Elefantul, cel mai mare animal terestru - curiozități
Dimensiune font:
Elefantul, cel mai mare animal terestru - curiozități
Prezent în cele mai multe grădini zoologice din lume, elefantul este cel mai mare animal de pe planetă, dacă nu luăm în considerare animalele de mari dimensiuni din mediul acvatic. Dacă în trecut putea fi văzut în țara noastră inclusiv în spectacole de circ, astăzi acest lucru este interzis prin legislație, pentru a proteja toate viețuitoarele.
În state din Asia și Africa, elefantul este un animal folosit pentru agrement (mai ales în industria turismului), dar și pentru transport și alte operațiuni de folos omului. Se poate face o paralelă între modul în care apare elefantul în societate pe aceste continente și modul în care este privit calul în Europa.
De altfel, există două specii de elefanți: elefantul asiatic (Elephas maximus) și elefantul african (Loxodonta africana). Aceste animale trăiesc pe continente separate și au multe caracteristici diferite. Conform publicației National Geographic, elefanții africani - cei mai mari dintre cele două specii - cresc până la 4 metri înălțime și cântăresc chiar și peste 6 tone. În schimb, specia din Asia ajunge la cel mult 3 metri înălțime și circa 4 tone.
Unde poți vedea elefanți sălbatici
În mediul lor natural, elefanții trăiesc până la 60 - 70 de ani. Se știe că aceste mari animale terestre pot fi întâlnite în special în savane și pajiști, dar habitatul lor poate include și păduri, deșerturi, chiar zone muntoase sau mlăștinoase. Elefanții africani trăiesc în Africa sub-sahariană, în pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest și în deșertul Sahel din Mali. Cei asiatici sunt prezenți în Nepal, India și Asia de Sud-Est.
Ce nu știai despre colții elefanților
Fildeșul sau ivoriul, material produs din dinții și colții unor animale, se referă în principal la colții de elefant. Din păcate, largi populații de elefanți au fost exterminate de-a lungul timpului tocmai pentru valorificarea acestor elemente folosite de oameni în scopuri practice sau pur ornamentale.
Colții de elefant sunt de fapt dinți mari, adânc înrădăcinați, care au evoluat pentru a ajuta elefantul să sape, să ridice, să adune hrană și să se apere. Alături de trompă, colții sunt astfel folosiți în mod obișnuit de animal pentru diverse activități. Interesant este că, la fel cum oamenii pot fi dreptaci sau stângaci, tot așa elefanții pot avea o abilitate mai ridicată în a folosi colțul din partea dreaptă sau pe cel din partea stângă. Cum identifici colțul dominant? Simplu, observi care este mai uzat.
Cât de mare este creierul unui elefant
Faptul că un creier de elefant cântărește între 4 și 6 kg poate părea impresionant, însă de fapt această parte din corp este foarte mică, dacă analizăm lucrurile în mod proporțional. Spre exemplu, creierul uman este de circa 3 ori mai mic, în condițiile în care masa corporală a unui om adult este de zeci de ori mai mică decât cea a unui elefant.
Femela este la conducere
Liderul unei turme de elefanți este în mod sigur o femelă, de obicei cea mai mare ca dimensiune și ca vârstă. În grup vor fi alte femele și puii lor, mai multe generații împreună. Elefanții sunt astfel matriarhali, iar masculii stau mai mult singuri sau în grupuri mici de gen exclusiv masculin.
Femela de elefant are cea mai lungă sarcină dintre mamifere - aproape 22 de luni. În primele trei luni de viață, puiul de elefant se bazează doar pe laptele matern pentru alimentație, apoi învață să-și folosească trompa pentru colectarea apei și începe să consume vegetație.
Elefantul în lumea divertismentului
Un animal apreciat de oameni la nivel internațional, elefantul se regăsește adesea în cărți, filme și chiar jocuri, constant în roluri pozitive. O carte foarte populară, disponibilă și în limba română, este "Elefantul din Belfast" de S. Kirk Walsh, un roman care a primit critici favorabile și chiar titlul de "Cea mai bună carte a anului" oferit de The Christian Science Monitor.
În cinematografie, printre cele mai recente producții se remarcă The One and Only Ivan (2020) și desigur Dumbo (2019). Elefanții apar adesea în filme în care acțiunea are loc în țări din Asia și Africa. În jocurile video, elefanții se regăsesc în titluri legate de viața sălbatică a animalelor, dar și în jocuri ca la aparate precum Pink Elephants (Thunderkick) sau African Elephant (Pragmatic Play), slot online disponibil pe Player.ro.
Animale sociale
Elefanții acordă atenție membrilor turmei, acționează pentru a proteja fiecare individ. Sunt considerați a fi animale sociale, care comunică între ele. Un elefant poate identifica alți elefanți de la mare distanță, prin intermediul unor sunete joase, imposibil de perceput de către om. De asemenea, elefanții își folosesc trompa pentru a se saluta unul pe altul, sunt inteligenți, empatici, chiar sentimentali.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau