Ghidul fermierului modern - 5 idei de investiții care îți duc businessul din domeniul agricol la nivelul următor

Dimensiune font:

| 11-02-2025 10:48

Într-o lume în continuă schimbare, fermierii moderni care adoptă soluții inovatoare au șanse mai mari să își crească productivitatea, să minimizeze costurile și să își asigure succesul pe termen lung. Acest lucru este susținut și de un studiu Deloitte care confirmă o creștere exponențială a investițiilor tehnologice în agricultură: până în 2026, specialiștii susțin că investițiile în agricultura de precizie vor crește cu 296%, iar cele în tehnologia de urmărire a echipamentelor, cu 196% față de 2020. Fii și tu unul dintre fermierii moderni care investesc în culturile lor și inspiră-te din acest articol.

1. Investește în agricultura de precizie 

Agricultura de precizie reprezintă o abordare modernă care utilizează tehnologia pentru a optimiza fiecare etapă a procesului agricol. Prin folosirea inteligentă a resurselor, ca fermier, îți poți reduce pierderile și poți îmbunătăți randamentele culturilor.

 

Câteva exemple de instrumente moderne care sunt esențiale pentru agricultura de precizie sunt următoarele:

* Drone – Îți permit monitorizarea în timp real a stării culturilor pentru a identifica zonele care necesită intervenții.

* Senzori inteligenți – Aceștia asigură precizia aplicării fertilizanților, erbicidelor și insecticidelor, reducând astfel costurile și impactul asupra mediului.

* Sisteme de irigare inteligentă – Permit optimizarea consumului de apă prin măsurarea umidității solului. 

Iată un exemplu concret! Să presupunem că administrezi o cultură de cereale. În acest context, dronele pentru monitorizarea culturii pot identifica zonele afectate de boli sau dăunători. Astfel, tu știi să aplici tratamente doar acolo unde este necesar. Ce beneficii obții? Creșterea randamentelor și reducerea pierderilor, optimizarea costurilor prin aplicarea precisă a inputurilor agricole și protejarea mediului prin aplicarea dozei exacte de produs. 

 

Dacă îți dorești să obții toate aceste beneficii, dar încă nu dispui de capitalul necesar pentru implementarea soluțiilor digitale dorite, poți să accesezi credite în agricultură pentru culturi de cereale de la o instituție financiară nebancară (IFN). 

 

Poți obține până la 120.000 RON dacă ai mai mult de 12 luni de activitate și administrezi o suprafață mai mare de 10 hectare. Dobânda este variabilă, iar rambursarea este flexibilă și poate fi efectuată până la finalul sezonului agricol. 

 

În plus, pe lângă investițiile în agricultura de precizie, poți să achiziționezi și îngrășăminte, utilaje noi, sau să plătești muncitorii care contribuie la profitabilitatea culturii tale.

2. Ia în calcul utilizarea roboților 

Pe lângă investițiile în tehnologiile care te pot ajuta să implementezi agricultura de precizie, pentru a-ți duce businessul agricol la următorul nivel, ia în calcul și investițiile în roboți. Aceștia permit automatizarea mai multor procese și implicit creșterea eficienței și reducerea dependenței de forța de muncă. 

 

Iată câteva idei în care poți investi:

 

* Roboți pentru recoltare – Utilizați pentru culegerea fructelor și legumelor, reduc pierderile și accelerează procesul.

* Roboți pentru plantare și plivire – Asigură distribuția uniformă a semințelor și elimină buruienile fără a afecta culturile.

* Tractoare autonome – Operate de la distanță, acestea pot executa arătura, semănatul și fertilizarea fără intervenția umană. 

Deși achiziția roboților poate fi costisitoare inițial, investiția se amortizează prin creșterea productivității și a calității culturilor.

3. Orientează-te spre agricultura pe verticală 

O altă idee de investiție care te poate ajuta să-ți duci businessul agricol la următorul nivel este agricultura pe verticală. Aceasta este o metodă revoluționară care permite cultivarea plantelor în spații închise, pe rafturi suprapuse, utilizând un mediu controlat. 

 

Iată ce beneficii are: 

* Oferă control total asupra condițiilor de creștere – Factori precum lumina, temperatura și umiditatea sunt reglați pentru a maximiza producția.

* Contribuie la reducerea consumului de apă – Sistemele moderne utilizează cu până la 90% mai puțină apă decât agricultura tradițională.

* Oferă o producție sustenabilă – Conform Agricultural Research Service, agricultura pe verticală poate elimina necesitatea pesticidelor și poate reduce emisiile de carbon prin scurtarea lanțului de aprovizionare. 

Iar dacă te întrebi de ce merită să investești în agricultura verticală, cele mai importante motive sunt: 

* Producție pe tot parcursul anului, indiferent de condițiile climatice.

* Costuri reduse cu transportul și distribuția.

4. Hidroponia și aeroponia: cultivarea plantelor fără sol 

Hidroponia și aeroponia sunt încă două metode inovatoare de cultivare care elimină necesitatea solului, permițând plantelor să crească mai rapid și mai eficient.

 

Atunci când vorbim despre hidroponie, trebuie să știi că plantele sunt cultivate într-o soluție nutritivă lichidă, fără sol, ceea ce permite o absorbție optimă a nutrienților.

 

În schimb, în ceea ce privește aeroponia, rădăcinile plantelor sunt suspendate în aer și pulverizate periodic cu o soluție nutritivă.

 

Culturile în care hidroponia și aeroponia pot fi aplicate cu succes sunt cele de salată, spanac, roșii, căpșuni, ierburi aromatice. Avantajele acestor metode sunt: 

* Reducerea consumului de apă.

* Creșterea accelerată a plantelor datorită absorbției eficiente a nutrienților.

* Reducerea riscului de boli și dăunători – Conform articolului de specialitate Hydroponic Agriculture and Microbial Safety of Vegetables: Promises, Challenges, and Solutions, publicat de MDPI, lipsa solului minimizează expunerea la patogeni.

 

5. Investește în Internetul lucrurilor (IoT) 

Nu în ultimul rând, pentru a-ți duce businessul din domeniul agricol la următorul nivel, investește în Internetul lucrurilor (IoT). În agricultură, acesta presupune utilizarea senzorilor și a dispozitivelor conectate la internet pentru a monitoriza și optimiza activitățile agricole. 

 

Iată cum: 

* Monitorizează condițiile meteo și ale solului – Senzorii măsoară umiditatea, temperatura și nivelul nutrienților, permițând intervenții precise.

* Permit o irigare inteligentă – Sistemele automate ajustează cantitatea de apă în funcție de necesitățile plantelor.

* Monitorizează echipamentele agricole – Tractoarele și utilajele conectate pot transmite date în timp real pentru a preveni eventuale defecțiuni.

* Gestionează stocurile – Senzorii din depozite ajută la monitorizarea nivelului de cereale, furaje sau alte materiale. 

În concluzie, viitorul agriculturii este digital, iar cei care fac pasul către inovație vor avea un avantaj competitiv semnificativ. Așadar, este momentul să investești în tehnologii inteligente și să îți duci ferma la nivelul următor!

 


Sursă foto: Shutterstock

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Pana la ce varsta o femeie ar trebui sa aiba un barbat
18/04/2025 05:01

In societatea noastră, uniunea dintre o femeie si un bărbat este acceptată. Dar se poate intampla adesea ca o femeie să trăiască singură. Unele femei doresc să o facă singure, iar altele nu o fac inten ...

Amplă acţiune de anihilare a unei organizaţii criminale de contrabandă cu maşini avariate periculoase aduse din SUA în Europa/ Zece suspecţi arestaţi şi 18 audiaţi/ Prejudiciu de peste 31 de milioane euro/ Aproape 20 de ţări implicate, inclusiv Român
17/04/2025 16:15

 Europol a sprijinit o ampă acţiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin (Germania) şi Vilnius (Lituania), pentru anihilarea unei organizaţii criminale de contrabandă cu maşini grav avaria ...

Tradiții în Joia Patimilor
17/04/2025 13:47

Joia Mare, cunoscută si sub numele de Joia Patimilor, este una dintre cele mai incărcate spiritual si traditional zile din Săptămana Mare, perioada care precede sărbătoarea Pastelui. În această zi ...

Ce să nu faci niciodată când ajungi acasă de pe stradă. Obiceiul pe care multe persoane îl au și care poate deveni periculos
17/04/2025 10:39

În momentul in care ajungi acasă, asigură-te că eviti să faci acest lucru. Desi vorbim despre un obicei banal la prima vedere, specialistii trag un semnal de alarmă si vorbesc despre efectele pe care ...

O femeie a încasat pensie de handicap timp de 16 ani. Momentul care a dat-o de gol
16/04/2025 19:41

O femeie din Andaluzia, Spania, a reusit să păcălească autoritătile timp de aproape două decenii, pretinzand că nu mai poate vorbi in urma unui incident traumatic. Timp de 16 ani, aceasta a incasat o pen ...

Beneficiile incredibile ale voluntariatului: de ce să îi faci loc în programul tău
16/04/2025 16:05

Beneficiile incredibile ale voluntariatului: de ce să ii faci loc in programul tău O activitate care merită un loc special in programul oricui, voluntariatul este mai mult decat o mană de ajutor intinsă c ...

 5 sfaturi pentru a găsi proprietatea potrivită nevoilor tale în Dubai
16/04/2025 14:59

 5 sfaturi pentru a găsi proprietatea potrivită nevoilor tale in Dubai Piata imobiliară din Dubai oferă o varietate impresionantă de optiuni, de la apartamente moderne aflate la etajele superioare ...

Protejează-ți portbagajul cu tăvițe rezistente: ce tipuri sunt cele mai eficiente?
16/04/2025 14:48

Protejează-ti portbagajul cu tăvite rezistente: ce tipuri sunt cele mai eficiente?  Portbagajul este o zonă expusă la diferite solicitări, de aceea, pentru a-l mentine in stare optimă, alegerea unei ...

Echipamentul esențial pentru orice practicant de arte marțiale
16/04/2025 14:42

 Echipamentul esential pentru orice practicant de arte martiale  Indiferent de specificul artei martiale practicate, familiarizarea cu echipamentul te ajută să te integrezi in atmosfera sălii de a ...

Ce se află în cozonacii din supermarketuri
16/04/2025 11:51

Jurnalistul Dragos Pătraru a analizat mai multi cozonaci comercializati in supermarketuri si a scos la iveală o realitate ignorată de multi consumatori. Desi cozonacul rămane desertul vedetă pe mesele roma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei