Cum ne poate afecta somnul mâncarea?
Dimensiune font:
Majoritatea dintre noi au un ritual relaxant la finalul unei zile obositoare, de a mânca ceva nepotrivit. Înainte de a ne trânti în pat putem să mâncăm chipsuri în faţa televizorului sau o felie de pizza la o ora târzie.
Mâncarea ne influenţează bunăstarea, performanța, calitatea odihnei și refacerea organismului, inclusiv şi somnului. Deseori ne eşuează obiceiul de a merge la culcare pe stomacul gol, iar consumul de alimente nepotrivite sau supraalimentarea noaptea are un efect negativ asupra proceselor din organism atunci când dormim și asupra calității somnului. La fel putem avea probleme cu digestia, ne putem îngrăşa rapid, unele alimente şi băuturi inadecvate ne pot scurta intervalul de somn.
Dacă mâncăm bine fix inainte de a ne culca, ne putem trezi cu arsuri la esofag (reflux gastroesofagian). Acestea sunt provocate de pierderea efectului gravitaţiei (odata cu poziţia orizontală în timpul somnului) şi de felul în care arată tractul gastrointestinal: între stomac şi esofag există o valva care uneori rămâne deschisă şi permite conţinutului stomacal şi sucurilor digestive să urce înapoi în esofag, iritând zona şi provocând o senzaţie şi un gust de arsura în gât/piept. Dacă aceste arsuri apar de cel putin 2 ori/săptămână, este posibil să aveţi boala de reflux gastroesofagian şi trebuie să cereţi sfatul medicului.
Cum alimentaţia influenţează somnul?
Un exces de alimente dulci și grase interferează cu somnul bun: se prelungeşte perioada de adormire, iar după trezire apare o senzație de oboseală. Restaurarea sistemului imunitar, precum și creșterea țesuturilor datorită hormonului de creștere (care este produs în timpul fazei lente a somnului), nu au loc în mod corespunzător, deoarece timpul fazei lente a somnului este redus.
Hormonul somatotrop este responsabil pentru creștere de la o vârstă fragedă, iar la adulți pentru metabolismul nocturn. El funcționează eficient dacă o persoană se află într-o stare de somn și este produs între orele 23:00 și 07:00. Dietele care limitează cât mai mult aportul de carbohidrați, măresc durata fazei lente, reduc perioada fazei rapide şi în aşa mod stimulează secreţia adecvată a hormonului somatotrop.
Alimentaţia săracă în vitamina B12 duce la înrăutăţirea calităţii somnului. Ciclul veghe-somn este afectat și de aportul zilnic insuficient de proteine (mai ales la copii) și de mesele premature (sărirea peste micul dejun și o cină copioasă, de exemplu). Alimentaţia influenţează în mod individual fiecare persoană, întrucât aceasta depinde de mai mulţi factori inclusiv şi starea de sănătate a fiecărui în parte.
Cum să-ţi ajuţi stomacul înainte de somn?
Există două modalități de a ajuta stomacul să funcționeze: prin administrarea de medicamente auxiliare, care sunt deosebit de relevante pentru persoanele cu diferite boli și tulburări ale tractului gastrointestinal, precum și prin normalizarea dietei și a obiceiurilor alimentare.
În primul caz vă poate fi util online farmacie Liki24 unde puteţi găsi medicamente la cele mai bune preţuri. În al doilea caz, o să vă prindă bine pașii mai specifici de dietă sănătoasă pentru o funcționare bună a stomacului. Acestea includ:
· introducerea fibrelor în dieta d-voastră;
· reducerea cantităţii de alimente grase şi dulci;
· nu vă culcaţi flămânzi;
Ultima masă ar trebui să fie ușoară, să conțină alimente cu acizi grași polinesaturați și un minim de proteine, de exemplu, brânză de vaci, iaurt, carne albă, legume, o cantitate mică de banane tot ar fi potrivite.
Recunoașterea legăturilor dintre somn și nutriție creează oportunități de optimizare atât pentru a mânca mai corect şi inteligent, pentru a dormi mai bine și pentru a duce o viață mai sănătoasă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau