Trigliceridele și semnificația lor pentru sănătate
Dimensiune font:
Determinarea valorii trigliceridelor reprezintă o analiză de sânge importantă atunci când vine vorba despre evaluarea stării generale de sănătate. În acest articol poți afla care este semnificația acestei investigații și ce poți face în cazul în care valoarea trigliceridelor tale este crescută.
Ce sunt trigliceridele?
Probabil că știi deja cât de important este să îți monitorizezi tensiunea arterială și nivelul de colesterol, dar impactul pe care îl au valorile serice ale trigliceridelor este la fel de puternic.
Trigliceridele sunt un tip de lipide - grăsimi - din sânge. Atunci când mănânci, corpul transformă caloriile pe care nu le folosești imediat, în trigliceride. Acestea sunt stocate în adipocite - celulele adipoase - de unde vor fi mobilizate mai târziu, atunci când organismul are nevoie de energie între mese.
Dacă ai obiceiul de a consuma mai multe calorii decât ai, de fapt, nevoie și dacă aceste calorii provin majoritar din alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați, este foarte posibil ca valoarea trigliceridelor să fie crescută.
Ce înseamnă trigliceride crescute?
Pentru trigliceride valori normale înseamnă un bun metabolism al glucidelor și o stare bună de sănătate a aparatului cardiovascular.
Atunci când trigliceridele sunt crescute, în organismul tău se produc următoarele modificări:
Scăderea elasticității vaselor de sânge, în special a arterelor;
Îngroșarea pereților arteriali (arteroscleroză), ceea ce crește riscul de atac vascular cerebral, infarct miocardic și afecțiuni cardiace;
Pancreatită, în cazul unor valori foarte crescute;
Creșterea rezistenței la insulină și declanșarea sindromului metabolic;
Obezitate;
Diabet sau prediabet;
Hipotiroidism.
Cum poți determina reducerea valorii trigliceridelor serice?
Menținerea valorii trigliceridelor în intervalul normal se poate face prin schimbarea stilului de viață în unul sănătos. Asta înseamnă, printre altele:
Un program de mișcare fizică: un minim de 30 minute de mișcare în majoritatea zilelor săptămânii ajută la reducerea concentrației trigliceridelor și creșterea concentrației de colesterol ”bun”. Poți încerca să incluzi mișcarea fizică în alte activități: să alegi mersul pe scări în locul liftului, bicicleta în locul mașinii, plimbări pentru pauzele de la serviciu și așa mai departe. Asociația Americană de Cardiologie recomandă cel puțin 30 minute exercițiu fizic aerob, în minim 5 zile pe săptămână. Orice tip de exercițiu fizic ajută la reducerea concentrației serice de trigliceride, dar exercițiul intens pentru intervale scurte de timp pare să fie mai eficient decât exercițiile moderate, pentru o perioadă mai lungă
Evită zahărul și carbohidrații rafinați: carbohidrații simpli, de tipul zahărului sau al alimentelor preparate cu făină sau cu fructoză determină creșterea concentrației de trigliceride serice. Asociația Americană de Cardiologie recomandă limitarea consumului zilnic de zahăr la 100 - 150 calorii pe zi; adultul modern din țările dezvoltate consumă cel puțin 300 calorii pe zi, provenite din zahăr;
Menține o greutate sănătoasă: o reducere a aportului caloric zilnic poate ajuta la controlul trigliceridelor serice. Nu uita că toate caloriile în plus sunt transformate în trigliceride și depozitate sub formă de grăsime. Studiile demonstrează că o scădere de 5-10% din greutatea corporală se asociază cu o reducere semnificativă a concentrației trigliceridelor;
Alege grăsimi sănătoase: înlocuiește grăsimile saturate din carne cu grăsimi nesaturate provenite din uleiurile vegetale. Renunță, pe cât posibil, la carnea roșie și mănâncă mai des pește bogat în acizi grași Omega-3. Evită grăsimile trans și alimentele cu grăsimi hidrogenate;
Limitează consumul de alcool: alcoolul are un conținut ridicat de calorii și zahăr și un efect extrem de intens asupra valorii trigliceridelor. În cazul persoanelor cu valori foarte crescute ale trigliceridelor serice, consumul de alcool este puternic contraindicat;
Consumă mai multe fibre: fibrele de origine vegetală încetinesc absorbția zahărului și a grăsimilor în intestinul subțire, ceea ce determină scăderea nivelului de trigliceride. Surse alimentare de fibre sunt fructele, legumele, cerealele integrale, nucile și semințele.
Organismul uman are o mare capacitate de a se regenera și de a se vindeca atunci când are la îndemână resursele necesare. Alege un stil de viață sănătos și bucură-te de fiecare zi!
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau