De câte panouri fotovoltaice ai nevoie pentru o casă
Dimensiune font:
În situația în care locuiești la casă, un sistem fotovoltaic poate fi o soluție eficientă pentru producerea de energie electrică necesară consumului uzual. Investiția totală nu este tocmai ieftină, deși ofertele sunt mai numeroase în prezent, însă amortizarea ei se face într-un timp relativ scurt. Desigur, mai poți apela și la programe de tipul „Casa Verde”.
Despre eficiența sistemelor fotovoltaice și numărul de panouri pe care să le cumperi în funcție de nevoile tale detaliem în rândurile de mai jos.
Eficiența sistemelor fotovoltaice
Cum costurile cu energia electrică sunt din ce în ce mai mari, sistemele fotovoltaice devin o soluție smart și ecologică pentru orice casă. Așadar, vei putea să economisești, dar și să fii prietenos cu mediul înconjurător. Totodată, îți vei asigura energia necesară electronicelor și electrocasnicelor.
Sistemele fotovoltaice funcționează la fel de bine și vara, și iarna, în ciuda faptului că mulți încă mai cred că doar vara sunt eficiente. Asta deoarece teoria de la care pleacă este una eronată. Panourile fotovoltaice au nevoie de lumină solară, nu de căldura soarelui. Când nu există lumină solară, într-adevăr eficiența lor este mai scăzută. Problemele legate de sezonul rece se leagă mai degrabă de durata scurtă a zilei, zăpada care blochează accesul la lumină, respectiv mai multe zile la rând fără soare.
Ține cont de clasificarea sistemelor fotovoltaice:
on-grid - înseamnă că livrezi surplusul de energie în rețeaua electrică la care ești conectat, respectiv te alimentezi din rețea atunci când nu ai suficientă energie de la panourile solare instalate;
off-grid (sau independent) - sistemul fotovoltaic nu este conectat la o rețea electrică, iar surplusul de energie îl poți stoca în acumulatori;
hibrid - folosește în regim mixt cele două principii de funcționare menționate mai sus.
Dincolo de panouri, un sistem fotovoltaic mai este format și din alte echipamente și accesorii, precum structura de montare, cabluri solare, contor inteligent, acumulatori pentru stocarea energiei (opțional) sau invertoare pentru panouri fotovoltaice.
De câte panouri fotovoltaice ai nevoie
Necesarul de panouri fotovoltaice pentru o casă se stabilește în funcție de trei factori principali. Prin urmare, trebuie să ții cont de:
Consumul mediu de energie, care se calculează în kWh. Ia în considerare facturile de energie din ultimele 12 luni, având în vedere mai ales lunile de iarnă. Acest calcul simplu te va ajuta să alegi sistemul fotovoltaic care să aibă o putere pe măsura nevoilor tale.
Radiația solară care cade pe panourile fotovoltaice este influențată de poziția geografică, orientarea și montarea acestora. Altfel spus, productivitatea panourilor depinde de expunerea la soare, de aceea este esențială realizarea corectă a montajului. Există și o hartă de radiație solară în România, din care se deduce foarte ușor care sunt regiunile cu potențial.
Suprafața acoperișului este, de asemenea, un criteriu decisiv. După ce afli câți metri pătrați ai disponibili și cunoști mărimea panoului fotovoltaic din fișa tehnică, poți determina numărul de panouri.
Luând în considerare că există sisteme fotovoltaice de 3, 5, 7 sau 10 kWh, facem un exercițiu simplu pentru a ști câte panouri fotovoltaice sunt necesare. Așadar, dacă alegi un sistem fotovoltaic de 3 kWh, cu o putere de ieșire a panoului solar de 450 W, vei avea nevoie de 7 panouri fotovoltaice. Calculul ar fi: 0.450 kW x 7 = 3.15 kWh. Dacă puterea de ieșire a panoului solar este mai mică, de exemplu 260 W, vor fi necesare 12 panouri fotovoltaice.
Îți recomandăm să apelezi la specialiști în domeniu pentru a nu face investiții și experimente care să-ți aducă ineficiență energetică. Până la urmă, scopul tău este să te bucuri de energie și confort la costuri cât mai scăzute. Pentru asta, trebuie să faci alegeri care să se potrivească nevoilor tale de consum, respectiv să deții un sistem fotovoltaic montat corect pe casă sau la sol.
Sursă foto: Pexels
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau