Merge Klaus Iohannis până la capăt în cursa NATO?

20_11zon

Dimensiune font:

| 03-06-2024 15:30

România i se opune lui Mark Rutte la șefia NATO și ca o formă de răzbunare pentru felul în care premierul olandez s-a opus mai bine de un deceniu aderării țării la Spațiul Schengen.

Spre deosebire de liderii de la Budapesta, care îi reamintesc frecvent lui Rutte de ce nu va primi votul Ungariei, președintele Klaus Iohannis nu vorbește încă despre trecut sau despre calea prin care se poate ajunge la o înțelegere între trecut și viitor. Premierul ungar Viktor Orban i-a amintit chiar zilele acestea liderului olandez că a exprimat „opinii problematice”: „pe de o parte, Mark Rutte a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană și pe de altă parte că trebuie să fim puși în genunchi. Aceasta nu este cea mai bună modalitate de a ne câștiga sprijinul”. Referința era la o declarație a premierului olandez făcută în 2021 pe fondul disputei dintre Bruxelles și Budapesta legată de legea maghiară care interzicea referirile la homosexualitate în școli.

România și Bulgaria au însă motive mai mari de revanșă. Ecuația internațională se pune din nou în acești termeni: cine ce câștigă, ce pierde și care sunt motivele de revanșă sau de susținere. Pentru statele din Flancul Estic al NATO, nu e exclusă o poziție revanșardă. România mizează pe această tendință de a nu-l ierta pe Rutte pentru piedicile puse Bucureștiului în lupta sa de un deceniu și jumătate pentru Schengen. Pe vremea lui Băsescu, lupta a coborât în stradă, iar tirurile cu flori olandeze au fost lăsate să aștepte la graniță, până la ofilirea mărfurilor.

Acum, bătălia a urcat în sala care decide următorul secretar general al NATO. E un pas mare, dar ce câștigă România? Polonia și Slovacia s-au arătat reticente față de Rutte încă de la intrarea lui în cursă, iar Turcia și-a negociat separat cu Olanda propriile interese, ceea ce nu înseamnă că nu ar vrea să se răzbune pentru restricțiile de ani de zile impuse de olandezi turcilor privind vânzările de arme către Ankara, pe motiv că Turcia a invadat nordul Siriei. În plus, Ankara mai vrea asigurări că va fi inclusă în discuțiile NATO-UE unde se decid exporturile echipamentelor militare.

La începutul lunii mai, președintele Klaus Iohannis a fost primit de Joe Biden la Casa Albă și printre altele cei doi au discutat și despre șefia NATO. Președintele american i-ar fi sugerat să se retragă, potrivit unor surse diplomatice, dar Klaus Iohannis a refuzat și a admis după întrevederea de la Washington că există riscul să nu fie consens la summit-ul NATO care decide cine va conduce Alianța în următorii patru ani. Din punctul de vedere al șefului statului român „este foarte bine să existe doi candidați care sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice”

Dacă Ungaria și România își păstrează pozițiile, Rutte va trebui să se retragă

Astăzi și mâine, miniștrii de Externe ai statelor membre NATO se întâlnesc la Praga pentru a pregăti summit-ul aniversar al Alianței, din iulie, de la Washington, unde vor continua să negocieze și acest aspect. Nu e pentru prima dată, la 75 de ani de la înființare, când NATO e nevoită să se pregătească de război, dar e pentru prima dată când într-o situație delicată are o competiție internă de acest fel. Din luna martie, de când și-a anunțat candidatura, Klaus Iohannis a reușit să aibă doar sprijinul ferm al Ungariei, adică un stat din cele 32 de țări membre.

În afară de Slovacia, toate celelalte au fost convinse să meargă pe mâna lui Rutte, mai mult de dragul consensului, decât din simpatie pentru premierul olandez. Politico citează doi diplomați europeni care susțin că președintele Iohannis ar fi ajuns la o înţelegere cu aliaţii cheie pentru a renunţa la cursa pentru șefia NATO cu o lună înainte de marele summit NATO de la Washington. Palatul Cotroceni nu a confirmat deocamdată această informație. Toate opțiunile sunt încă pe masă, dar nu e deloc clar că președintele român va renunța la joc în schimbul unui portofoliul important la vârful Uniunii Europene.

Ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith crede că până la summitul liderilor Alianței din 9-11 iulie va exista un consens pentru viitorul secretar general NATO. Totuși, dacă Ungaria și România își păstrează pozițiile, Rutte va trebui să se retragă, deși are în spate majoritatea. Bucureștiul mizează încă pe nemulțumirea esticilor în privința lui Rutte și pe discuțiile care vor revela din nou această neîncredere în premierul olandez. În același timp, există posibilitatea ca România să accepte o funcție mare la nivelul UE în schimbul retragerii lui Iohannis din cursă, ceea ce nu e suficient, fiindcă e nevoie și ca Ungaria să fie convinsă și să primească ceva în schimb. Iar în calcule mai e și Slovacia în acest bloc al opozanților.

Această competiție din interiorul NATO scoate din nou în evidență falia Est-Vest. Jocul lui Klaus Iohannis pune în valoare România, care se revoltă pentru prima dată în câmpul atlantist. Dar e în folosul Bucureștiului această revoltă? E bine pentru România să se asocieze cu Ungaria pentru această miză? Folosește Rusiei această discordie din NATO? Viktor Orban, aliatul lui Vladimir Putin face gratuit dansul cu Iohannis? Oare președintele român are răspunsuri la aceste întrebări?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Investiții faraonice în ultimul an de mandat al lui Iohannis la Palatul Cotroceni. O față de masă - 11.000 de euro. Un WC - 17.300 de euro
28/09/2024 14:55

    Pentru o singură fată de masă, pe care a cumpărat-o direct, fără licitatie, la mijlocul lunii martie a acestui an, Administratia Prezidentială a plătit nu mai putin de 54.000 ...

Rușinos! Barajul Suhurlui din Galați a fost lăsat de izbeliște. Ciolacu se poartă de parcă acum a aflat
28/09/2024 14:55

Inundatiile din Galati nu ar fi avut consecinte atat de dramatice, dacă guvernele de după ’90 ar fi investit in infrastructura critică a tării. Dar nu s-a intamplat asa – dovadă stă barajul Suhurlui d ...

Lasconi recunoaște că ar propune un premier PSD, cum a făcut Iohannis
28/09/2024 14:35

Elena Lasconi, vedeta transformată in politician, face un salt mortal politic: recunoaste că ar propune un premier PSD, exact ca Iohannis. Asta inseamnă că toată povestea cu „schimbarea” si „altfel d ...

Tanczos Barna: 'O să avem o coaliție interesantă, PSD cu Iohannis, fără PNL'
28/09/2024 14:11

Senatorul Tanczos Barna, fost ministru UDMR al Mediului, i-a ironizat, vineri, pe liberali după ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat că nu va candida la parlamentare si PNL si-a retras proiectul de lege m ...

Sarmiza Andronic: PNL va deconta mizeria politică făcută de Iohannis!
28/09/2024 14:05

Analistul politic Sarmiza Andronic este de părere că actualul presedinte al Romaniei imbătraneste, din punct de vedere politic, urat. Ea a declarat pentru presa: "Urată iesire din scenă a lui Klaus Iohann ...

Ludovic Orban, profeție sumbră pentru Klaus Iohannis: Nu se potrivește socoteala de la Sibiu
28/09/2024 13:41

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, crede că, deşi preşedintele Klaus Iohannis şi-ar dori să revină in fruntea PNL, nu are şanse, la fel cum nu are şanse să mai ocupe un loc ”de prim rang” in po ...

Supărare, dar nu divorț: „Avem o obligație”
28/09/2024 12:18

Purtătorul de cuvant al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că, „in mod evident”, relaţiile liberalilor cu social-democraţii „nu traversează o perioadă fastă”, menţionand, insă, că menţinerea coali ...

Descalificarea punctuală a Președintelui
28/09/2024 12:11

Ajungerea generalului N. Ciucă in politică este una in interes de serviciu, la ordin! O spune explicit acesta, precizand că a fost convocat de comandantul suprem al Armatei, cu recomandarea de a se inscrie i ...

Băsescu iese la rupere: O lasă pe Elena Lasconi din brațe și susține un alt candidat. 'El este cel mai bun'
28/09/2024 09:30

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Băsescu, schimbă tabăra si nu o mai sustine pe Elena Lasconi, pe care o numea, pană nu demult, favorita sa. „Lasconi rămane favorita mea in acest an”, spunea Trai ...

Lăsați în ofsaid de președinte, liberalii au cerut oficial retragerea proiectului Iohannis-senator
28/09/2024 09:28

Purtătorul de cuvant al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat vineri despre proiectul care ii dădea posibilitatea şefului statului să candideze pe lista unui partid că parlamentarii iniţiatorii au depus in aceast ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei