Calendar creștin ortodox, 30 august. Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei
Dimensiune font:
În calendarul creștin ortodox, pe data de 30 august, românii au motiv de mare bucurie. Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.
Sfântul Ierarh Varlaam s-a născut în jurul anului 1590, în satul Borcești (în apropiere de Târgu Neamț). Acesta a ales viața monastică și s-a retras la Schitul Zosim, pe valea pârâului Secu, viitoarea Mânăstire Secu. În monahism a primit numele de Varlaam.
Varlaam a învățat destul de repede greaca și slavona, astfel că a fost delegat să traducă în limba română lucrarea numită „Scara Sfântului Ioan Scărarul”.
Deoarece era un om extrem de înțelept, acesta a fost numit egumen al mânăstirii, ulterior fiind hirotesit arhimandrit. Ulterior, în 1632 Sfântul Ierarh Varlaam a fost numit Mitropolit al Moldovei, pe vremea domnului lui Alexandru Iliaș.
Varlaam și-a păstrat scaunul de Mitropolit și în timpul domnitorilor lui Miron Barnovschi, Moise Movilă și Vasile Lupu. În 1640, cu ajutorul lui Vasile Lupu și a Mitropolitului Kievului de la acea vreme, Petri Movilă, acesta a înființat prima tipografie românească. Tipografia s-a aflat la mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi.
Mitropolitul Varlaam, propus pentru a ocupa Scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului
La tipografia de la mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi au fost tipărite nenumărate cărți extrem de importante, precum „Cartea sa Cazania” sau „Carte românească de învățătură la duminicile de peste an, la praznice împărătești și la sfinți mari”, tipărită în anul 1643, prima carte românească tipărită în Moldova.
Tot în perioada în care Varlaam a fost Mitropolit s-a înființat și prima școală de grad înalt din Moldova. Instituția avea ca model Academia duhovnicească de la Kiev. Astfel, în Moldova au fost aduși profesori celebrii.
Sfântul Ierarh Varlaam a păstorit în anul 1642, la Iași, un Sinod care a îndreptat și aprobat Mărturisirea de credință a Mitropolitului Petru Movilă, publicată la Kiev câțiva ani mai devreme, în 1638.
Acesta a adus la Iași Sfintele moaște Cuvioasei Parascheva, cele la care și astăzi oamenii merg să se închine. Însă, nu este de trecut cu vederea faptul că Varlaam a fost pe lista de propuneri pentru ocuparea Scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului.
Sfântul Ierarh Varlaam s-a retras la Mănăstirea Secu, acolo unde s-a rugat continuu timp de patru ani și a trecut la cele veșnice în 1657,
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților pe data de 12 februarie 2007.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau