De ce le este interzis femeilor sa viziteze muntele Athos?
Dimensiune font:
Accesul pe Sfântul Munte Athos este permis exclusiv bărbaților (conform unei reguli denumite „avaton”), indiferent de religie. Băieții trebuie să aibă minimum 12 ani iar cei sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor.
Avatonul este legea care interzice femeilor să intre în Sfântul Munte Athos. „Avathon” înseamnă „neumblat”, prin acest cuvânt facându-se referire la interdicţia femeilor de „a umbla” pe pământul Sfântului Munte Athos. Acest act a permis locului să ramână până astăzi unul sihăstresc şi monahal, singurul de acest gen din întreaga lume. Avatonul este un fel de graniţă naturală a Sfantului Munte.
Muntele Athos este o regiune cu statut special, iar accesul se face cu un permis numit „diamonitirion”. Zilnic se acordă aproximativ 100 de permise pentru ortodocși și aproximativ 10 permise pentru eterodocși, însă mănăstirile și schiturile din Sf. Munte pot solicita permise suplimentare pentru invitații care vin din partea acestora. Femeilor nu li se acordă permis de vizitare a lăcaşului sfânt şi sunt nevoie să rămână îmbarcate pe feribot într-unul dintre cele două porturi ale peninsulei.
Potrivit Dr. Graham Speake, autorul lucrării „Mount Athos: Renewal in Paradise”, legislaţia locală spune explicit că animalele de sex feminin sunt excluse de pe teritoriul sfânt, însă nu spune nimic despre femei, întrucât „toata lumea ştie că prezenţa femeilor în mănăstirile pentru bărbaţi este exclusă”.
Aceasta a fost cea mai simplă cale pentru asigurarea celibatului. Ceea ce face ca Muntele Athos să fie diferit de alte locuri monahale, spune autorul, este că intreaga peninsulă este considerată a fi o mănăstire. Mai există însă un alt motiv pentru care femeilor le este interzisă vizita, iar acesta este legat de tradiţia ortodoxă.
„Una dintre aceste tradiţii este că Fecioara Maria a fost îndepartată atunci când încerca să navigheze în Cipru şi a ajuns la Muntele Athos. Acesteia i-a plăcut asa de mult locul, încât a cerut ca acesta să îi aparţină numai ei, iar Fiul ei a fost de acord. Muntele este denumit în continuare „grădina Maicii Domnului’”, iar acest lucru arată de ce nicio altă femeie nu este acceptată în lăcaşul sfânt,” declară autorul.
Acest lucru se aplică atât oamenilor, cât şi animalelor domestice, cu exceptia pisicilor. „Există o mulţime de pisici pe teritoriu şi probabil că acesta este un lucru bun, întrucât sunt foarte bune prădătoare. Autorităţile închid ochii când vine vorba despre pisicile femele,” adaugă autorul. Excepţie fac şi animalele sălbatice, întrucât prezenţa acestora este imposibil de controlat.
În ceea ce priveşte prezenţa tinerilor de sex masculin, regulile au devenit mai permisive de-a lungul timpului. „Regula a fost întotdeauna ca barbaţii să fie nebărbieriţi. A existat şi o interdicţie împotriva eunucilor. Teama că o femeie poate pretinde că este băiat sau eunuc pentru a se strecura pe muntele sfânt a fost mare. În zilele noastre, băieţilor tineri le este permisă prezenţa doar dacă sunt însoţiţi de tatăl lor,” conform Dr. Graham Speake.
Fiind întrebat un părinte, de ce calugării ţin atât de mult la „avaton-ul” Sfântului Munte, a răspuns: „Pentru că iubesc femeile.” Cine are urechi de auzit, să audă!
O rânduială asemănătoare mai păstrează şi alte mănăstiri ortodoxe din lume. Dintre acestea, pot fi amintite: Mănăstirea Frasinei, România; Mănăstirea Sfântul Visarion – Dosikou, Grecia; Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit, Israel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau