FOTO/VIDEO - De ce să-ți alegi o șopârlă ca și animal de companie
Dimensiune font:
Din diversitatea de specii de șopârle, cele cunoscute sub numele de Geko sunt printre cele mai răspândite șopârle ca animal de companie datorită modului ușor de adaptare și înmulțire în captivitate.
Numele Gecko provine din dialectal Malay – gekoq; acesta, de fapt, nu este un cuvânt, ci o imitație a sunetului pe care îl scot aceste șopârle.
În lume sunt peste 5600 de specii de șopârle, răspândite în zonele cu un climat cald, Ecuator, Emisfera Sudică, în deșerturi, insule și păduri tropicale. Pot avea diferite colori și modele, unele își pot schimba culoarea și pot deveni mai luminoase pe timpul nopții. Sunt șopârle de dimensiuni mici, lungimea variind de la 2,5 cm la 30 cm. Durata de viață este cuprinsă între 20-25 de ani.
Sexul șopârlelor se evidențiază după vârsta de 3 luni. Pe partea inferioară a corpului, masculii prezintă pori preanali așezați în formă de V, sunt și mai robuști și au capul mai mare, în comparație cu femelele.
Șopârlele sunt animale insectivore. În teritoriile lor naturale ele conviețuiesc foarte bine cu omul. Nu sunt agresive și se întâlnesc foarte des în apropierea caselor și sunt chiar acceptate în interiorul acestora pentru a “curăța” casa de insecte.
Metodele de apărare față de prădători sunt diverse. Una din cele mai interesante este posibilitatea de pierdere a cozii, autotomie, însă aceasta se regenerează în timp.
O altă metodă este eliminarea materiilor fecale în direcția atacatorului, intimidându-l și făcându-l să renunțe la atac.
În lumea animalelor de companie, una din cele mai răspândite specii este Gecko leopard (Eublepharis macularius). Se spune că această specie este rezistentă, ușor de întreținut și de adaptat și este potrivită pentru începătorii pasionați de reptile.
Șopârlele sunt insectivore. În captivitate, ele sunt hrănite cu greieri, lăcuste și diferite tipuri de viermi de făină și de ceară. Femelele, în perioada de înmulțire, și tineretul pot fi hrăniți cu mamifere mici, gen șoricei (pui de șoareci). Adultul poate fi hrănit o dată la 2 zile, cu 1-2 greieri, iar tineretul, zilnic, până la 6 luni. Pentru majoritatea speciilor, seara este momentul propice pentru servirea hranei.
Năpârlirea – are loc în fiecare lună. Șopârla poate fi ajutată dacă pielea rămâne strânsă la nivelul picioarelor sau cozii. În această perioadă, umiditatea trebuie să fie mai mare.
Înmulțirea – în captivitate, înmulțirea se face cu ușurință, însă trebuie avute în vedere locații speciale pentru pui și hrană adecvată. Atât masculul cât și femela trebuie să aibă minim un an pentru a ajunge la maturitatea necesară. Împerecherea începe în martie – aprilie. O femelă poate depune 4-6 serii de ouă pe sezon, fiecare serie având 1-2 ouă și sunt depuse la un interval de 2-4 săptămâni. În terariu, trebuie amenajat un cuib pentru pontă. După pontă, ouăle trebuie puse într-o zonă specială, “incubator”. Eclozarea puilor va avea loc în 40-60 de zile.
Unele specii prezintă o abilitate numită partenogeneză, adică o femela poate avea urmași și fără intervenția masculului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau