Cum să alegi cel mai inspirat cadou pentru copilul tău
Dimensiune font:
Pentru al doilea an consecutiv, copilul tău experimentează ceva nou, școala în format hibrid, când în regim online, când în format fizic, în funcție de evoluția pandemică și de situațiile particulare ce țin de colectivul școlii și al clasei la care este elev. Niciun părinte, oricât de prevăzător ar fi din fire, nu ar fi putut avea o asemenea doză de vizionarism, încât să anticipeze în 2020 noua „realitate”, nevoia de adaptabilitate, pregătirea copilului pentru prezent. Cu toate acestea, nu te ajută cu nimic să te îngrijorezi că micuțul tău a fost expus unei presiuni acaparatoare. E drept, dintr-odată, copilul tău nu a mai mers la şcoală, nu s-a mai putut întâlni cu prietenii, iar atunci când totul părea să revină la normalitate, s-au ivit alte modificări de ultim moment.
Și în aceste condiții, nu ai nevoie de studiul niciunui cercetător britanic pentru a-ți da seama că un copil are o putere de adaptabilitate extraordinară, că ceea ce este nou și atipic este perceput la vârsta lui mai degrabă ca o mare provocare.
Pentru a-l ajuta să se adapteze mai bine acestui context imprevizibil, are nevoie de sprijinul tău necondiționat mai mult ca oricând.
În acest articol îți vom prezenta câteva recomandări de care să ții cont pentru ca el să se simtă apreciat, valorizat și ajutat mai mult ca oricând.
O cameră care să-l reprezinte
Dacă camera copilului mai are încă tapetul de când acesta era încă bebeluș, e timpul să faci câteva noi amenajări. Sortează-i jucăriile pe care nu le mai folosește și donează-le unui centru de copii instituționalizați. Învață-l să fie responsabil, să aibă autonomie de folosire a calculatorului, să știe să schimbe un cartus imprimanta, să semnaleze când acesta e pe punctul de a se termina, pentru a plasa împreună comanda online. De asemenea, dacă acesta nu se mai regăsește în obiectele din jur, dacă nu îți permiți să schimbi piesele de mobilier, măcar poți să le „modernizezi” prin recondiționare, prin utilizarea unor benzi de autocolant, o nouă zugrăveală, obiecte de decor pe care să le alegeți împreună. Totodată, nu uita de gusturile acestuia în materie de cărți, s-ar putea ca basmele cu cei trei purceluși să nu mai fie pe gustul lui.
Activități care să-l relaxeze
Încurajează-l să iasă în parc, să se joace, să se dea în leagăn, să nu se autoizoleze. Dacă se protejează și respectă regulile de igienă, nu ar trebui să se expună niciunui pericol. Mai ales dacă e mai mare, de școală generală, are nevoie de socializare, în condițiile în care soluția cea mai comodă ar fi să stea toată ziua în fața unui ecran digital, ceea ce nu ți-ai dori.
Încearcă să petreci timp de calitate alături de el, să îl implici în activități casnice cum ar fi gătitul, mai ales dacă îi și place „să bucătărească”.
Totodată, achiziționează jocuri de societate, de tip șah sau Catan, pentru a crea pretexte de a fi împreună într-o situație care nu e de rutină. Dacă vrea să joace fotbal, iar tu să fii în echipă, de dragul lui, acceptă provocarea. Nu vei fi cel mai bun jucător de pe teren, dar pentru fiul tău va conta enorm că ești acolo. Observația este valabilă și dacă vrea să alerge prin parc, să facă mișcare în general.
De fiecare dată când vrea să îți comunice ceva, ascultă-l, învață-l că e benefic să-și exprime emoțiile, temerile, impulsionează-l să fie deschis față de tine în orice situație.
Nu în ultimul rând, e bine să îi arăți aprecierea copilului tău zilnic și să-i reamintești ori de câte ori este nevoie că e o situație tranzitorie.
Sursă foto: Unsplash.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau