Rusaliile, ființe fantastice care îi pedepsesc pe cei care muncesc în cele trei zile. De la un moment sfânt la sărbătoarea diavolului

1_11zon

Dimensiune font:

| 23-06-2024 08:40

Credința populară spune că ielele îi pedepsesc pe cei care lucrează de Rusalii. Pentru a se feri de ele, oamenii purtau la ei în aceste zile usturoi și pelin. Acesta din urmă era pus la pălărie, la brâu, în sân și se așeza pe mese sau în pat

În acest weekend, creștinii ortodocși au patru mari sărbători în decurs de trei zile: sâmbătă, 22 iunie, sunt Moșii de Vară. Duminică sunt Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea). Luni, 24 iunie, este a doua zi de Rusalii (Sfânta Treime), sărbătoare cu dată mobilă, și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu dată fixă.

Popular, în data de 24 iunie sunt celebrate Sânzienele sau Drăgaica, o sărbătoare păgână, în care se aduc ofrande pentru mana câmpurilor, iar la nivel mondial, este sărbătorită ia, cămașa tradițională românească.

Rusaliile, ființe fantastice: fecioare sau bătrâne

Conform tradiției populare, Ielele sau Rusaliile sunt ființe fantastice: fie fecioare frumoase, îmbrăcate în alb, fie femei bătrâne și urâte, care umblă în cete prin aer, pe la fântâni, prin pomi, pe la streșinile casei. Ele se prind în văzduh în hore, iar cine le vede dansând așa rămâne pocit. Se zice că pământul deasupra căruia ele dansează rămâne ars, bătătorit și neroditor. Se spune că cei care lucrează de Rusalii sunt pedepsiți de iele. Pentru a se feri de ele, oamenii purtau la ei în aceste zile usturoi și pelin. Acesta din urmă era pus la pălărie, la brâu, în sân și se așeza pe mese sau în pat.

Nu gasesc

Dansul ielelor

Frunzele de nuc și firele de pelin, culese cu o zi înainte, de Moșii de Vară, sunt duse la biserică de Rusalii, în duminica cea mare a Pogorârii Sfântului Duh. După ce au fost sfințite, ele se pun la porți, la ferestre, la streșini și sub pernă, pentru a ține departe duhurile rele. De asemenea, acum se culeg plantele de leac.

La Rusalii, când se sfințește apa, fetele beau apă din țingălăul (clopoțelul) bisericii ca să poată hori bine. În ziua de Duminica Mare nu este bine să se smulgă nicio buruiană sau să se rupă vreo frunză din pădure, căci bate piatra semănăturile. În Transilvania, pentru a feri holdele de grindină, se fac cununi de sânziene care se pun pe casă. Vitelor li se pun aceste cununi între coarne, pentru ca fermecătoarele să nu le ia laptele.

Românii din unele părți ale Bucovinei, care vor să vindece vreun om sau vită de mușcătura unui câine turbat, caută în ziua de Rusalii gândaci de turbă pe frasini. Îi pun într-o sticluță cu apă și-i lasă până se topesc. Dacă se spală de mai multe ori cu această apă rana vitei sau a omului, aceasta se vindecă. În credința populară se zice că dacă luna bate prin geam pe fața unui copil care se află în leagăn, el devine somnambul. Acest lucru se întâmplă din cauză că ielele iau copilul și lasă în urma lui unul asemănător, dacă pruncul nu a fost botezat în cursul celor 40 de zile după Rusalii, conform lui Tudor Pamfile în „Sărbătorile la români“.

Obiceiuri din Dobrogea

Muzeograful Mirela Stîngă, de la Muzeul de Artă Populară din Constanța, ne spune că în anii ’70, cercetătorii care au făcut parte din colectivul de elaborare a „Atlasului Etnografic Român“ au adunat din localitățile dobrogene, din Tulcea și Constanța, informații importante care atestă continuitatea obiceiurilor populare precum Drăgaica sau Rusaliile. „De Rusalii, și acum, la fel ca odinioară, se culeg încă din ajun crenguțe de nuc și pelin, iar în unele localități din Tulcea se culege și cimbrișor sau cimbru de câmp, o plantă aromatică din flora spontană locală. Frunzele de nuc amintesc de limbile de foc care au coborât asupra apostolilor, la Pogorârea Sfântului Duh. Crenguțele de nuc, sfințite după Sfânta Liturghie, se pun la stâlpii porții, la geamuri, la ușă, la streașina casei sau la icoană, având rol de protecție. Pelinul și cimbrișorul se puneau în așternut, sub pernă, și se păstrau și ca plante de leac“, spune muzeograful.

De la un moment sfânt la sărbătoarea diavolului

Rusaliile se țin și pentru că Maica Domnului a mirosit o floare și a rămas însărcinată cu Iisus Hristos, scrie Theodor D. Speranția în „Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgânești“. Alte credințe populare vorbesc despre faptul că Rusaliile sunt sărbătoarea diavolului. Se zice că odată a venit Dumnezeu pe Pământ și oamenii au vrut să meargă să-l vadă. Dracii însă, pentru ca să-i împiedice, au pus pinteni la picioare și au început să joace, pentru a atrage atenția oamenilor, scrie etnologul Antoaneta Olteanu în volumul „Calendarele poporului român“.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament, acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Savuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea, sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de „Cincizecime“.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Calendar ortodox, 27 iunie. Sfântul Cuvios Samson
27/06/2024 10:53

Sfantul Cuvios Samson, primitorul de străini, este pomenit in calendarul creştin ortodox la 27 iunie. Originar din Roma, Cuviosul Samson făcea parte dintr-o familie de rang inalt, care ocupase prin unii din ...

O mănăstire din Suceava a căzut pradă unui atac cibernetic. Hackerii au postat conținut indecent pe contul de socializare al lăcașului de cult
26/06/2024 19:13

O mănăstire din judetul Suceava a livrat, fără să vrea, pe contul de socializare, continut indecent. Lăcasul de cult a fost tinta unui atac cibernetic, iar hackerii au preluat controlul asupra contului de ...

HOROSCOPUL ZILEI
26/06/2024 05:55

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/06/2024 05:00

BERBEC: Nu prea mai esti dispus să tolerezi orice afront venit din partea celorlati preferand să alegi oamenii care chiar merită să facă parte din viata ta.   TAUR: Esti mult mai preocupat de car ...

Teodosie, „este ruşinos”! Alina Gorghiu îl pune la punct pe Înaltpreasfințitul
24/06/2024 17:48

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat că „«Sfaturile» IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plangea că soţul o abuzează psihologic reprezintă o dova ...

Ministrul Familiei, reacție dură la sfaturile lui ÎPS Teodosie pentru o femeie abuzată: „E innaceptabil”
24/06/2024 15:02

Natalia Intotero, ministrul Familiei, a reactionat dur după publicarea noilor declaratii contraversate ale lui IPS Teodosie, arhiepiscoul Tomisului. IPS Teodosie a venit cu noi „sfaturi” pentru femeiele c ...

Superstiții de Sânziene: ce nu e bine să faci în 24 iunie, la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
24/06/2024 11:08

Crestinii sărbătoresc la 24 iunie naşterea Sfantului Ioan Botezătorul. In calendarul popular, ziua mai este cunoscută şi sub denumirea de „Cap de vară” sau “Drăgaica". Insă i se mai spune si Ziua ...

HOROSCOPUL ZILEI
24/06/2024 05:55

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

Povestea Rusaliilor
23/06/2024 09:45

Se spune că in cea de-a opta duminică după Paşti, pe cand Apostolii şi alţi ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau impreună, a pogorat peste ei Duhul Sfant, sub forma unor „limbi de foc despica ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/06/2024 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei