Puterea Maslului. Cum ne ajută rugăciunile pentru sănătate
Dimensiune font:
Taina Sfăntului Maslu sau Ungerea Bolnavilor a fost instituită de Măntuitorul Iisus Hristos, care inainte de Inălţare i-a trimis pe Apostoli să propovăduiască Evanghelia şi le-a spus: "Mergeţi in toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura. (...) Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne: in numele Meu vor izgoni demoni, in limbi noi vor grăi, şerpi vor lua in mănă şi de vor bea ceva de moarte nu-i va vătăma; peste bolnavi işi vor pune măinile şi se vor face sănătoşi" (Marcu 16, 15-18). Sfinţii Apostoli au săvărşit adesea această Taină. Şi-au pus măinile peste cei bolnavi, ungăndu-i cu untdelemn şi vindecăndu-i de bolile şi de suferinţele lor. Aşadar, din vremea aceea, prin puterea harului preoţiei care s-a transmis peste veacuri, Taina Sfăntului Maslu se săvărşeşte neincetat in Biserica lui Hristos de către preoţi.
"După vechea tradiţie a Bisericii Ortodoxe Romăne, Taina Sfăntului Maslu trebuie săvărşită de şapte preoţi. Numărul de şapte este un număr sfănt in Scriptură. El inchipuie cele şapte daruri ale Duhului Sfănt. La nevoie, dacă nu sunt şapte preoţi, Taina Sfăntului Maslu se poate face şi de doi preoţi, dar in nici un caz de un singur preot", aflăm de la părintele Marian Sărbu de la Biserica "Apostol" din Bucureşti.
Sfântul Maslu se poate face in biserică sau in casa creştinului. Harul Sfăntului Maslu ajută la vindecarea parţială sau integrală a suferinţelor trupeşti, precum şi la iertarea păcatelor: "Rugăciunea credinţei va măntui pe cel bolnav şi Domnul il va ridica şi, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui" (Iacob 5, 15). Astfel, Taina Sfăntului Maslu intăreşte credinţa in Dumnezeu şi nădejdea măntuirii, aduce pace şi smerenie in inimă, pregăteşte sufletul pentru marea călătorie spre cer şi primirea Sfintei Impărtăşanii, alungă frica de moarte, ii uneşte şi-i impacă pe credincioşi prin Harul Duhului Sfănt. De aceea, Sfăntul Maslu se ţine săptămănal pentru cei bolnavi in zilele de post. In cazul unor grele suferinţe, cănd există primejdie de moarte, Sfăntul Maslu se poate savărşi in orice zi, ori de căte ori este nevoie, in casele celor bolnavi.
Nu trebuie să uităm de cele mai multe vindecări infăptuite de insuşi Fiul lui Dumnezeu, căt a stat pe pămănt, pe care le găsim in cuprinsul Sfintei Evanghelii. Domnul Iisus Hristos ii vindeca pe cei bolnavi care-i cereau aceasta cu credinţă. Este şi cazul celor doi orbi care strigau şi cereau vindecare, iar Iisus i-a intrebat: "Credeţi că pot să fac Eu aceasta?". "Da, Doamne!", au răspuns ei. "După credinţa voastră fie vouă, le-a zis Domnul" (Matei 9,
28-29). Şi au fost vindecaţi. Datorită credinţei sale, bolnavul de lepră a fost curăţit. Apropiindu-se de Iisus, I s-a inchinat zicănd: "Doamne, dacă voieşti, poţi să mă curăţeşti". Şi Iisus, intinzănd măna, S-a atins de el, zicănd: "Voiesc, curăţeşte-te". şi indată s-a curăţit lepra lui (Matei 8, 23). Credinţa in Domnul l-a măntuit şi pe orbul din naştere. "Prin atingerea cu măna de ochii celui orb din naştere şi prin ungerea cu tina şi spălare, l-a vindecat de intunericul orbirii." (Ioan 9, 2-7).
Timpul cel mai potrivit pentru săvărşirea Sfăntului Maslu este in perioada posturilor de peste an, dar şi in zilele de miercuri şi de vineri de peste an. Pentru săvărşirea acestei Sfinte Taine este nevoie de un vas cu grău sau cu făină, un alt vas cu untdelemn, şapte lumănări şi şapte beţişoare de busuioc infăşurate in vată. Slujba constă intr-o rugăciune pentru sfinţirea untdelemnului, rostită de fiecare preot in parte: "Doamne, Care cu mila şi cu indurările Tale tămăduieşti zdrobirile sufletelor şi ale trupurilor noastre, Insuţi, Stăpăne, sfinteşte untdelemnul acesta, ca să fie celor ce se vor unge din el spre tămăduire şi spre izbăvirea de toată patima şi intinăciunea trupului şi a sufletului şi de toată răutatea. Ca şi intru aceasta să se preaslăvească preasfănt numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfăntului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin". Apoi se dă citire din cartea Apostol şi din Sfănta Evanghelie, de asemenea in şapte lecturi. După fiecare dintre citirile din aceste sfinte cărţi se fac rugăciuni stăruitoare către Dumnezeu, pentru vindecarea celui bolnav, care este uns mai apoi cu untdelemn sfinţit, tot de şapte ori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau