Calendar Creștin Ortodox, 23 februarie. Sfântul Policarp
Dimensiune font:
În fiecare an, pe data de 23 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Policarp Episcopul Smirnei, sfântul născut în temniță.
Sfântul Policarp s-a născut în Efes, în Asia Mică, din părinții credincioși Pangratie și Teodora, în timp ce aceștia erau în temniță. Sfântul Policarp s-a născut în anul 70. Părinții săi fiind condamnați la moarte, tăindu-li-se capetele, pruncul Policarp va fi luat, botezat și crescut în dreapta credință de o milostivă creștină cu numele Calista, potrivit basilica.ro.
Când a împlinit 20 de ani, tânărul Policarp a aflat că Sfântul Evanghelist Ioan propovăduieşte pe Hristos prin părţile Asiei. Aprinzându-se de dorinţa de a-l vedea, a părăsit casa Calistei şi a mers în căutarea Apostolului.
L-a găsit alături de ucenicii săi: Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu, şi Sfântul Vucol. Policarp a rămas împreună cu aceştia, înfruntând multe suferinţe în slujba credinţei.
Episcop de Smirna
Pe vremea împăratului Traian (98-117), Sfântul Evanghelist Ioan, care era surghiunit în insula Patmos, a aşezat pe Sfântul Vucol episcop în Smirna, dându-i-l ca ajutor pe Sfântul Policarp.
Sfântul Vucol (pomenit pe 6 februarie), înainte de moartea sa, l-a aşezat pe Sfântul Policarp episcop în locul său.
Păstorind vreme îndelungată, Sfântul Policarp i-a adus pe mulţi păgâni la sfânta credinţă.
Tot pe timpul împăratului Traian, Sfântul Policarp, acum episcop în Smirna, a scris o Epistolă către Filipeni, care se păstrează şi astăzi, lăudându-i pentru frumoasa primire făcută de ei Sfântului episcop Ignatie din Antiohia, care, fiind legat în lanţuri şi sub pază, se afla în drum spre Roma, unde urma să fie martirizat.
Troparul Sfinților Mucenici din Evghenia
„Mucenicii Tai, Doamne, întru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.
Tot astăzi, amintim pe părintele Atanasie, din mănăstirea sfinților Petru și Pavel. Născut din părinți bogați, în Constantinopol, dar evlavios din fire, acesta a luat calea monahiei. Se refugiază la Nicomidia, acolo unde devine cunoscut chiar și împăraților din regiune. Pentru că s-a aflat de credința sa în icoane, a fost prigonit în chinuri, iar mai apoi a decedat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau