Sărbătoarea Sfântului Pantelimon, vindecătorul întru credință și tradiție

sf pantelimon-IS

Dimensiune font:

| 25-07-2024 14:34

* cunoscut ca fiind marele vindecător, Sfântul Pantelimon este prăznuit cu multă evlavie și respect de către credincioșii ortodocși din întreaga lume, dar mai ales din România * ziua de 27 iulie îi este dedicată, iar sărbătoarea sa este însoțită de tradiții, obiceiuri și superstiții ce se păstrează de generații întregi, aducând lumină și speranță în sufletele oamenilor

Sfântul Pantelimon s-a născut în Nicomidia, în secolul al III-lea, într-o familie nobilă. Mama sa era creștină, iar tatăl său era păgân. După moartea mamei sale, Pantelimon a fost educat de către tatăl său în spiritul păgânismului, însă educația sa religioasă a continuat în secret. A devenit un medic renumit, cunoscut pentru priceperea și compasiunea sa. După ce l-a întâlnit pe preotul Ermolae, Pantelimon s-a convertit la creștinism și a început să folosească darurile sale pentru a vindeca nu doar trupurile, ci și sufletele oamenilor, fără a cere nimic în schimb.

Martiriul său a venit ca urmare a refuzului de a renunța la credința creștină. Torturat și în cele din urmă decapitat, Pantelimon a devenit un simbol al sacrificiului și al vindecării, fiind canonizat ca sfânt și martir. Numele său, care înseamnă „cel milostiv”, reflectă pe deplin viața și faptele sale.

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântului Pantelimon

În multe zone din România, ziua de 27 iulie este marcată printr-o serie de tradiții și obiceiuri ce au fost transmise din generație în generație. Acestea sunt menite să aducă sănătate, prosperitate și binecuvântări celor care le respectă cu credință.

Una dintre cele mai importante tradiții de sărbătoarea Sfântului Pantelimon este procesiunea religioasă. Credincioșii se adună în biserici pentru a participa la slujbe speciale, urmate de procesiuni în care sunt purtate icoane și moaște ale sfântului. Aceste procesiuni sunt adesea însoțite de cântări religioase și rugăciuni, creând o atmosferă de comuniune și devoțiune.

Rugăciuni pentru vindecare

Fiind considerat un mare vindecător, Sfântul Pantelimon este invocat în rugăciuni pentru sănătatea trupului și a sufletului. Oamenii cred că rugăciunile înălțate cu sinceritate și credință în această zi au o putere specială de a aduce alinare și vindecare celor suferinzi. În biserici, preoții oficiază slujbe speciale de binecuvântare și ungere cu untdelemn sfințit, oferind credincioșilor posibilitatea de a se ruga pentru sănătate.

Superstiții și Credințe Populare

În jurul sărbătorii Sfântului Pantelimon s-au conturat de-a lungul timpului numeroase superstiții și credințe populare, care reflectă atât respectul profund față de sfânt, cât și dorința de a atrage binecuvântările divine.

O superstiție răspândită spune că în ziua de Sfântul Pantelimon nu este bine să lucrezi, în special la treburile gospodărești sau pe câmp. Se crede că cei care muncesc în această zi riscă să atragă boli și nenorociri asupra lor și a familiei lor. În schimb, este recomandat să participe la slujbe religioase și să se roage pentru sănătate.

Vindecarea cu plante medicinale

În unele zone rurale, ziua de Sfântul Pantelimon este considerată propice pentru culegerea plantelor medicinale. Se crede că aceste plante au o putere de vindecare sporită dacă sunt culese în această zi și pot fi folosite pentru a prepara ceaiuri, tincturi sau cataplasme. Printre plantele asociate cu Sfântul Pantelimon se numără sunătoarea, coada-șoricelului și gălbenelele, cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice.

Apă sfințită și ulei de la candelă

O altă credință populară este legată de apa sfințită și uleiul de la candela aprinsă în fața icoanei Sfântului Pantelimon. Se spune că acestea au puterea de a vindeca diverse afecțiuni dacă sunt folosite cu credință. Credincioșii obișnuiesc să-și ungă fruntea și mâinile cu uleiul de la candela, considerând că astfel vor primi binecuvântarea și protecția sfântului.

În fiecare regiune a României, sărbătoarea Sfântului Pantelimon are specificitățile sale, influențate de tradițiile locale și de modul în care oamenii își manifestă credința.

În Moldova, hramul este marcat de procesiuni impresionante și slujbe religioase oficiate în biserici și mănăstiri. Oamenii vin cu flori și daruri, iar după slujbă, se organizează mese festive în curțile bisericilor, unde credincioșii împărtășesc bucate tradiționale și povestesc despre minunile sfântului.

Una dintre cele mai cunoscute vindecări atribuite Sfântului Pantelimon este aceea a unui orb. Povestea spune că, aflându-se într-un sat, Pantelimon a întâlnit un om orb de mulți ani. Cu inima plină de compasiune, sfântul a făcut o rugăciune și l-a uns pe orb cu untdelemn. În mod miraculos, omul și-a recăpătat vederea, iar vestea acestei minuni s-a răspândit rapid, atrăgând mulțimi de oameni care căutau ajutor și vindecare.

Convertirea la creștinism

Un alt moment semnificativ din viața Sfântului Pantelimon este convertirea sa la creștinism. După întâlnirea cu preotul Ermolae, Pantelimon a început să studieze Scripturile și să înțeleagă adevărata putere a credinței. Această transformare spirituală a fost însoțită de o intensificare a activităților sale de vindecare, pe care le-a considerat daruri divine.

Martiriul Sfântului Pantelimon este o poveste de curaj și devotament. Refuzând să renunțe la credința sa în fața persecuțiilor împăratului Maximian, Pantelimon a fost supus la torturi groaznice. În ciuda suferințelor, el a rămas ferm în credință, rugându-se pentru călăii săi și pentru cei care l-au trădat. În cele din urmă, a fost decapitat, iar sângele său, potrivit tradiției, a fost considerat sfânt și vindecător.

Maura ANGHEL

 

Sfântului Pantelimon ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra conceptului de vindecare. În viziunea sfântului, vindecarea nu este doar o reparare fizică a trupului, ci și o curățare a sufletului și a spiritului. Este un act de milostenie, de iubire și de credință profundă.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:07

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Horoscopul Zilei
25/07/2024 05:51

Berbec În fata ta se derulează anumite momente din trecut, insă acum le trăiesti cu mai multă profunzime. Poti ajunge la anumite concluzii si poti avea constientizări revelatoare despre cineva pentr ...

HOROSCOPUL ZILEI
24/07/2024 05:58

BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu rudel ...

Sărbătoarea Sfintei Cristina, ocrotitoarea celor aflați în depresie. Ziua în care nu ai voie să fii mânios
23/07/2024 15:16

 Sfanta Cristina a trăit in secolul al III-lea in cetatea Tir, intr-o familie nobilă păgană. Tatăl ei, Urban, era un ofiter militar, dar si un inversunat prigonitor al crestinilor. Convertirea Sfintei ...

Foca, ziua când focul amenință pământul
23/07/2024 07:48

Foca, un moment celebrat in fiecare an pe 23 iulie, este considerată o pseudo-sărbătoare, ceea ce inseamnă că nu este recunoscută oficial de Biserica Ortodoxă Romană si nu are un loc in calendarul relig ...

Horoscopul Zilei
23/07/2024 05:06

BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiară este ...

Horoscopul Zilei
22/07/2024 05:21

Berbec Planuri de vacantă. Poate plecati pe undeva măcar o zi, două, să vă incărcati bateriile si să mai luati o pauză de la locul de muncă. Taur Partenerul de viată trece printr-o perioadă difici ...

PS Ignatie: Curajul nu înseamnă obrăznicie! ”Sunt atâția care fac gălăgie, aroganți, indolenți, vulgari, și toți se ascund sub masca faptului că ei sunt oameni curajoși”
21/07/2024 15:43

De sărbătoarea Sfantului Proroc Ilie, sambătă, 20 iulie 2024, Preasfintitul Părinte Ignatie, Episcopul Husilor, a săvarsit Sfanta Liturghie la Mănăstirea Floresti, Protopopiatul Barlad, cu prilejul hram ...

Sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena, ziua dedicată căinței
21/07/2024 14:10

În inima crestinismului, povestea Sfintei Maria Magdalena este una dintre cele mai vibrante si pline de sensibilitate, o poveste care transcende timpurile si aduce in lumină tema vindecării, a iertării ...

Mănăstirea Petru Vodă: Comunicat despre Diana Iovanovici Șoșoacă
20/07/2024 17:09

„Este de datoria Bisericii si a noastră in calitate de comunitate crestină să ne apărăm credinta si să ne afirmăm valorile crestine in maniera in care se cuvine ca aceste lucruri să fie făcute. Astfe ...

Sfântul Ilie, patronul  Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene
20/07/2024 13:15

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Aviaţiei Romane şi a Forţelor Aeriene, dată la care in calendarul ortodox este prăznuit Sfantul Prooroc Ilie, ocrotitorul spiritual al aviatorilor. Cu acest prilej, zeci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei