorbi despre o poveste de succes, despre un proiect care a supraviețuit și reușit, despre adaptare la schimbare. Pe scurt, proiectul HAZARM înseamnă „comunicare, înțelegere, viziune comună și adaptabilitate”.
Proiectul a urmărit implementarea unor acțiuni transfrontaliere comune de identificare a hazardelor naturale și de evaluare a incidenței acestora asupra unei zone țintă, Ungheni.
A fost evaluat și cartografiat riscul de hazarde naturale în vederea implementării unui management eficient în caz de dezastre și transpuse rezultatele studiilor întreprinse într-un Ghid de Management a Riscului de Hazard. Obiectivul urmărit a fost să contribuie la reducerea decalajului dintre România și Republica Moldova la nivelul planificării acțiunilor în cazul situațiilor de urgență precum și în abordarea strategică a dezastrelor naturale, prin crearea unei rețele transfrontaliere de management a hazardelor la granița de Est a Uniunii Europene. Au fost abordate trei tipuri de hazarde naturale: seism, inundație și alunecare de teren, pentru fiecare dintre acestea fiind creată o hartă de risc și furnizate recomandări de manageriere a situației în cadrul ghidului.
Beneficiarii rezultatelor proiectului sunt Administrațiile locale din Comuna Ungheni, România respectiv Orașul Ungheni, Republica Moldova, dar mai ales populația locală. Recomandarea echipei de proiect este de a fi informat, de a preveni și gestiona eficient.
La finalul perioadei de implementare, Directorul proiectului, Conferențiar dr. ing. Alina Mihaela Precul, se declară mulțumit de rezultatele obținute și de modul în care au fost desfășurate activitățile. Regăsim surprinse în imagini activitățile desfășurate pe parcursul proiectului, în teren și în cadrul întrunirilor. Pe viitor echipa proiectului își propune accesarea următoarei oportunități de finanțare oferită de Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 - 2027 cu scopul extinderii echipei de lucru și a zonelor analizate.
Acest material a fost realizat cu asistența Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsbilitatea unică a Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași> și nu poate fi folosit pentru a reflecta viziunea Uniunii Europene sau a structurilor de management aferente Programului Operațional Comun Romania-Moldova 2014-2020.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau