Blestemul aurului dacic: 24 de brățări descoperite, 14 dispărute. Ultimele – de la muzeul din Olanda

Dimensiune font:

| 09-02-2025 12:50

 În anii 2006-2007, euforia recuperării patrimoniului național furat cuprinsese întreaga clasă politică – subiectul a ajuns chiar și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Entuziasmul a trecut repede, iar Legea patrimoniului, cea care ar fi trebuit să păzească bunurile naționale de hoți, a rămas o propunere într-un sertar.

În vara lui 1999, în punctul arheologic din „Dealul Grădiştii – Sub Muchea Cetăţii” din județul Hunedoara, la doar 40 de metri de Cetatea „Sarmizegetusa Regia”, un bărbat și o femeie, căutători de comori, găsesc ceva interesant: două brățări dacice din aur, 200 de monede Lysimach, tot din aur și 500 tetradrahme de argint, toate vechi de peste două mii de ani.

Dealul din apropierea Sarmizegetusei Regia, cetatea regilor daci, este ciuruit de săpături neautorizate. La fel e toată zona din apropiere – Piciorul Muncelului, Ceata, Rudele, Meleia sau Blidaru.

Toate ascund în pământ dovezi ale civilizaţiei dacice din secolele I î. Hr. – II d. Hr.

Majoritatea gropilor făcute de căutătorii de comori, organizați în grupuri, conțineau unelte de fierărie, de tâmplărie–dulgherie sau agricole. Istoricii spun că ele ar fi fost ascunse în grabă, iar locuitorii antici ai zonei și-ar fi propus să le recupereze după trecerea pericolului roman.

Un an au stat brățările la bărbatul care le descoperise. Apoi, în 2000, s-a gândit să le vândă pe piața neagră internațională. Prima încercare a fost eșuată. Ulterior, bărbatul a întâlnit un colector local de antichități care avea contacte internaţionale. Omul a cumpărat piesele şi le-a scos ilegal din ţară.

Căutătorul de comori s-ar fi îmbogățit, dar anchetatorii care l-au verificat ulterior nu au reușit să afle o sumă exactă. Bărbatul și-a deschis propria firmă de exploatări forestiere.

Brățările, monedele macedonene și cele grecești erau deja în SUA, unde ar fi fost aduse de un intermediar român. Pe 27 decembrie 2002, obiectele ajung la un expert din California, care le examinează și le confirmă autenticitatea.

Prima brățară de aur, de 680 de grame, este vândută firmei „Ward & Company, Works of Art”, cu 40.000 de euro.

A doua brățară, de 760 de grame, este pusă în consignație, pentru 45.000 dolari americani, dar îi este restituită intermediarului , pentru că nu se vinde.

În august 2006, același intermediar român reușește să o vândă firmei „Ariadne Galleries” din New York cu preţul de 30.000 de dolari.

Mica Newyorkeză și Mica Pariziană

Mai trece o lună și, în septembrie 2006, autorităţile judiciare române se sesizează, din oficiu, în legătură cu faptul că această brăţară era expusă spre vânzare la Expoziţia bienală a anticarilor, organizată la Grand Palais de la Paris, în standul firmei „Ariadne Gallerries” din New York.

Au fost sesizate, prin cerere de comisie rogatorie internaţională, autorităţile judiciare franceze care, pe 20 septembrie 2006, au luat brățara și au securizat-o. Vânzător era un cetățean german care mai fusese cercetat pentru trafic cu antichităţi.

În decembrie 2006, brățara este expertizată la Centrul de Cercetare şi Restaurare al Muzeelor din Franţa de pe lângă Muzeul Luvru, care stabilește că obiectul este dacic.

„Tehnicile de fabricaţie evidenţiate corespund celor cunoscute în antichitate, prezintă asemănare tipologică cu brăţara de argint descoperită la Coada Malului, datând din sec. I î.e.n.”, iar „brăţara din Dacia şi eşantionul de aur din Brad prezintă valori identice”, scriu specialiștii francezi.

Pe 24 ianuarie 2007, într-o zi cu însemnătate istorică pentru România, brăţara, devenită între timp „Mica Pariziană” ajunge la București, la, Muzeului Naţional de Istorie a României.

În comparație cu alte surate de-ale ei, Mica Pariziană avea „cel mai înalt titlu al aurului” şi „un stil mai elaborat al decorului”. Experții au concluzionat că aparținuse unei prințese.

Cea de-a doua brățară scoasă din pământ în 1999 este și ea trimisă la evaluare, în Germania, în 2007, de către firma din New York.

România a răscumpărat-o și, conform procedurilor internaționale, a plătit companiei americane 52.000 de dolari – compensație echitabilă.

Pe 2 august, „Mica Newyorkeză” ajunge la București.

 

24 brățări dacice dezgropate, doar 13 recuperate

Pe 6 mai 2000, o altă echipă de căutători de comori descoperea, într-o groapă de cult din punctul arheologic „Căpreața”, tot din zona Sarmisegetuza Regia, alte zece brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea cuprinsă între 930 și 1.200 de grame. Un an mai târziu, echipa găsește încă trei.

O parte dintre brățările descoperite în 2000 au ieșit din țară pe filiera „Cartelului sârb”, o grupare de trafic de antichități din sud-estul și estul Europei, cu sediul la Zurich.

Între 2000 și 2002, rețeaua sârbă a cumpărat și valorificat trei perechi de brăţări spiralice pe care le-a scos ilegal din ţară și le-a dus la Belgrad. Două perechi au ajuns la un colecţionar care avea o galerie de antichităţi la New York. A plătit pentru ele 265.000 de dolari.

În iunie 2006, după descoperirea Micii Pariziene și a Micii Newyorkeze, colecționarul din Statele Unite și-a arătat disponibilitatea de a le restitui statului român, pentru 270.000 de dolari.

A treia pereche ieșită din țară pe filiera sârbă a ajuns la un colecționar elvețian, de la care statul român a recuperat-o cu 140.000 euro.

În 2007, a fost recuperată de la un hunedorean singura brățară care se afla în România. Bărbatul primise artefactul garanţie a unui împrumut.

În 2008, 130.000 de euro plătiți de statul român au mers la un cetățean cetăţean german pentru alte două brățări.

În 2009, cea de-a douăsprezecea brăţară dacică a ajuns în țară, recuperată din SUA, cu aproape 70.000 de euro.

În 2011, a fost recuperată cea de-a treisprezecea brățară, din Bulgaria. Are 933,4 grame și fusese furată din Sarmizegetusa Regia.

Alte cel puţin 11 spirale sunt date în urmărire internaţională.

Pe 1 ianuarie 2025, bilanțul a zeci de ani de anchetă și investigație arăta că din Munții Orăștie fuseseră scoase 24 de brățări de braconierii de artefacte, iar statul reușise să răscumpere 12 din străinătate și să confiște una din țară.

După recuperare, lotul a fost expus, parțial sau în întregime, în mai multe expoziții din țară și din străinătate. Pentru scoaterea lor din România, legea prevedea obligativitatea existenței unei Hotărâri de guvern.

Mitul ceaușist – dacii nu prelucrau aurul

Vânătoarea de artefacte dacice a început spre finalul anilor '90.

Jurnalistul Vladimir Brilinsky a avut în grijă, timp de mai mulţi ani, situl UNESCO Sarmizegetusa Regia și a luptat ani la rând împotriva braconajului comorilor dacilor.

El povestește că, din vremea lui Nicolae Ceaușescu și până la finalul anilor '90, a existat narativul că în Munții Orăștiei nu există artefacte din aur, pentru că dacii nu ar fi prelucrat aurul.

Vladimir Brilinsky, administrator al sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia.
Vladimir Brilinsky, administrator al sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia.

„Occidentul trebuia să știe că în Munții Orăștie nu exista aur, că, în 100 de ani de arheologie românească, nu se găsise nicio monedă și nimic de aur în Munții Orăștie”, explică Vladimir Brilinsky pentru Europa Liberă.

Brinlisky spune că, în ciuda poveștilor oficiale ale regimului comunist, prelungite după Revoluția din 1989, în zonă se discuta despre aranjamentele pe care le-ar fi făcut arheologii în spatele discuțiilor oficiale.

Chiar el văzuse o brățară la o petrecere, la mâna unui căntăreț băut. Le-a spus autorităților despre întâmplare, dar avântul i-a fost tăiat de muzeografi, care au afirmat că nu era nimic real, ci doar „prostii dacopate”.

Vladimir Brilinsky în muzeu, cu una dintre dintre brățările recuperate.
Vladimir Brilinsky în muzeu, cu una dintre dintre brățările recuperate.

Misterul existenței aurului dacic a fost spulberat în 1998, când unul dintre căutătorii de artefacte din zona Munților Orăștie s-a lăudat cu ce găsise într-o emisiune transmisă la televiziune.

Ulterior, bărbatul a devenit inculpat într-un dosar.

Căutările aurului începuseră, spune Brilinsky de la începutul anilor '90 și ar fi fost coordonate de consilierul prezidențial al lui Ion Iliescu, Dan Iosif.

Acesta ar fi avut misiunea să găsească un filon de uraniu care ar fi existat în zonă. Numele lui Dan Iosif a apărut și în dosarul furtului de brățări ca unul dintre cei la care ar fi ajuns artefacte din Munții Orăștie. Procurorii nu au demonstrat nimic.

Înființarea Poliției Patrimoniu

Furtul de artefacte a început să fie cercetat serios în anii 2000.

Vasile Blaga, ministru de Interne între 2004 și 2007, a fost cel care a înființat Poliția Patrimoniu, un departament care avea în atribuții inclusiv urmărirea traficului de artefacte.

În 2005 a fost deschis și primul dosar penal pentru braconaj de artefacte. A fost nevoie de cinci ani pentru ca anchetatorii să documenteze gropile din care au fost sustrase brățări și stabilirea unui număr de 24 de brățări din aur care fuseseră sustrase.

Marius Ciuta, fost polițist de patrimoniu – actual profesor universitar – unul dintre membrii echipei care a reușit recuperarea și aducerea în țară a 13 din 24 de brățări, spune pentru Europa Liberă că modul în care s-au obținut informațiile operative privind contextele braconate (respectiv piesele traficate) „nu a fost cel firesc”, adică nu a fost cronologic cu descoperirile făcute de braconieri.

El dă următoarele exemple: 1999, groapa cu brațara Christie's – după numele casei de licitație care voia să o vândă; 2000, groapa de la „Muchia Căprăreței” cu 10 brățări; 2000, groapa „Evrika” de la Vârful Căprăreței; 2001, groapa de la „Bazinele de apă” cu alte cinci brățări etc.).

„Reconstituirea derulării descoperirilor și a pieselor componente, pe fiecare groapă separat, a fost un adevărat joc de puzzle”, explică Marius Ciuta.

Marius Ciută la una dintre expozițiile în care au fost expuse brățările dacice.
Marius Ciută la una dintre expozițiile în care au fost expuse brățările dacice.

În 2006, echipa ajunsese să creadă că umblă după himere, dar o informație despre urma a patru brățări ajunse la New York și astfel s-a reluat căutarea.

„În timp ce primele patru brățări erau «în asteptare» la Frankfurt am Main, pentru finalizarea procedurilor de justă compensare și repatriere, experta germană ne-a dat un pont, privind prezența unei alte brățări, la Paris, la Bienala Anticarilor, găzduită de Grand Palais”, mai spune Ciuta.

Anchetatorii au luat legătura cu atașatul de interne de pe lângă Ambasada României la Paris, acesta a contactat autoritățile franceze, care au confiscat brățara.

Piesa era expusă de un turc, cu cetățenie americană, care avea o firmă de antichități la New York. „Nu avea acte care să justifice proveniența ei legală”, povestește Ciuta.

Anchetele începute în anii 2000 au dus la repatrierea a 12 artefacte, confiscarea unei brățări și trimiterea în judecată a mai mulți traficanți.

După zece ani de procese, inculpații acuzați de furtul brățărilor au scăpat de orice responsabilitate.

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că faptele s-au prescris. Inițial, primiseră pedepse de zece ani închisoare și fuseseră obligați la plata a un milion de lei despăgubiri.

Furtul din Olanda

Pe 25 ianuarie 2025, în timpul jafului de la muzeul din Assen, Olanda, au fost furate Mica Newyorkeză și alte două brățări din lotul celor 13 recuperate împreună cu coiful getic de proveniență scitică de la Coțofenești.

Trei olandezi au fost arestați de autoritățile din Țările de Jos, iar o a treia este dată în urmărire de mai bine de o săptămână.

Cele trei brățări se adaugă acum celor 11 pe care statul român încă le caută.

Marius Ciută spune că ultimele date despre cele 11 arătau că cinci fuseseră scoase din țară.

Printre ele s-ar găsi și brățara Christie's – denumită după numele casei de licitație din New York care a scos-o la vânzare în 1999.

Despre celelalte, se crede că ar fi încă în România și că s-ar afla, bine ascunse, în cutii de valori ale unor persoane locale, unele importante.

Între timp, poliția patrimoniu și-a subțiat rândurile, dar numărul celor care speră se se îmbogățească de pe urma comorilor crește constant.

Dacă în 2007 erau peste 50 de ofițeri specialiști, azi au mai rămas 4-5.

Pe hârtie, Poliția Patrimoniului există în continuare, dar pe teren, sunt județe cu potențial arheologic ridicat, ca Hunedoara, Alba, Cluj, Bihor sau Timiș, unde nu mai există niciun specialist și sunt altele – Maramureș, Satu Mare, Arad, Bihor – unde nu au existat specialiști niciodată.

În România, la finalul anului trecut, erau emise 20.017 autorizații de căutare de metale doar către persoane fizice. Județele fruntașe erau municipiul București – 2.129 și județele Vâlcea și Hunedoara, cu 1.169, respectiv 917.

Teoretic, oricine descoperă un tezaur are dreptul la o justă compensare din partea statului român.

Practic, numărul celor care vin să predea bunurile descoperite este extrem de mic.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Pana la ce varsta o femeie ar trebui sa aiba un barbat
18/04/2025 05:01

In societatea noastră, uniunea dintre o femeie si un bărbat este acceptată. Dar se poate intampla adesea ca o femeie să trăiască singură. Unele femei doresc să o facă singure, iar altele nu o fac inten ...

Amplă acţiune de anihilare a unei organizaţii criminale de contrabandă cu maşini avariate periculoase aduse din SUA în Europa/ Zece suspecţi arestaţi şi 18 audiaţi/ Prejudiciu de peste 31 de milioane euro/ Aproape 20 de ţări implicate, inclusiv Român
17/04/2025 16:15

 Europol a sprijinit o ampă acţiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin (Germania) şi Vilnius (Lituania), pentru anihilarea unei organizaţii criminale de contrabandă cu maşini grav avaria ...

Tradiții în Joia Patimilor
17/04/2025 13:47

Joia Mare, cunoscută si sub numele de Joia Patimilor, este una dintre cele mai incărcate spiritual si traditional zile din Săptămana Mare, perioada care precede sărbătoarea Pastelui. În această zi ...

Ce să nu faci niciodată când ajungi acasă de pe stradă. Obiceiul pe care multe persoane îl au și care poate deveni periculos
17/04/2025 10:39

În momentul in care ajungi acasă, asigură-te că eviti să faci acest lucru. Desi vorbim despre un obicei banal la prima vedere, specialistii trag un semnal de alarmă si vorbesc despre efectele pe care ...

O femeie a încasat pensie de handicap timp de 16 ani. Momentul care a dat-o de gol
16/04/2025 19:41

O femeie din Andaluzia, Spania, a reusit să păcălească autoritătile timp de aproape două decenii, pretinzand că nu mai poate vorbi in urma unui incident traumatic. Timp de 16 ani, aceasta a incasat o pen ...

Beneficiile incredibile ale voluntariatului: de ce să îi faci loc în programul tău
16/04/2025 16:05

Beneficiile incredibile ale voluntariatului: de ce să ii faci loc in programul tău O activitate care merită un loc special in programul oricui, voluntariatul este mai mult decat o mană de ajutor intinsă c ...

 5 sfaturi pentru a găsi proprietatea potrivită nevoilor tale în Dubai
16/04/2025 14:59

 5 sfaturi pentru a găsi proprietatea potrivită nevoilor tale in Dubai Piata imobiliară din Dubai oferă o varietate impresionantă de optiuni, de la apartamente moderne aflate la etajele superioare ...

Protejează-ți portbagajul cu tăvițe rezistente: ce tipuri sunt cele mai eficiente?
16/04/2025 14:48

Protejează-ti portbagajul cu tăvite rezistente: ce tipuri sunt cele mai eficiente?  Portbagajul este o zonă expusă la diferite solicitări, de aceea, pentru a-l mentine in stare optimă, alegerea unei ...

Echipamentul esențial pentru orice practicant de arte marțiale
16/04/2025 14:42

 Echipamentul esential pentru orice practicant de arte martiale  Indiferent de specificul artei martiale practicate, familiarizarea cu echipamentul te ajută să te integrezi in atmosfera sălii de a ...

Ce se află în cozonacii din supermarketuri
16/04/2025 11:51

Jurnalistul Dragos Pătraru a analizat mai multi cozonaci comercializati in supermarketuri si a scos la iveală o realitate ignorată de multi consumatori. Desi cozonacul rămane desertul vedetă pe mesele roma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei