100 de ani. Sfaturi pentru o viață îndelungată: „Cel mai important e să rămâi optimist și să eviți excesele!”
Dimensiune font:
Constantin Bălăceanu Stolnici, medic neurolog, cel care va împlini joi, 6 iulie, o sută de ani, e de părere că cel mai important lucru în viață e să știi să-ți păstrezi familia și o doză importantă de umor.
Cel care a lucrat mai bine de un sfert de veac înainte de 1989 la Institutul de Gerontologie și Geriatrie, alături de celebra Ana Aslan, spune că se bucură de un bilanț pozitiv.
Are de depănat o groază de amintiri frumoase la propriul centenar
„Am avut o viață frumoasă, plină de bucurii. Acestora li s-au adăugat și satisfacțiile și împlinirile profesionale. Ăsta e și motivul pentru care am o sumedenie de amintiri, care mai de care dragi”, a precizat Bălăceanu
El spune că dacă cineva l-ar ruga să-i ofere un sfat de viață la care ține foarte mult după ce a trăit 100 de ani, atunci i-ar cere să rămână mereu optimist: „Nimeni nu ar trebui să privească prea mult la partea goală a paharului. Dimpotrivă! Le sugerez tututor să se uite la partea lui plină! E mult mai bine să rămâi încrezător în tine și în șansele tale, decât opusul!”.
Ceea ce contează la fel de mult într-o viață de om e după părerea sa și familia, nu doar optimismul: „Fiecare are nevoie de o familie solidă. Fără așa ceva nu ajungi prea departe, credeți-mă! Și le sugerez tuturor să ducă o viață fără excese. Puteți încerca din toate, dar nu uitați de excese. Alea nu sunt bune, niciodată!”.
Ziua în care va împlini primii 100 de ani de viață nu o va considera a fi una specială. Se așteaptă să primească tort și să bea o cupă de șampanie. Cât despre dorințe de viitor, acestea există, dar sunt rezervate. „Când ajungi la vârsta asta mai ai și câteva provocări de depășit. Spre exemplu, eu: nu mai aud bine și nici nu mai pot citi! Mă deplasez doar cu ajutorul căruciorului, și asta de ceva timp. Însă chiar și așa țin să-mi respect programul unei zile normale. Altfel spus, mă mai întâlnesc cu cunoscuți, mai țin conferințe, ba chiar și ceva cursuri studenților, desigur atunci când este cazul”, precizează cel care e membru al mai multor instituții științifice din țară, inclusiv al Academiei Române.
Își bea zilnic cafeaua în cafeneau sa preferată
Din tabietul său zilnic nu va lipsi nici în data de 6 iulie întâlnirea cu licoarea sa preferată, cafeaua. „Am un loc unde ajung în fiecare zi. E o cafenea mică pe Calea Victoriei, acolo unde ajung mereu să-mi beau cafeaua. E una dintre plăcerile vieții pe care nu mi-o refuz. Ajung acolo cu ajutorul căruciorului și al unor prieteni buni”, mai spune el.
Constantin Bălăceanu Stolnici lasă să se înțeleagă că nu există mari regrete în viața sa. „Nu regret nimic. La 100 de ani nu am nicio dorință specială și nici nu-mi propun să mai trăiesc un an sau cinci. Nu-mi pun probleme fanteziste!”, adaugă cunoscutul academician care crede că longevitatea sa ieșită din comun are o legătură direct cu genele familiale moștenite, cele ale Bălăcenilor, o veche familie boierească din sud.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau