Imagini impresionante de la Catedrala Națională: Cum arată acum 'biserica bisericilor din România', unde 6.300 de mp de icoane în mozaic au fost amplasați
Dimensiune font:
Aplicarea fragmentelor de icoane și finisajele necesare după montarea pe pereții Catedralei sunt executate manual piatră cu piatră, scrie basilica.ro.
„Aceste intervenții implică foarte multă răbdare și atenție și sunt făcute pentru a corecta zonele afectate în timpul procesului de montare pe perete. Astfel, registrele iconografice sunt aduse la desăvârșire”, transmit responsabilii cu comunicarea despre stadiul lucrărilor.
„Dacă vom păstra ritmul de lucru pe care-l avem în prezent în Atelierul de mozaic și vom avea parte de sprijin în această lucrare, de realizare a picturii Catedralei Naționale a României, ne propunem să accelerăm activitatea în următoarea perioadă”, informează pictorul Daniel Codrescu.
Printre scenele pictate în registrul mediu și cel superior al Absidei Sudice se numără Întâlnirea Mariei cu Elisabeta (Luca 1, 40-44), Închinarea magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea Pruncilor din ordinul lui Irod, dar și Nunta din Cana și Iisus binecuvântând copiii. Toate acestea sunt legate de tema familiei.
„Sperăm ca, în primul rând, prin ajutorul lui Dumnezeu și apoi al credincioșilor care își doresc și pot să susțină aceste lucrări, ca până la finalul anului viitor să finalizăm integral pictura în aceste zone ale Catedralei. Acest lucru ar însemna o mare realizare pentru evoluția lucrărilor interioare”, a mai declarat Daniel Codrescu.
„Activitatea echipelor din atelier funcționează bine, însă lucrurile se complică puțin pentru echipa de specialiști ce lucrează la aplicarea icoanelor în șantier, în special pe perioada iernii, când condițiile de lucru se îngreunează din cauza frigului”, a explicat Daniel Codrescu.
„De aceea, noi sperăm și ne dorim din tot sufletul ca să putem să avansăm cât mai mult cu execuția interioară a lucrărilor de pictură pe perioada verii acestui an. Avem nădejde în Bunul Dumnezeu și în oamenii care au credința și bunăvoința de a susține pictura Catedralei, pentru îndeplinirea acestui ideal creștin și românesc”, a adăugat pictorul.
Echipa de pictori specialiști în tehnica mozaic, sub coordonarea pictorului Daniel Codrescu, a înregistrat progrese importante, în prezent pictura din Sfântul Altar, inclusiv de pe spatele catapetesmei, fiind realizată în proporție de peste 95%. Este în pregătire aplicarea ultimelor detalii decorative de la ultima secțiune, aflată la baza absidei Altarului.
În absida sudică sunt în curs de montare elementele picturale ale scenei Nașterii Domnului. Totodată, sunt pregătite și celelalte scene care vor constitui registrul mediu și superior al acestei abside, precum „Întâlnirea Mariei cu Elisabeta”, „Închinarea magilor”, „Visul lui Iosif”, „Fuga în Egipt”, „Uciderea Pruncilor din ordinul lui Irod”, dar și „Nunta din Cana” și „Iisus binecuvântând copiii”. Toate acestea sunt legate de tema familiei.
Lucrătorii de pe șantierul Catedralei Naționale au reușit să termine montarea șarpantei și a învelitorii de la baza turlei „Pantocrator” a sfântului lăcaș, la cota +92,00, precum și realizarea și montarea tâmplăriei de închidere a scării de la lanternou, situat la cota +114,00. În aceeași zonă, a fost finalizată și placarea cu tablă a stâlpilor de la lanternou, a transmis consilierul patriarhal Petre Chiuță, membru al echipei care coordonează lucrările de pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, titrează ziarullumina.ro.
În prezent, continuă lucrările de aplicare a învelitorii de tablă la celelalte cote de la baza turlei mari, precum și cele de finisare a prefabricatelor din beton de la cota +92,00. La interiorul catedralei se lucrează în ritm susținut pentru aplicarea tencuielilor la bolta din fața Sfântului Altar - „Arcul triumfal”, unde vor fi pictați în medalioane Prorocii Vechiului Testament ținând în mână reprezentări simbolice care o preînchipuie pe Maica Domnului, precum Moise cu rugul aprins, Aaron cu toiagul înfrunzit, Iacov cu scara, Ghedeon cu lâna înrourată, David cu chivotul, Solomon cu scaunul și altele. Totodată, se execută lucrări de tencuire și la absida din partea de miazănoapte a sfântului lăcaș, în vederea pregătirii pentru viitoarea pictură în tehnica mozaic, iar la nivelurile inferioare se lucrează pentru crearea căilor de acces din interiorul catedralei către sălile polivalente aflate la cota -11,00 ale ansamblului arhitectonic.
Suprafața de mozaic finalizată până în prezent la Catedrala Națională însumează 6.300 de metri pătrați.
Cum poți contribui
Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
Prin SMS la 8822 cu mesajul Pictura în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange și Telekom.
Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:
Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396
Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110
Prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau