Ce nu este bine să faci înainte Rusalii, se spală pe 6 iunie? Regulile pe 7 și 8 iunie

sfantul  rusalii_12071100

Dimensiune font:

| 07-06-2020 12:14

Rusaliile sunt anul acesta pe 7 iunie 2020, prima zi, iar a doua zi de rusalii este pe 8 iunie 2020. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile înainte de rusalii, în ajun de rusalii 6 iunie 2020 și în timpul sărbătătorii. Astăzi se poate spăla până la apus de soare, dar hainele nu trebuie intinse afară, ci în casă. Ziua de Rusalii nu trebuie să vă prindă cu haine intinse. Explicații, tradiții și obiceiuri mai jos.



Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Rusaliile este una din sărbătorile cele mai mari din calendarele creștine. Tradițiile și obiceiurile sunt multe și variante. Ne-am pus și-am sunat bătrânii noștri, care știu la virgulă „regulamentul”.

Astfel însirăm mai jos regulile pe care bunicii noștri le respectă cu sfințenie înainte de Rusalii și în timpul sărbătorii.

În ajun de de Rusalii se poate spăla, adică pe 6 iunie, până la apus de soare. Hainele se pot întinde afară, dar la apus de soare trebuie bagate la uscat în casă.

Nu e bine să le țineți afară spun bătrănii de Rusalii pentru aduc pagube pentru campuri și case și atrag energii negative. Uscarea hainelor se face prin vant, iar energia Sfânta nu pătrunde-n ele în zi de sărbătoare.

O altă regulă este să nu faceți treburi casnice de Rusalii, curat, spălat, aspirat, sters praful, udat, în afară de gătit totul este interzis.

Tot de Rusalii pe 7 și 8 iunie nu este delob bine să vorbești de rău, să bârfești sau să înjuri.

Ce este bine să faci de Rusalii?

 

Marea sărbătoare de Rusalii și tradițiile bisericii recomandă credincioșilor să:

Se roage la biserică sau acasă și să vorbeasca cu Dumnezeu despre problemelor
Se spune că nu este bine să ceri în rugăciune ceva, ci să vorbești cum Dumnezeu, iar el va găsi soluția să-ți vină în ajutor
Toți cei care poartă nume de botez sărbătorit cu Roșu în calendar, Vasile, Ioan, Gheorghe, Maria, Elena etc este bine să-și primească gazdele cu bucurie și veselie și să le servească cu drag cu ce au
Se spune că de Rusalii este bine să sărbătorim în două feluri, fie în post dacă puteți face asta, fie să faceți mânacare bună dar să mâncați cu gândul la cei care n-au
De Rusalii în ambele zile este bine să faci bine, ajută-ți un vecin, fă o donație, dă de pomană în cinstea celor plecați dintre noi.
Sărbătoarea din 8 iunie, Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant – Rusaliile; Sfantul Teodot, episcopul Ancirei
Sfantul Teodot a trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El ii adapostea pe crestinii prigoniti. Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata trupurile lor din lac si sa le ingroape. In urma acestui vis, Teodot a iesit impreuna cu un credincios sa implineasca dorinta mucenitei.

Condusi de un inger al Domnului, el a reusit sa afle trupurile fecioarelor si sa le ingroape. Dar acest insotitor l-a tradat pe Teodot judecatorului. Dupa ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin taierea capului.
Troparul Sfantului Teodot, episcopul Ancirei

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Teodot, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfintei Mucenite Zenaida, facatoarea de minuni;
– Sfintelor femei Esia si Sosana;
– Sfantului Mucenic Licarion;
– Sfintilor Mucenici Tarasie si Ioan;
– Sfantului Cuvios Stefan;
– Sfantului Cuvios Antim;
– Sfintei Sebastiana;
– Sfintei Mucenite Potamiani;
– Sfantului Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).

Maine, facem pomenirea Sfintilor Martiri Nicandru si Marcian. 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Credincioșii ortodocși sărbătoresc prima zi de Paști
05/05/2024 09:33

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici şi neo-protestanţi sunt astăzi in prima zi de Paşti, cea mai mare sărbătoare a creştinismului. Credincioşii au primit la miezul nopţii, in faţa bisericilor, lu ...

Tradiții neștiute de Paște: Ce înseamnă Paștele Cailor și cu ce aliment se făceau vrăji în vremuri străvechi!
05/05/2024 09:07

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar intotdeauna regulile se respectă de Pasti. Pe de altă parte, Iepuraşul de Paşte este un simbol păgan, emblemă a fertilităţi ...

Arhiepiscopul Tomisului a adus Lumina Sfântă de pe mare: Am venit pe mare, cum a venit Sfântul Apostol Andrei
05/05/2024 06:33

Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, a adus Lumina Sfantă de pe mare şi a afirmat că a ales acest mod deoarece şi Sfantul Apostol Andrei a făcut acelaşi lucru. ”Incepe sărbătoarea ...

La Paşte nu trebuie să ne urăm unii celorlalţi 'Sărbători fericite' - explicațiile bisericii
05/05/2024 06:19

Un episcop ortodox le-a explicat credinciosilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Invierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l ...

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii: ce trebuie să facem azi, conform tradițiilor străvechi
05/05/2024 06:11

Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi incep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot in lume unde trăiesc comunităţi creştine ...

Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
05/05/2024 05:12

Lucian Mandrută incinge spiritele pe Facebook, criticand jurnalistii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informatia. Pe langă cei care i-au dat ...

Patriarhul Daniel, cuvânt de învăţătură: 'Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este totdeauna prezent în Biserica Sa'
05/05/2024 04:36

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a afirmat, duminică, in cuvantul de invăţătură rostit la Slujba Invierii de la Catedrala Patriarhală, că Iisus Hristos cel Răstignit şi Inviat este totdeau ...

HOROSCOPUL ZILEI
05/05/2024 04:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

 Lumina Sfântă a ajuns în România! Avionul care a decolat din Israel a aterizat la București, o tradiție inaugurată de Patriarhul Daniel în 2009
04/05/2024 19:19

Sfanta lumina a fost adusa de laIerusalim in aceasta seara de Superiorul Asezamintelor Partiarhiei Romane la Locurile Sfinte,parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie Ea a fost oferită delegaţilor eparhiilor ...

De ce se vopsesc ouăle de Paști în Joia Mare
04/05/2024 19:04

In Joia Mare sau Joia Neagră femeile obisnuiesc să vopsească ouăle pentru Pasti. Se spune in traditia populară că pentru cele care nu au terminat de tors, Joimărita veghează ca roata nu isi oprească da ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei