Istoria islamului

egipt_front

Dimensiune font:

| 07-03-2021 15:39

Populaţia de aproximativ 80 de milioane poate fi împărţit în 2 grupuri religioase: 85% de religia islamică, 10% creştini copţi şi 5% de religie mixtă, Greco - ortodoxă, Greco - catolică, evangelică şi câteva familii de evrei.

Religia islamică începe cu profetul Mahomed (570 - 632) un negustor de cămile. Dupa căsătoria lui cu Haridja, o femeie vitrega, el devine cel mai bogat negustor din Mecca. Călătoreşte mult si face cunoştinţă cu mai multe religii. O zi meditând într-o peştera, în visul lui apare arhanghelul Gavril şi îl numeşte profet. Arhanghelul îl arată o eşarfă de mătase cu diferite scrisuri pe ea, cu rugămintea să transmite oamenilor profeţia şi să converteze lumea la credinţa adevarată: islamul.
Cuvantul islam inseamna: devotament, primire, acceptarea vointei Dzeului.Mecset
In primele ani a povestit viziunea numai soţiei şi prietenilor. La inceput era ignorat şi ridicularizat de majoritatea oamenilor. Dupa moartea soţiei în 622 Mohamed se mută în Medina. Eveniment cunoscut în istorie sub numele de Hegira (Emigrare) şi considerată de musulmani data de la care începe calendarul Islamic. Primul pelerinaj include sanctuarul Ka’ba şi implicit Mecca ca prim loc sfânt al islamului. Kaba a fost un sanctuar şi pentru arabii idolatri, dar profetul Mahomed transformă Ka'ba în locul de pelerinaj ritual (hağğ) pentru musulmani. Totodată Ka'ba este punctul spre care trebuie să-şi îndrepte faţa orice musulman în timpul rugăciunii (salāt) rituale. Direcţia, către Ka'ba numită kibla este marcată în orice moschee printr-o nişă aflată în peretele opus uşii de la intrare. Kibla este calculată cu exactitate pentru fiecare loc de rugăciune.

Credinţa nouă a lui Mahomed a găsit un pământ fertil atât din punct de vedere religioasă cum şi din punct de vedere politică. Mahomed devine conducătorul triburilor din Medina. După această dată putem vorbi despre un stat arab unit.
Dupa moartea lui Mahomed 4 califi preiau puterea, dintre care califul Omar este cel mai important. Armata lui cucereşte Egiptul in jurul anului 650 şi la ordinul lui se construieşte moscheea mare Al-Masğid al-Harām (Preasfânta Moschee) din Mecca.

Dogmele Islamului:

Cartea sacra în islam este Coranul, care conform tradiţiei islamice, a fost scrisa în cea mai pură limbă arabă. Coranul canonizat, este format din 114 capitole (sure), de lungimi diferite, dispuse după lungime, în ordine aproximativ descrescătoare, începând cu cea de-a doua sură.
Cartea sacră include stâlpi de baza în religia islamică:
1. Mărturisirea: "Nu există alt zeu în afară de Dumnezeu; iar Mahomed este trimisul lui Allah". În arabă, Dumnezeu se numeşte Allah. Nu există nici o imagine vizuală sau reprezentare a lui Allah în islam, deoarece o astfel de imagine artistică ar duce la idolatrie, care este interzisă.
Salah – Rugăciunea. Este dovada practică a credinţei. Musulmanii se roagă de 5 ori pe zi. Inainte de a se ruga, începe ritul de spălare a corpului, prima dată partea dreaptă după aceea partea inimii (partea stangă) de la cap până la picioare. Trebuie dat jos papucii pentru că tălpile sunt murdare. Rugaciunea are 3 etape: prima etapă este poziţia verticală după care urmează ceea aplecată iar în ultima fază credincioşii ating pamântul cu fruntea. Pata pe fruntea barbaţilor musulmani dovedeşte credinţa adevărata a persoanelor. În timpul rugăciuni se întorc cu faţa spre răsărit (Mecca) şi citează din Coran, repetând numele lui Allah (Allah are 99 de nume). Fărâmătând şiragul aleg 3 nume din cele 99 si repetă de 33 de ori.
2. Postul din luna Ramadan. Luna Ramadan a noua lună a calendarului islamic format din 12 luni adică 354 zile, deci cu 10-11 zile mai puţine decât calendarul solar. Ramadanul este calculat pe baza mişcării lunii şi pică între august şi octombrie comemorând luna în care profetul Mahomed a primit revelaţia de la Dumnezeu. In timpul Ramadanului (30 de zile) musulmanii adulţi trebuie să postească din zori până la apusul soarelui. Ramadan inseamnă: Abstinenţă de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii conjugale în timpul orelor de post. Luna Ramadan este considerată o lună a iertării şi a milei.
3. Zakat - Dania rituală. În limba arabă cuvântul zakat inseamnă purificare, curăţire. Religia islamică stabileşte plata daniei ca modul de a păstra averea curăţită de lăcomie şi avariţie. Dania rituala este obligatorie de 2,5 % din valoarea veniturilor.
4. Hajj - Pelerinajul la Mecca. Orice musulman care are capacitate financiară şi o bună stare de sănătate este obligat să efectueze măcar o dată în viaţă acest pelerinaj. Casa lui Allah - Ka'ba, o "piatră neagră”, un monument de formă aproape cubică de 15 m înălţime şi aproape 12 m lâţime se găseşte în incinta marii moschei in Mecca.
Pelerinajul este sarcina cea mai grea pentru credincioşi, pentru că sunt foarte multe familii săraci în Egipt, iar deseori o familie economiseşte banii pentru pelerinaj timp de mai mulţi ani, ca o persoană din familie să poate facă pelerinajul în numele tuturor membrilor.

A doua religie importantă în Egipt este religia creştină coptă.
Stratul cel mai interesant al societăţii egiptene. Sunt descendenţii egiptenilor antici, cu simboluri, rituri, dogme asemănătoare religiei antice. Catolicii copţi din Egipt sunt o comunitate mică. Cuvântul copt este derivat din cuvântul grec aegyptos folosit de greci pentru denumirea băţtinaşilor. Între timp au lăsat numai rădăcina cuvântului: gyptos, care devine cuvântul gypt zis în arabă: copt.
In anul 62 apostolul Marcu începe să provăduiască crestinismul. Porneşte din Alexandria si încearcă să converteze evreii, dar fără succes. În schimb localnicii adoptau noua credinţă ca să se opună Imperiului Roman. Biserica Coptă ortodoxă s-a separat de Roma după Conciliul de la Calcedon din 451. Astăzi ea este condusă de Papa Shenouda al III-lea. În 1741, un Episcop copt din Ierusalim s-a convertit la catolicism şi a fost numit de către Papa Benedict al XIV-lea Vicar Apostolic peste comunitatea coptă. În 1895, Papa Leon al XIII-lea a restabilit Patriarhia Catolică Coptă.
In jurul anului 300 e.n. 90 % dintre localnici erau deja creştini, şi au preluat multe rituri şi simboluri din religia veche, simboluri folosite şi astăzi (crucea, procesiunea, sfânta treime).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Serviciile de pompe funebre - ajutor garantat în cazul evenimentelor nefericite
24/04/2024 14:58

În situatia tragică in care pierdeti un membru al familiei, este nevoie să puteti apela la un ajutor de incredere care să vă ofere suportul fizic si moral necesar pentru a trece mai usor peste zilele ...

Tradiții de ziua Sfântului Gheorghe
23/04/2024 10:04

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit in fiecare an pe 23 aprilie În calendarul popular, Sfantul Ghe ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/04/2024 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Horoscopul zilei
22/04/2024 04:27

  CAPRICORN Poate o s-aveţi o discuţie - de principiu - referitoare la locuinţa şi o să vă decideţi fie acum dacă vă luaţi alta, ori o renovaţi doar, fie in ianuarie - februarie. E posibil s ...

HOROSCOPUL ZILEI
21/04/2024 05:34

BERBEC  Creativitatea ta este la cote maxime acum, deci profita de acest fapt. Este o zi ideala sa creezi orice cum ar fi sa scrii, sa pictezi, sa compui sau sa faci mici mestesuguri cu mainile tale dibac ...

Baba Vanga și Nostradamus profețesc Al Treilea Război Mondial: ce oras va arde din temelii la inceputul conflagratiei
18/04/2024 20:57

 Baba Vanga este renumită pentru serie sa de previziuni, unele dintre ele extrem de tulburătoare. Multe dintre acestea au fost consemnate de presă incă din timpul vietii ei. Chiar si după moartea sa i ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/04/2024 07:58

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Primele Denii din acest Post: Programul slujbelor la Catedrala Patriarhală
17/04/2024 11:12

In săptămana a cincea din Postul Mare, crestinii ortodocsi participă la primele slujbe numite Denii din parcursul anului bisericesc: Denia Canonului Mare – miercuri si Denia Acatistului Bunei Vestiri – v ...

HOROSCOPUL ZILEI
17/04/2024 08:20

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Horoscopul Zilei
15/04/2024 04:58

  BERBEC Responsabilităţile pe care le ai de indeplinit sunt mari şi pe termen lung TAUR Inventivitatea şi originalitatea nu lipsesc din comportamentul tău GEMENI Vă chivernisiţi in aşa fel b ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei