Cum te asiguri că o să fii independent după ce termini facultatea
Dimensiune font:
Indiferent că ești student în an terminal sau de-abia ai intrat pe băncile facultății, trebuie să te gândești încă de pe acum ce vei face după ce vei termina studiile, ca să nu mai depinzi de nimeni. Drept urmare, ai nevoie de un plan bine pus la punct, care să dea rezultate pe termen lung și să îți asigure independența din orice punct de vedere. Așadar, iată câteva sfaturi utile.
Bugetul lunar și educația financiară
În primul rând, trebuie să fii econom și să rămâi pragmatic, pentru că de la un punct încolo, nu vei mai putea să te descurci cu banii de pe o zi pe alta sau să apelezi la părinți. Un truc util este ca lună de lună să îți stabilești un buget de la care să nu te abați. Așa că, la începutul fiecărei luni, trece pe o listă cheltuielile pe care urmează să le faci și stabileștecare îți sunt prioritățile, la ce poți renunța sau cum poți face economii. Iar dacă nu știi încă cum să îți gestionezi economiile, cursurile de educație financiară te pot învăța cum să eviți situațiile limită sau împrumuturile.
Ai nevoie de confort, dar și de responsabilitate
Va veni un moment când va trebui să părăsești căminul facultății sau locul călduț de acasă. Ba mai mult, dacă îți place liniștea sau să ai parte de intimitate și autonomie, cu siguranță nu vrei să locuiești la cămin. De aceea, trebuie să te gândești serios să te muți într-o locuință, fie numai a ta, fie pe care să o împarți cu prietenii sau colegii.
De aceea, indiferent de orașul în care te afli, interesează-te și analizează cu ajutorul unui site imobiliar specializat cele mai bune oferte la apartamente si garsoniere de inchiriat. Compară prețurile, află în ce zonă ți-ai dori să te muți, cât e garanția, ce facilități ai, cât de departe e locuința de facultatea ta sau dacă ai voie cu animale de companie.
Preferabil ar fi, cel puțin la început, să te mai muți alături de cineva, ca să ai parte de costuri mai mici la chirie și utilități. Pe de altă parte, poți să îți rogi părinții să te susțină financiar, până vei fi pe picioarele tale.
Trebuie să te angajezi
Chiar și în timpul facultății, îți poți găsi joburi part time, care nu necesită experiență, ca să câștigi un ban în plus. De asemenea, poți face acțiuni de voluntariat, ca să îți completezi CV-ul și să ai șanse mai mari de reușită atunci când vei dori să te angajezi.
O opțiune este să devii freelancer și să lucrezi pe bază de proiect, atunci când timpul îți permite. Chiar dacă la început nu vei câștiga banii pe care ți-i dorești, important e să începi de undeva, ca să capeți experiență și mereu să evoluezi din punct de vedere profesional. Așa că investește în educația ta și după ce vei termina cursurile. Învață cât mai multe lucruri, mergi la cursuri de specializare și interacționează cu persoane experimentate în domeniul de activitate pe care l-ai ales, ca să te ajute cu sfaturi prețioase. Până la urmă, nu poți să depinzi de părinți toată viața, ci trebuie să îți câștigi singur existența.
Fii independent din orice punct de vedere, nu doar financiar
Învață să gătești. Nu trebuie să ai talentul unui chef, ci doar să ai puțină ambiție. De asemenea, învață să fii disciplinat. Fă curățenie săptămânal, spală vasele imediat după ce ai mâncat, fă patul imediat cum te trezești, schimbă așternuturile regulat, deschide ferestrele dimineața, ca să ai parte de aer curat și, zilnic, fă-ți un plan de acțiune. Setează-ți obiective, indiferent cât de mici sunt, ca să fii mereu motivat și să nu pierzi timpul.
Sursă foto: shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau