Obiceiuri care te ajută să creezi un mediu sănătos în locuința ta
Dimensiune font:
Dacă nu ești atent la unele detalii, aerul din locuință ar putea ajunge să fie mai poluat decât cel din mijlocul orașului. Asta se poate întâmpla pentru că în casă sunt surse de noxe care viciază aerul, dar de care nu suntem mereu conștienți.
Iată la ce trebuie să fii atent și care sunt cele mai practice soluții care îți asigură un mediu sănătos în casa ta.
Factorii poluanți din baie
Principalele surse de poluare din baie sunt produsele de curățenie și cele de îngrijire, aburul și umezeala. În băile care nu dispun de fereastră proprie, există guri de aerisire. Eficiența acestora poate fi amplificată de câteva ori prin utilizarea unor sisteme de ventilație suplimentare, care elimină umezeala, previn apariția și dezvoltarea mucegaiurilor și a acarienilor și împrospătează continuu aerul.
Totodată, aceste sisteme de ventilație electrică au un consum foarte redus de energie, un nivel mic de zgomot, protecție împotriva supraîncălzirii și, dacă sunt corect calibrate la volumul încăperii și adaptate la necesități, au capacitatea de a elimina complet toate riscurile pe care le presupune o baie fără fereastră, de la umezeală, abur și mirosuri neplăcute. Așadar, ventilatorul trebuie sa fie nelipsit dintr-o baie fara ferestre.
Surse de poluare în bucătărie
În această încăpere cu rol complex, care se adaptează la nevoile familiei, dar îl include mereu și pe cel principal, de spațiu unde se pregătește mâncarea, sursele de poluare ale aerului vin de la aburii de mâncare, mirosuri și vapori de grăsime. Uneori, sursă de poluare, inclusiv fonică, poate să fie chiar fereastra deschisă, dacă locuiești într-o zonă aglomerată.
Rolul de a primeni aerul din bucătărie revine frecvent hotei, devenită absolut indispensabilă. Misiunea hotei poate fi completată, pentru un plus de eficiență, cu un sistem de ventilație electrică, foarte util indiferent de suprafața bucătăriei. Hota și ventilatorul au capacitatea de a absorbi, reține și evacua aburul, mirosurile și fumul care rezultă din prepararea mâncării.
Aerisirea corectă
Este esențial ca toată casa să fie aerisită corect, de cel puțin două ori pe zi. Fiecare încăpere din casă are nevoie de aer proaspăt pentru a avea, cu adevărat, un mediu sănătos în interior. Este bine de știut că doar simpla deschidere a ferestrelor nu este suficientă pentru ca masa de aer din interior să se primenească.
Aerisirea corectă înseamnă să faci aerul să se „miște”, iar asta nu se realizează decât deschizând concomitent ferestrele (sau ușile, după caz) din zone opuse ale casei, astfel încât să se producă curenți de aer. Este util să aerisești casa de fiecare dată după ploaie, când aerul este mai curat și lipsit de noxe.
Contează și cât timp faci asta. Ideal este ca ventilația să dureze circa 30 de minute, de două ori pe zi, în timpul verii, la ore cât mai matinale sau după ploaie, chiar dacă ai sisteme de climatizare în casă (sau mai ales atunci). Iarna, aerisirea poate dura doar 15 minute, la miezul zilei, și se poate repeta pentru zece minute seara, înainte de culcare.
Câteva sfaturi
Pentru a avea cu adevărat un aer sănătos în interiorul locuințelor, în fapt, prima condiție pentru un mediu optim în casă, ia în calcul și aceste câteva sfaturi foarte simplu de pus în practică.
Închide bine recipientele cu substanțe volatile, indiferent de tipul lor. Procedează la fel cu pungile de detergent sau alte produse chimice cu miros persistent.
Aspiră covoarele periodic și șterge suprafețele de tipul parchetului și gresiei cu soluții speciale de curățare pentru a elimina praful. Uneori, apa și un detergent uzual sunt tot ceea ce ai nevoie.
Depozitează în containere închise gunoiul și alte deșeuri și evacuează-le periodic.
Ține cont că păturile, perdelele, pernele și saltele sunt veritabili acumulatori de praf și medii prielnice pentru dezvoltarea acarienilor. Aspirarea, spălarea lor și expunerea la soare, care este cel mai bun tratament de curățare a pernelor de puf, sunt metode eficiente.
Alege să utilizezi esențe naturale pentru a parfuma casa și evită-le pe cele chimice.
Dacă este posibil, ține în casă plante cu frunze mari. Au o capacitate excepțională de a absorbi noxele din aer. Este bine să le cureți frunzele din când în când cu o cârpă moale și umedă.
Statisticile arată că omul modern trăiește indoor circa 70% din timp vara și aproape 90% iarna. Asta înseamnă că, în tot acest timp, respirăm aerul din casă. În consecință, grija pentru calitatea acestuia și utilizarea unor metode care să contribuie eficient la ventilarea și împrospătarea aerului sunt mai mult decât necesare.
Sursa foto: Shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau