Lumea dispărută a sacagiilor. Povești din vremurile trecute

sacagii

Dimensiune font:

| 09-06-2024 12:05

În fiecare dimineață, un gest simplu ne definește normalitatea – cel de a roti robinetul de apă. Un gest banal, în lipsa căruia este greu de imaginat o lume civilizată, însă au fost și vremuri în care nu exista. Erau timpurile în care apa era un bun prețios, adus în case de către sacagii, acei oameni dedicați și muncitori care se asigurau că orașele și satele aveau acces la resursele necesare. Această meserie, deși acum dispărută, a jucat un rol crucial în viața cotidiană a oamenilor din trecut.

Meseria de sacagiu a apărut într-o perioadă în care sistemele de distribuție a apei erau inexistente sau rudimentare. În multe orașe, apa era transportată de la fântâni, râuri sau izvoare până la casele oamenilor de către acești sacagii. De multe ori, sacagii foloseau care trase de cai, măgari sau chiar de boi pentru a transporta apa în butoaie mari de lemn. În unele regiuni, sacagii purtau apa în burdufuri făcute din piele de capră sau în vase de lut.

Primele mențiuni despre sacagii apar în documentele medievale, unde aceștia sunt descriși ca fiind esențiali pentru viața orașelor. În Bucureștiul secolelor XVII-XVIII, de exemplu, sacagii erau responsabili de aducerea apei din Dâmbovița sau din izvoarele din apropiere. În multe orașe europene, sacagii erau organizați în bresle, având reguli stricte și fiind recunoscuți pentru importanța lor socială.

Viața de zi cu zi a cărăușilor de apă

A fi sacagiu nu era deloc o muncă ușoară, iar ziua unui astfel de muncitor începea de foarte devreme, înainte de răsăritul soarelui. Ei trebuiau să meargă la sursele de apă, să umple butoaiele sau burdufurile și să înceapă distribuția. Sacagii erau cunoscuți pentru puterea lor fizică și pentru rezistența la efort, având în vedere greutatea pe care o transportau zilnic. La Iași, existența lor era consemnată încă de la prima atestare documentară, printr-un document emis la Curtea lui Alexandru cel Bun. La acea dată alimentarea cu apă se realiza din izvoare neamenajate sau din uluce, budăi, şi fântâni. La 200 de ani distanță, existau captări de ape subterane şi o baie publică, prima de acest fel din ţară.

Sacagii aveau de înfruntat nu doar oboseala, ci și condițiile meteorologice neprielnice. Fie că era vorba de arșița verii sau de frigul iernii, ei erau mereu la datorie. Știau că oamenii depindeau de ei pentru a avea apă proaspătă, esențială pentru băut, gătit și igienă.

Sacagii nu erau doar furnizori de apă, ci și membri respectați ai comunității. Ei aveau relații strânse cu clienții lor și erau adesea implicați în viața socială a orașelor și satelor. În multe cazuri, sacagii deveneau confidenți și prieteni ai oamenilor pe care îi serveau.

În orașele mai mari, sacagii erau organizați în bresle sau asociații profesionale, având reguli stricte și un cod de conduită. Aceste bresle aveau rolul de a proteja interesele sacagiilor, de a reglementa prețurile și de a asigura calitatea apei livrate. Aveau chiar și un patron spiritual, pe Sfântul Ilie.

Sacagii aveau, de asemenea, un rol important în prevenirea incendiilor. În perioadele de secetă sau în orașele unde accesul la apă era dificil, sacagii erau adesea chemați să aducă apă pentru stingerea incendiilor. În multe cazuri, prezența rapidă a sacagiilor putea face diferența între un incendiu controlat și unul devastator.

Sfârșitul unei lumi

Industrializarea și dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă au dus treptat la dispariția meseriei de sacagiu. La Iași, prinţul Grigore Alexandru Ghica realizează o serie de fântâni publice şi măreşte debitele vechilor izvoare, apoi, la finele anilor 1800, în paralel cu extinderea lucrărilor de alimentare, s-au făcut și primele lucrări de canalizare. La începutul anilor 1900, inginerul W. H. Lindley a realizat studii hidrogeologice şi a propus alimentarea cu apă a oraşului Iaşi din dreptul comunei Timişeşti, la confluența Văii Nemţişorului cu Valea Moldovei, având ca sursă râul Ozana. Captarea constă într-un dren cu adâncimea de cca. 14 m, de unde apa ajunge gravitaţional printr-o conductă alcătuită aproape în totalitate din fontă, a doua din Europa la acea vreme, ca debit şi ca lungime, asigurându-se în medie 10.000-30.000 m3 apă / zi. Această lucrare a fost începutul modernizării sistemului de alimentare cu apă a Iașului. De fapt, începutul secolului XX a marcat declinul rapid al acestei meserii peste tpt în țară, pe măsură ce tot mai multe gospodării au fost conectate la rețeaua de apă.

Deși sacagii au dispărut ca profesie, moștenirea lor continuă să trăiască prin poveștile și amintirile transmise de la o generație la alta. În unele regiuni, tradiția aducerii apei a fost păstrată sub alte forme. În unele sate, există încă tradiția de a aduce apă din izvoare pentru anumite ceremonii religioase, cum ar fi în amintirea unei persoane dragi care a murit, sau sociale, atunci când se invocă ploile.

Lumea sacagiilor este o parte importantă a istoriei și culturii noastre, oferind o privire asupra modului în care oamenii trăiau și se adaptau la provocările vieții cotidiene în trecut. Cărăușii au fost mai mult decât furnizori de apă; ei au fost membri esențiali ai comunităților lor, contribuind la bunăstarea și siguranța acestora. Amintirea lor merită păstrată și onorată, pentru a ne reaminti de importanța solidarității și a muncii asidue în viața comunității.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Accident grav cu 4 răniţi în Blândești, județul Botoșani. Victimele au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit
28/09/2024 10:16

Patru persoane, cu varste intre 59 si 66 de ani, au ajuns la spital in urma unui accident rutier ce s-a produs sambătă dimineată, in localitatea Blandesti, judetul Botosani. In accident au fost implicate dou ...

„Studenții” de la „U” Cluj intră azi în examen, în dealul Copoului!
28/09/2024 01:01

* Poli Iasi si „U” Cluj se intalnesc, in această după-amiază, de la ora 16,45, pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, intr-un meci din cadrul etapei a 11-a a SuperLigii la fotbal Universi ...

În arestul preventiv, după ce a smuls două lănţişoare din aur
27/09/2024 08:45

Marian C. stă deja de două luni in arestul preventiv şi va rămane după gratii cel puţin pană la terminarea procesului in care este judecat pentru talhărie. Tanărul a operat pe timp de zi, fără nicio ...

O sută de specialiști în neuroștiințe și-au dat întâlnire la Iași
27/09/2024 08:30

Personalităţi din domeniul neuroştiinţelor se intalnesc la Iaşi, in perioada 9-12 octombrie, cand este organizată a VI-a ediţie a Congresului Naţional de Neuroştiinţe Moderne din Romania. 100 de speak ...

Un tâlhar scandalagiu se plânge că are rău de înălţime
27/09/2024 08:15

 * condamnat cu suspendare, el trebuie să presteze muncă neremunerată in folosul comunităţii * nu vrea şi a invocat faptul că ar fi inapt pentru efort * magistraţii nu l-au crezut Vasile N. din Mi ...

Un fost pacient de la Grajduri a răpit un copil şi l-a violat pe malul Bahluiului
27/09/2024 08:10

* victima are doar şapte ani, n-a putut da prea multe amănunte * infractorul a fost identificat după imaginile camerelor de supraveghere a Biroului Management Trafic Recidivist, Petru L. a stat caţiva ani ...

Tentativă de jaf la o bancă din Iași
27/09/2024 08:08

În seara de 26.09.2024, in jurul orei 18.05, politistii din Iasi au fost sesizati prin apel 112 de către sediul central al unei unităti bancare, despre faptul că, la ora 17:20, intr-o sucursală din mu ...

Crește infracţionalitatea la graniţa de Est!
27/09/2024 08:03

* poliţiştii de frontieră din Iasi au intocmit, de la inceputul anului, 48 de dosare penale, dublu faţă de anul trecut, pentru infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat şi un dosar penal pentr ...

Hoții de lemne prind curaj. Justiția n-are chef de ei!
26/09/2024 23:08

* chiar dacă sunt prinşi in flagrant, hotii nu riscă mare lucru * din cele 38 dosare aflate in acest an pe rolul instanţelor din judeţ, in unul singur s-au pronunţat condamnări, şi acestea cu suspendare ...

„La o bere cu un cercetător”. UAIC își mută laboratoarele la Palas
26/09/2024 20:07

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) ii invită pe ieseni să exploreze fascinanta lume a ştiinţei la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”. E ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei