Visul oricărui inculpat: confirmarea renunțării la urmărirea penală
Dimensiune font:
În majoritatea covârşitoare a dosarelor penale, atunci când rechizitoriile ajung în camera preliminară, inculpaţii mai au doar de doi bani speranţe. Să intervină prescripţia sau să fi greşit pe undeva procurorul de caz, vicii de procedură. Altfel, îi paşte condamnarea.
Câtă vreme dosarul e încă în lucru, suspecţii şi avocaţii lor mai au o şansă. Ca procurorul de caz să propună renunţarea la urmărirea penală. Şansele de a scăpa de proces sunt, aşa arată statistica pentru acest an, cam de 99%.
În primul trimestru al acestui an, judecătorii de cameră preliminară din cele şapte instanţe ale judeţului (Judecătoriile Iaşi, Paşcani, Hârlău, Răducăneni, Curtea de Apel, Tribunalul Iaşi şi Tribunalul Militar Iaşi) au trebuit să pună rezoluţiile în 638 dosare penale. O medie de aproximativ zece pe zi lucrătoare. Din acestea, doar 18 respingeri, dar asta nu înseamnă deloc că rechizitoriile trebuie refăcute/completate. În 12 cazuri, judecătorul de cameră preliminară a constatat intevenţia termenului de prescripţie. Acuzaţii au scăpat. Doar şase mai stau cu emoţii. Bine, aproape jumătate n-au fost încă identificaţi, cercetările s-au făcut in rem. Aceştia aşteaptă să treacă timpul şi să nu fie dibuiţi până la împlinirea termenului de precsripţie.
Asemenea speţe aglomerează inutil instanţele, mănâncă din timpul de lucru al poliţiştilor, procurorilor şi magistaţilor, se cheltuiesc aiurea sume consistente. Pentru nimic. Se vede din avion că articolul 318 din Noul Cod Penal trebuie regândit, că, în forma lui actuală nu-i deloc lucrativ.
Gestionarul a furat trei Iphone, prejudiciu 8.000 lei
În acest caz, judecătorul de cameră preliminară a fost mai mărinimos cu acuzat chiar decât procurorul. Sorin L. lucra, în 2019, ca gestionar la un magazin specializat în comerţul cu telefoane mobile.Fără nicio
Administratorul a sesizat imediat lipsa obiectelor, a studiat imaginile şi a depus plângere. Degeaba. Ancheta s-a tot lungit, procurorul de caz nu şi-a bătut capul cu un caz atât de banal şi a emis ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale. „Nu există un interes public în continuarea urmăririi penale cu privire la infracţiunea cercetată, ţinând cont de conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, urmările produse prin săvârşirea infracţiunii, recuperarea pagubei în totalitate”.
Judecătorul de cameră preliminară a fost şi mai tranşat. A clasat cauza, termenul de prescripţie s-a împlinit în decembrie 2024.
Petru M. era vânzător la un market din Paşcani. Nemulţumit de salariul oferit, s-a gândit să-şi rotunjeacă veniturile, furând din gestiune. Nu bani, ci 70 pachete de ţigări. Le-a dosit în portbagajul autoturismului personal, dar n-a apucat să plece cu ele. Tot din motiv de camere de supraveghere. Strâns cu
Hoţul de butelii, iertat de victimă
Marian P. a avut dublu noroc, după ce a spart magazia Elenei N. şi a plecat de-acolo cu o butelie. Fapta s-a petrecut în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2020, anchetatorii s-au mişcat în reluare, femeia s-a lăsat la mâna ei şi, audiată anul trecut, pe vremea asta, a declarat că nu doreşte continuarea cercetărilor şi că nu mai are niciun fel de pretenţii.
Pe de altă parte, judecătorul de cameră preliminară a constatat împlinirea termenului de prescripţie. Cazierul îi rămâne imaculat.
Alt caz în care făptaşii jubilează. E vorba de doi săteni din Ţibana, care au tăiat ilegal 21 de arbori din pădurea învecinată. Au fost prinşi în flagrant de către pădurar, dar degeaba. Nu s-a ajuns la proces. S-a dispus clasarea cauzei.
Ionel G. a furat nişte lumânări dintr-o biserică din municipiu. Prejudiciu infim, nici măcar zece lei. Mai mult au costat rechizitele folosite la întocmirea dosarului. Verdict, clasare.
Gelu R. a condus fără permis, a fost depistat în trafic, dar mai apoi cercetările au bătut pasul pe loc. Anchetatorii aveau treburi mai complicate de rezolvat, el nu comisese nicio abatere de la regimul rutier. A fost iertat.
Mioara vindea păpuşi contrafăcute
Se ştie prea bine, orice comerciant caută să se aprovizioneze cât mai ieftin şi să vândă cât mai scump. Mioara O. nu face excepţie, are un stand în Siraj, unde vinde rechizite şi jucării. Din grabă, din lăcomie, cine ştie, a cumpărat pentru revânzare 164 păpuşi de pe piaţa neagră. A vândut câteva, dar inspectorii
L.N., D.S. şi M.G. au fost anchetaţi într-un dosar de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual. E vorba de un executor judecătoresc şi doi avocaţi, care l-au lăsat sportiv pe fermierul Vasile T.
Omul era în divorţ, soţia avea de rambursat un împrumut folosit la achiziţionarea apartamentului, cei trei i-au scos la vânzare animalele. E vorba de 200 oi şi 45 vaci. Revoltat, a contestat acţiunea şi a câştigat. Într-adevăr, atâtea animale pentru a acoperi ratele la un apartament cu o cameră e enorm. S-a dispus clasarea cauzei. Fermierul îşi pătrează şeptelul.
Doar două dosare retrimise la procurer, pentru completare
În doar două din cele 638 dosare penale aflate în camera preliminară, de la începutul acestui an, s-a deciz retrimiterea la procuror pentru completarea ori refacerea rechizitoriului. Adică, anchetaţii încă n-au scăpat.
În primul caz, Cornel S. e cercetat pentru distrugere, după ce a spart parbrizul unui VW Golf model 1996, ce era parcat în faţa casei sale. Partea vătămată, N.L., a pretins daune de 4.000 lei, judecătorul de cameră preliminară i-a cerut acte justificative ale prejudiciului, el a prezentat contractul de vânzare-cumpărare, unde era trecută suma de 2.000 lei. Judecătorul de cameră preliminară i-a cerut procurorului de caz să refacă tot rechizitoriul.
O rezoluţie similară în ce-l priveşte pe Octav N., care a fost prins în flagrant, în timp ce tăia ilegal nişte arbori. Asta-i prima infracţiune. A doua, cea de ultraj. Ţinea în mână toporul, l-a ameninţat pe poliţist că-i va tăia mâna şi i-o va ăga în portbagaj. Ultraj cât se poate de clar. Dar procesul e departe de a începe. Cauza a fost trimisă la procuror pentru completarea urmăririi penale.
***
Concluzia e clară, până să ajungă la judecată, suspecţii (unii deja dovediţi) mai au destule variante. Cea mai comună, renunţarea la urmărirea penală. În trei luni, sunt deja câteva sute de anchetaţi care au scăpat definitiv de stress. Investigatorii, muncă în zadar. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau