La şcoală, de mână cu poliţistul
Dimensiune font:
* raziile de prin baruri se lasă cu o plimbare a elevilor, alături de forţele de ordine, până la uşa directorilor de şcoli * de aici, responsabilitatea este a profesorilor * rutina chiulului a reînceput odată cu noul semestru
Pe urmele chiulangiilor sunt, uneori, reprezentanţii şcolii sau cei ai poliţiei. Aşa se face că, prima săptămână din acest semestru s-a lăsat cu razii, cu amenzi şi cu elevi duşi de mânuţă la directori de către poliţişti. „Aceste intervenţii ale Poliţiei sunt destul de bune pentru că, în general, autoritatea impune. Elevii se confruntă cu diferite tentaţii, momente în care sunt mai puţin atraşi de şcoală şi de disciplina studiului şi atunci, pe lângă eforturile şcolii, ale părinţilor, ale diriginţilor şi un asemenea proces de verificare – ce face tânărul, legitimarea lui, unde ar trebui să fie la momentul respectiv, îndreptarea lui spre şcoală, atenţionarea familiei – reprezintă un demers comunitar foarte important”, apreciază Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Munca poliţiştilor se încheie, însă, la uşa şcolii. „Ei nu fac decât să semnaleze şi să impună o ordine a străzii şi a mediilor, dincolo de spaţiul şcolar. Până la urmă, o absenţă de la ore nu este un comportament antisocial. Mai departe, directorul, dirigintele, analizează contextul, ia o declaraţie, vede care sunt măsurile, dacă e primul avertisment, dacă sunt mai multe absenţe nemotivate. Deci, cumva intră în atenţia directorului şi cred că şi pentru copil este foarte important faptul că şi directorul ştie”, a mai spus şefa ISJ.
De la mic la mare
Elevii s-au învăţat însă. Ghinionul de a fi prinşi chiulind este relativ. Prin urmare, este posibil ca ei să rărească numărul de absenţe conştient – doar în perioada în care ştiu că forţele de ordine sunt mai… implicate. „Acţiunile poliţiştilor se desfăşoară în special la începutul anului şcolar şi la început de semestru, dar şi pe parcursul anului, în zona instituţiilor de învăţământ. Aici participă poliţiştii de proximitate şi cei de la Compartimentul de Prevenire. Până acum, nu avem o situaţie centralizată”, ne-a spus ag. Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.
Şi premianţii chiulesc
Fără date centralizate şi cu o analiză de la ISJ în care se arată faptul că, în acest an şcolar, elevii chiulesc mai puţin decât anul trecut, totul pare să meargă spre bine. Asta, dacă nu s-ar lua în considerare absenţele care nu se trec în catalog şi care ar trebui să se afle, de multe ori, tocmai acolo unde nu ne-am aştepta. Mai exact, în dreptul elevilor de la şcolile de elită. „Majoritatea elevilor care pleacă de la ore au deja note la materiile respective şi, pur şi simplu, nu mai văd rostul pentru a fi prezenţi la lecţie. Sunt şi elevi buni, cu medii peste 9.50, care chiulesc constant. Profesorii au încredere în ei, ştiu că sunt buni, iar elevii îşi permit, dacă pot zice aşa. Uneori chiulul este scuzat, inventând diverse motive”, ne-a explicat care este procedura o elevă de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
Pe lângă reprezentanţii ISJ şi IPJ, nici părinţii nu ar trebui să stea cu mâinile în sân. Dar, pentru asta ar trebui inventată o nouă şcoală. A familiilor.
(Anda Pintilie, Andrei Hurbea)
Chiulul pe primul trimestru
2,81 absenţe pe elev, la învăţământul primar
9,86 absenţe pe elev la învăţământul gimnazial
18,63 absenţe pe elev la învăţământul liceal
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau