Procesul vrăjitoarelor din Salem s-a terminat după 329 de ani
Dimensiune font:
Începând cu august 2022, Elizabeth Johnson Jr. nu mai este oficial vrăjitoare, deși în timpul cunoscutului proces al vrăjitoarelor din Salem semnase o mărturisire în acest sens. Fără descendenți, Elizabeth Johnson rămăsese singura condamnată al cărei nume nu fusese reabilitat. Curios este că mama sa, care avea același nume, a fost exonerată cu mult timp înainte.
Ce este procesul vrăjitoarelor din Salem?
În epoca medievală, multe religii, printre care și creștinismul, acreditau ideea că în schimbul loialității față de diavol, unele persoane primeau puterea de a face rău altora. Acestea au fost numiți vrăjitori, iar împotriva lor a fost declanșată o vânătoare care în Europa a durat mai bine de 3 secole.
Când nebunia se termina în Europa, spre finalul secolului XVII, o comunitate puritană din satul Salem din Massachusetts, a început o abominabilă vânătoare de vrăjitoare, după ce două copile de 11 și 9 ani au început să aibă „crize”. Timp de un an și jumătate, peste 200 de oameni au fost acuzați de vrăjitorie, 19 au fost executați, alți 55 au fost condamnați la moarte, dar executarea a fost suspendată, iar mulți alții au murit în închisoare așteptând judecata.
Cum a început „nebunia vrăjitoarelor” din Salem?
Comunitatea din Salem era sub presiunea oamenilor strămutați în urma Războiului Regelui Williams. Certurile în comunitate deveniseră frecvente, iar locuitoriii, puritani, credeau că asta este opera diavolului. În ianuarie 1692, fiica reverendului Parris, Betty, în vârstă de 9 ani, și nepoata acestuia, Abigail Williams, de 12 ani, au început să aibă „crize”. Doctorul local a concluzionat că natura acestora este supranaturală.
În curând, o altă fată, Ann Putnam, de 12 ani, a acuzat episoade similare. Cele 3 fete au nominalizat 3 persoane că le-ar fi provocat aceste crize: Tituba, roaba familiei Parris, Sarah Good, o femeie fără adăpost și Sarah Osborn, o bătrână săracă. După primele audieri care au început pe 1 Martie, paranoia a cuprins întreaga regiune, numeroase persoane fiind acuzate de vrăjitorie. La finalul lui mai, guvernatorul ordonă înfiintarea unor tribunale speciale, iar pe 10 iunie, Bridget Bishop, o bătrână bârfitoare este condamnată și executată prin spânzurătoare pe Gallows Hill.
Nebunia a continuat, iar în iulie au fost executate 5 persoane, în august 5 și în septembrie 8. Un bătrân în vârstă de 71 de ani a fost ucis cu pietre și cel puțin 5 persoane au murit în închisoare, cel mai probabil ca urmare a torturii. Chiar și doi câini au fost uciși pentru că ar fi avut legătură cu diavolul.
Comunitatea a început să denunțe dovezile aduse de acuzatori. După ce propria soție a fost acuzată de vrăjitorie, guvernatorul Phips a reconsiderat vocea comunității, a interzis mai multe arestări și a eliberat mai mulți acuzați. Pe 29 octombrie el a dizolvat tribunalele speciale și le-a înlocuit cu o Curte Superioară de Justiție. Până în mai 1693, toate persoanele acuzate fuseseră grațiate.
Reabilitarea persoanelor condamnate a fost anevoioasă
În anii care au urmat, judecători și acuzatori și-au recunoscut greșelile și vinovăția. În 1702 procesele au fost declarate ilegale, iar în 1711 comunitatea a adoptat un proiect de lege prin care erau restaurate drepturile și renumele multora dintre acuzați și se acorda moștenitorilor o despăgubire de 600 de lire. Printr-o rezoluție din 1957, statul Massachusetts își cerea scuze și exonera toate persoanele acuzate.
În mod curios, Elisabeth Johnson Jr. a fost omisă la redactarea rezoluției. Numele ei a fost reabilitat în august 2022, după un proces inițiat de o profesoară de educație civică și elevii ei de clasa a VIII-a.
Procesele vrăjitoarelor din Salem au suscitat interes pentru oamenii de știință, dar și artiști. Cauzele acestei vânători rămân discutabile. Unii oameni de știință au atribuit „crizele” care au declanșat această nebunie consumului de alimente contaminate cu ciuperca ergot. Ergotismul avea ca simptome spasme musculare, vărsături, iluzii și halucinații. Alții au invocat vidul de autoritate politică și combinația de politică bisericească, dispute familiale și copii isterici.
Prin opera The Crucible din 1953, dramaturgul Arthur Miller a readus în discuție aceste procese, folosindu-le ca alegorie pentru curentul anticomunist inițiat de politicianul McCarthy. Problemele au apărut când aplecarea spre misticism s-a combinat cu politica bisericii, rigiditatea comunităților, dar mai ales unele interese. Așa a apărut Inchiziția în Europa, dar și nebunia de la Salem.
Oamenii sunt atrași de ocultism și paranormal
Oamenii au din fire o aplecare spre ocultism și puteri supranaturale. De aceea literatura abundă de romane în care este abordată vrăjitoria: seria Harry Potter de J.K Rolling, Vrăjitoare la ananghie de Brittany Geragotelis, Ora Vrăjitoarelor de Anne Rice, Merlin de T.A. Baron, etc. Unele dintre ele, cum ar fi seria Harry Potter sau Merlin, au fost ecranizate și s-au bucurat de un succes incredibil de-a lungul timpului.
Evident, și industria jocurilor video a găsit acest domeniu cât se poate de atractiv. Numeroși producători de jocuri au explorat această lume a puterii discreționare, iar majoritatea dintre produse au fost de mare succes. De notorietate sunt titluri precum The Legend of Zelda, Bloodborne, Wild Blood sau Morgana - jocuri video cu milioane de fani în întreaga lume.
La fel stau lucrurile și în industria jocurilor video pentru casino, unde pe langa spinurile gratis, producatorii folosesc si tematica dedicata. Madam Destiny Megaways, Jade Magician, Street Magic, Merlin and the Ice Queen Morgana sau Magician’s Secrets sunt doar câteva din cele mai cunoscute jocuri de pacanele online ce au ca tematică fascinantul univers al magiei. Ele permit integrarea de grafică și animații laborioase, caracteristici speciale inovative și diverse tipuri de bonusuri care mai care mai atractive și inedite.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau