Sărbătoarea Sfântului Alexandru, ziua în care certurile sunt interzise
Dimensiune font:
* pe 30 august, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, „protectorul omenirii” și apărător neînfricat al creștinătății * a fost unul dintre marii ierarhi ai Bisericii și a trăit în secolul al IV-lea, în timpul domniei Sfântului Împărat Constantin cel Mare
Sfântul Alexandru s-a născut în anul 239, în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena. De la o vârstă fragedă, a ales să trăiască în pustnicie și rugăciune. Apoi, împreună cu doi ucenici, Vitalie și Nichifor, a călătorit în Grecia și, ulterior, la Bizanț, unde Sfântul Mitrofan (306-325) era episcop. În anul 314, Mitrofan l-a hirotonit pe Alexandru ca episcop.
În anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea, convocat de împăratul Constantin cel Mare, Sfântul Alexandru l-a reprezentat pe arhiepiscopul Mitrofan, care nu a putut participa. Acolo, Alexandru a combătut erezia lui Arie, un preot care începuse să răspândească învățături neconforme cu tradiția Bisericii.
La început, Alexandru a încercat să rezolve conflictul cu Arie în mod pașnic, însă, după refuzul acestuia de a se concilia, a fost convocat un sinod local în 321, unde Arie a susținut că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl. În sprijinul apărării ortodoxiei, a fost chemat și Osie, episcop de Cordova. Criza s-a amplificat, iar împăratul Constantin cel Mare a convocat Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325, care a dus la excomunicarea lui Arie.
Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru
Tradiția ne definește ca popor încă din vremuri vechi, iar obiceiurile și datinile legate de Sfântul Alexandru sunt respectate anual de către credincioși. În această zi, oamenii adresează rugăciuni. Se spune că în această zi oamenii trebuie să fie mai receptivi la nevoile celor din jur. Toate motivele de ceartă ar trebui să fie lăsate deoparte și iertate. În caz contrar, tradiția populară spune că vei continua să te cerți până la sfârșitul anului. Este un moment potrivit pentru a face pace cu persoanele cu care ai avut neînțelegeri. Nu este bine să vorbești pe nimeni de rău, iar femeile care poartă numele sfântului sunt încurajate să nu muncească în această zi, să nu spele haine cu mâna sau să facă curățenie prin casă. Biserica îndeamnă credincioșii să fie milostivi cu cei care au fost mai puțin norocoși în viață, nu doar în această zi, ci mereu.
O tradiție importantă în această zi este rostirea rugăciunii Sfântului Alexandru, despre care se spune că are puteri făcătoare de minuni. Această rugăciune este adesea adresată pentru a primi ajutor și protecție în vremuri de restriște.
Numele Alexandru a fost purtat de 22 de domnitori ai celor două țări românești, primul fiind Nicolae Alexandru, domn al Țării Românești din 1352. Este un nume frecvent întâlnit în onomastica românească, cunoscut pentru asociarea sa cu personalități puternice, ambițioase și independente, precum și pentru popularitatea adusă de Alexandru Macedon, marele cuceritor și unificator al lumii antice sub dominația greacă.
În folclorul românesc, numele Alexandru a devenit un termen de comparație ideal în materie de vitejie, fiind transmis prin onomastică și datorită martirilor și sfinților din primele secole ale erei noastre.
Maura ANGHEL
De Sfântul Alexandru sunt sărbătorite persoanele care poartă următoarele nume: Alexandra, Ada, Alesia, Alex, Ale, Andra, Xandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Săndel, Sănducu, Ducu, Dutu, Sașa, Alessandra.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau