Descoperire majoră în Emiratele Arabe Unite: O mănăstire creștină, anterioră islamului, scoasă de sub dunele de nisip (FOTO)

preot biserica  cruce    5

Dimensiune font:

| 03-11-2022 20:37

 

 O veche mănăstire creștină, care datează probabil încă din anii dinaintea răspândirii islamului în Peninsula Arabică, a fost descoperită pe o insulă din largul coastelor Emiratelor Arabe Unite, au anunțat joi autoritățile, potrivit Associated Press. 

 

Mănăstirea de pe insula Siniyah, care face parte din șeicatul cu dune de nisip Umm al-Quwain, aruncă o nouă lumină asupra istoriei creștinismului timpuriu de-a lungul țărmurilor Golfului Persic. Este a doua mănăstire de acest fel descoperită în Emirate, datând de acum 1.400 de ani - cu mult înainte ca întinderile sale deșertice să dea naștere unei industrii petroliere înfloritoare care a dus la o națiune unificată, unde se află turnurile înalte din Abu Dhabi și Dubai. Cele două mănăstiri s-au pierdut în istorie în nisipurile timpului, deoarece cercetătorii cred că creștinii s-au convertit încet la islam pe măsură ce această credință a devenit mai răspândită în regiune.

În prezent, creștinii rămân o minoritate în întregul Orient Mijlociu extins, deși Papa Francisc a sosit joi în Bahrain, aflat în apropiere, pentru a promova dialogul interconfesional cu liderii musulmani.

Pentru Timothy Power, profesor asociat de arheologie la Universitatea Emiratelor Arabe Unite, care a ajutat la investigarea mănăstirii recent descoperite, Emiratele Arabe Unite sunt astăzi un "creuzet de națiuni".

"Faptul că ceva similar se întâmpla aici acum 1.000 de ani este cu adevărat remarcabil și aceasta este o poveste care merită să fie spusă", a spus el.

Mănăstirea se află pe insula Siniyah, care protejează mlaștinile Khor al-Beida din Umm al-Quwain, un emirat situat la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Dubai, de-a lungul coastei Golfului Persic. Insula, al cărei nume înseamnă "lumini care clipesc", probabil datorită efectului soarelui alb și fierbinte de deasupra, are o serie de bancuri de nisip care se desprind de ea ca niște degete strâmbe. Pe una dintre ele, la nord-est de insulă, arheologii au descoperit mănăstirea.

Datarea cu carbon a probelor găsite în fundația mănăstirii datează între anii 534 și 656. Profetul islamic Mahomed s-a născut în jurul anului 570 și a murit în 632, după ce a cucerit Mecca, în actuala Arabie Saudită.

content-image

Văzut de sus, planul mănăstirii de pe insula Siniyah sugerează că primii credincioși creștini se rugau într-o biserică cu un singur culoar din cadrul mănăstirii. Încăperile din interior par să conțină un vas de botez, precum și un cuptor pentru coacerea pâinii sau a obletelor pentru ritualurile de împărtășanie. De asemenea, un naos a găzduit probabil un altar și o instalație pentru vinul de împărtășanie.

Alături de mănăstire se află o a doua clădire cu patru camere, probabil în jurul unei curți - probabil casa unui abate sau chiar a unui episcop în biserica primară.

Joi, situl a fost vizitat de Noura bint Mohammed al-Kaabi, ministrul culturii și tineretului din țară, precum și de șeicul Majid bin Saud Al Mualla, președintele Departamentului de Turism și Arheologie din Umm al-Quwain și un fiu al conducătorului emiratului.

Insula rămâne o parte din proprietățile familiei domnitoare, care a protejat terenul timp de ani de zile pentru a permite descoperirea siturilor istorice, în timp ce o mare parte din EAU s-a dezvoltat rapid.

Ministerul Culturii din EAU a sponsorizat parțial săpăturile, care continuă la fața locului. La doar câteva sute de metri de biserică, se află o colecție de clădiri care, potrivit arheologilor, aparține unui sat preislamic.

În altă parte pe insulă, grămezile de scoici aruncate de la vânătoarea de perle formează dealuri masive, de dimensiuni industriale. De asemenea, în apropiere se află un sat pe care britanicii l-au aruncat în aer în 1820, înainte ca regiunea să devină parte a ceea ce era cunoscut sub numele de Statele Trucial, precursorul Emiratelor Arabe Unite. Distrugerile acelui sat au dus la crearea așezării moderne Umm al-Quwain pe continent.

Istoricii spun că bisericile și mănăstirile timpurii s-au răspândit de-a lungul Golfului Persic până pe coastele actualului Oman și până în India. Arheologii au descoperit alte biserici și mănăstiri similare în Bahrain, Irak, Iran, Kuweit și Arabia Saudită.

La începutul anilor 1990, arheologii au descoperit prima mănăstire creștină din Emiratele Arabe Unite, pe Insula Sir Bani Yas, aceasta datează din aceeași perioadă ca și noua descoperire din Umm al-Quwain.

Cu toate acestea, dovezile de viață timpurie de-a lungul mlaștinilor Khor al-Beida din Umm al-Quwain datează încă din perioada neolitică - sugerând o locuire umană continuă în zonă de cel puțin 10.000 de ani, a declarat Power.

În prezent, zona din apropierea mlaștinii este cunoscută mai mult pentru magazinul de băuturi alcoolice low-cost de la Barracuda Beach Resort din emirat. În ultimele luni, autoritățile au demolat un avion cargo masiv din epoca sovietică, legat de un traficant de arme rus cunoscut sub numele de "Negustorul Morții", în timp ce se construiește un pod către insula Siniyah pentru un proiect imobiliar în valoare de 675 de milioane de dolari.

Power a declarat că această dezvoltare a stimulat lucrările arheologice care au dus la descoperirea mănăstirii. Acel sit și altele vor fi împrejmuite și protejate, a spus el, deși rămâne neclar ce alte secrete ale trecutului rămân ascunse chiar sub un strat subțire de nisip pe insulă.

"Este o descoperire cu adevărat fascinantă pentru că, într-un fel, este o istorie ascunsă - nu este ceva care să fie cunoscut pe scară largă", a spus Power.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
05/05/2024 15:41

Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi incep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot in lume unde trăiesc comunităţi creştine ...

Corupția și mafia homosexuală din BOR și Sistem, expuse la Realitatea Plus. Postul TV difuzează controversatul film ”21 de Rubini” chiar a doua zi de Paști
05/05/2024 15:04

„Pentru că s-au primit nenumărate mesaje, in care s-a cerut disponibilitatea filmului spre vizionare, am hotărat să difuzăm luni, 6 mai, a doua zi de Pasti, filmul "21 de Rubini” la Realitatea TV, de ...

Credincioșii ortodocși sărbătoresc prima zi de Paști
05/05/2024 09:33

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici şi neo-protestanţi sunt astăzi in prima zi de Paşti, cea mai mare sărbătoare a creştinismului. Credincioşii au primit la miezul nopţii, in faţa bisericilor, lu ...

Tradiții neștiute de Paște: Ce înseamnă Paștele Cailor și cu ce aliment se făceau vrăji în vremuri străvechi!
05/05/2024 09:07

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar intotdeauna regulile se respectă de Pasti. Pe de altă parte, Iepuraşul de Paşte este un simbol păgan, emblemă a fertilităţi ...

Arhiepiscopul Tomisului a adus Lumina Sfântă de pe mare: Am venit pe mare, cum a venit Sfântul Apostol Andrei
05/05/2024 06:33

Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, a adus Lumina Sfantă de pe mare şi a afirmat că a ales acest mod deoarece şi Sfantul Apostol Andrei a făcut acelaşi lucru. ”Incepe sărbătoarea ...

La Paşte nu trebuie să ne urăm unii celorlalţi 'Sărbători fericite' - explicațiile bisericii
05/05/2024 06:19

Un episcop ortodox le-a explicat credinciosilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Invierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l ...

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii: ce trebuie să facem azi, conform tradițiilor străvechi
05/05/2024 06:11

Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi incep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot in lume unde trăiesc comunităţi creştine ...

Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
05/05/2024 05:12

Lucian Mandrută incinge spiritele pe Facebook, criticand jurnalistii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informatia. Pe langă cei care i-au dat ...

Patriarhul Daniel, cuvânt de învăţătură: 'Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este totdeauna prezent în Biserica Sa'
05/05/2024 04:36

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a afirmat, duminică, in cuvantul de invăţătură rostit la Slujba Invierii de la Catedrala Patriarhală, că Iisus Hristos cel Răstignit şi Inviat este totdeau ...

HOROSCOPUL ZILEI
05/05/2024 04:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei