Obiceiuri care te ajută să creezi un mediu sănătos în locuința ta

cum-poti-avea-un-aer-de-calitate-in-casa

Dimensiune font:

| 19-08-2021 12:47

Dacă nu ești atent la unele detalii, aerul din locuință ar putea ajunge să fie mai poluat decât cel din mijlocul orașului. Asta se poate întâmpla pentru că în casă sunt surse de noxe care viciază aerul, dar de care nu suntem mereu conștienți.

Iată la ce trebuie să fii atent și care sunt cele mai practice soluții care îți asigură un mediu sănătos în casa ta.

Factorii poluanți din baie
Principalele surse de poluare din baie sunt produsele de curățenie și cele de îngrijire, aburul și umezeala. În băile care nu dispun de fereastră proprie, există guri de aerisire. Eficiența acestora poate fi amplificată de câteva ori prin utilizarea unor sisteme de ventilație suplimentare, care elimină umezeala, previn apariția și dezvoltarea mucegaiurilor și a acarienilor și împrospătează continuu aerul.

Totodată, aceste sisteme de ventilație electrică au un consum foarte redus de energie, un nivel mic de zgomot, protecție împotriva supraîncălzirii și, dacă sunt corect calibrate la volumul încăperii și adaptate la necesități, au capacitatea de a elimina complet toate riscurile pe care le presupune o baie fără fereastră, de la umezeală, abur și mirosuri neplăcute. Așadar, ventilatorul trebuie sa fie nelipsit dintr-o baie fara ferestre.

Surse de poluare în bucătărie

În această încăpere cu rol complex, care se adaptează la nevoile familiei, dar îl include mereu și pe cel principal, de spațiu unde se pregătește mâncarea, sursele de poluare ale aerului vin de la aburii de mâncare, mirosuri și vapori de grăsime. Uneori, sursă de poluare, inclusiv fonică, poate să fie chiar fereastra deschisă, dacă locuiești într-o zonă aglomerată.

Rolul de a primeni aerul din bucătărie revine frecvent hotei, devenită absolut indispensabilă. Misiunea hotei poate fi completată, pentru un plus de eficiență, cu un sistem de ventilație electrică, foarte util indiferent de suprafața bucătăriei. Hota și ventilatorul au capacitatea de a absorbi, reține și evacua aburul, mirosurile și fumul care rezultă din prepararea mâncării.
Aerisirea corectă
Este esențial ca toată casa să fie aerisită corect, de cel puțin două ori pe zi. Fiecare încăpere din casă are nevoie de aer proaspăt pentru a avea, cu adevărat, un mediu sănătos în interior. Este bine de știut că doar simpla deschidere a ferestrelor nu este suficientă pentru ca masa de aer din interior să se primenească.

Aerisirea corectă înseamnă să faci aerul să se „miște”, iar asta nu se realizează decât deschizând concomitent ferestrele (sau ușile, după caz) din zone opuse ale casei, astfel încât să se producă curenți de aer. Este util să aerisești casa de fiecare dată după ploaie, când aerul este mai curat și lipsit de noxe.

Contează și cât timp faci asta. Ideal este ca ventilația să dureze circa 30 de minute, de două ori pe zi, în timpul verii, la ore cât mai matinale sau după ploaie, chiar dacă ai sisteme de climatizare în casă (sau mai ales atunci). Iarna, aerisirea poate dura doar 15 minute, la miezul zilei, și se poate repeta pentru zece minute seara, înainte de culcare.

Câteva sfaturi

Pentru a avea cu adevărat un aer sănătos în interiorul locuințelor, în fapt, prima condiție pentru un mediu optim în casă, ia în calcul și aceste câteva sfaturi foarte simplu de pus în practică.

Închide bine recipientele cu substanțe volatile, indiferent de tipul lor. Procedează la fel cu pungile de detergent sau alte produse chimice cu miros persistent.

Aspiră covoarele periodic și șterge suprafețele de tipul parchetului și gresiei cu soluții speciale de curățare pentru a elimina praful. Uneori, apa și un detergent uzual sunt tot ceea ce ai nevoie.

Depozitează în containere închise gunoiul și alte deșeuri și evacuează-le periodic.

Ține cont că păturile, perdelele, pernele și saltele sunt veritabili acumulatori de praf și medii prielnice pentru dezvoltarea acarienilor. Aspirarea, spălarea lor și expunerea la soare, care este cel mai bun tratament de curățare a pernelor de puf, sunt metode eficiente.

Alege să utilizezi esențe naturale pentru a parfuma casa și evită-le pe cele chimice.

Dacă este posibil, ține în casă plante cu frunze mari. Au o capacitate excepțională de a absorbi noxele din aer. Este bine să le cureți frunzele din când în când cu o cârpă moale și umedă.

Statisticile arată că omul modern trăiește indoor circa 70% din timp vara și aproape 90% iarna. Asta înseamnă că, în tot acest timp, respirăm aerul din casă. În consecință, grija pentru calitatea acestuia și utilizarea unor metode care să contribuie eficient la ventilarea și împrospătarea aerului sunt mai mult decât necesare.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescenței contemporane
13/11/2024 16:03

Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescentei contemporane Pentru a intelege universul adolescentilor, e nevoie să cunoastem cele 7 probleme mari cu care se confruntă orice adolescent conte ...

Uitarea, un semn al unei slăbiri a memoriei sau există și beneficii?
13/11/2024 14:35

Uitarea, un semn al unei slăbiri a memoriei sau există si beneficii? De ce uităm? Uitarea face parte din viata noastră de zi cu zi. Poate ai pătit să intri intr-o cameră si să uiti de ce ai mers acol ...

Rolul Inteligenței Artificiale în soluțiile pentru schimbările climatice
13/11/2024 12:42

Rolul Inteligentei Artificiale in solutiile pentru schimbările climatice Află cum inteligenta artificială transformă lupta impotriva schimbărilor climatice, oferind solutii inovative pentru reducerea e ...

Când ai nevoie de o saltea superortopedica?
13/11/2024 11:52

Cand ai nevoie de o saltea superortopedica?  Timpul de odihnă este esential pentru sănătatea fizică si mentală, iar una dintre componentele de bază ale unui somn de calitate este achizitionarea unei ...

Ritualul de beauty complet: ce trebuie să ai pe măsuța de toaletă
12/11/2024 14:35

Ritualul de beauty complet: ce trebuie să ai pe măsuta de toaletă Un ritual de beauty complet pentru ingrijirea pielii incepe cu o rutină de skin care atent creată şi se incheie cu un machiaj adecvat tip ...

De ce absorbția creatinei lichide poate fi mai rapidă decât varianta sub formă de pulbere?
12/11/2024 11:36

De ce absorbtia creatinei lichide poate fi mai rapidă decat varianta sub formă de pulbere? Poză de Li Sun pe Pexels.com În lumea suplimentelor sportive, creatina este deseori mentionată ca un aliat ...

 Cum să alegi invitațiile perfecte pentru nunta ta?
12/11/2024 11:18

 Cum să alegi invitatiile perfecte pentru nunta ta?  Alături de rochia de mireasă, invitatiile de nuntă sunt printre primele alegeri pe care le fac viitorii miri. Acestea reprezintă o mare parte ...

Merită să investești în electrocasnice de top?
12/11/2024 10:01

Merită să investesti in electrocasnice de top? Investitia in electrocasnice premium oferă avantaje substantiale pe termen lung. Acestea includ rezistentă sporită, consum redus de energie si caracteristic ...

Arta simplității
11/11/2024 18:37

Există o liniste aparte in simplitate, o frumusete tăcută in a lăsa deoparte ceea ce nu ne defineste cu adevărat. Trăim intr-o lume care ne indeamnă mereu să facem mai mult, să ne intrecem pe noi insin ...

  Eleganța toamnei. Accesorii care transformă ținutele în declarații de stil
10/11/2024 14:45

Accesoriile de toamnă au o magie aparte. Fiecare esarfă in nuante de cupru, fiecare pălărie cu boruri largi, fiecare pereche de mănusi de piele fină imbracă nu doar tinutele, ci si sufletul celui care le ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei