Decizie a Curții Constituționale privind condițiile în care poate fi retras titlul de doctor: „Înseamnă amnistia plagiatorilor”
Dimensiune font:
Curtea Constituțională a decis miercuri că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar în cazul în care „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.
„A admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt constituţionale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”, a anunțat Curtea Constituțională decizia luată cu majoritate.
Ce spune art. 170 la care se referă CCR:
(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației și Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calității de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi.
Ce înseamnă asta? Un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. "Ce s-a plagiat până acum rămâne bun plagiat", spune jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit numeroase cazuri de plagiat la nivel înalt.
Ea afirmă într-o postare pe Facebook că CCR „tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat”.
Și fostul ministru al Justiției Stelian Ion a reacționat după decizia CCR, spunând că cei care și-au obținut titlul de doctor prin furt intelectual pot să stea „liniștiți”.
„Plagiatorii rămân cu titlul de doctor chiar dacă a fost obținut prin furt intelectual. Premierul Ciucă, de exemplu, poate sta liniștit acum.
„E ca și cum, dacă ai furat o mașină și ai apucat să te plimbi cu ea, o poți păstra. Nu mai contează că ai furat mașina”, a afirmat Stelian Ion.
Ultimul caz de plagiat răsunător din România a fost cel al premierului Nicoale Ciucă, fiind al treilea caz din istoria României când un prim-ministru este acuzat de furt intelectual, după Victor Ponta și Mihai Tudose.
Cine a atacat articolul din legea educației
CCR a admis o excepție de neconstituționalitate invocată de fosta judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție Corina Michaela Jîjîie, care a atacat articolul 170, alin. 1, lit. b din Legea Educației.
Fosta judecătoare de la ÎCCJ Corina Michaela Jîjîie este acuzată că a plagiat lucrarea de doctorat și a contestat la Curtea de Apel Ploiești, în contencios administrativ, decizia comisiei Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.
În 2018, Emilia Șercan semnala că Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” a reclamat la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare șapte persoane sub suspicinea de plagiat.
Printre cei mai cunoscuţi se numărau Daniel Andrei Moldoveanu, fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații, Toma Rus, fost şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, și judecătoarea Corina Michaela Jîjîie, fostă șefă a Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau