Superstiții de Sfântul Vlasie. Ce trebuie neapărat să faci astăzi, pe 11 februarie
Dimensiune font:
În data de 11 februarie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Vlasie și pe Sfânta Teodora, împărăteasa. Conform canoanelor bisericești Sfântul Vlasie s-a născut și a trăit pe vremea împaratului Liciniu și a ajuns, datorită credinței sale de neclintit episcop al Sevastiei, locuind în una din peșterile muntelui.
Superstiții de Sfântul Vlasie
Poveștile spun că Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie a fost pus epitrop de marele mucenic Eustratiu, în timpul pătimirii sale mucenicești. Toate aceste lucruri au apărut zugrăvite pe o țesătură veche, unde sfântul Vlasie este prezentat stând în mijlocul a cinci mucenici, alături de sfântul Eustratiu, primind în mâinile sale cartea rânduielii ca epitrop. Hramul se face într-o mică bisericuță ridicată în cinstea muceniciei sale, în apropierea bisericii sfântul Filip, în Meltiada.
Ce trebuie neapărat să faci astăzi, pe 11 februarie
În această zi, ca și în celelalte zile când sărbătorim un Sfânt, conform tradițiilor, sunt tot felul de superstiții, de care, de cele mai multe ori, cei de la țară țin cont. Conform legenderlo astăz, 11 februarie ar fi ziua în care se dezleagă glasul păsărilor. Conform calendarului Sfântul Vlasie este protectorul păsărilor și al femeilor gravide. Una din cele mai frecvent auzite superstiții este aceea că , atunci când păsările migratoare se întorc, pe 11 februarie, li s-ar deschide ciocul şi ar începe a cânta.
Superstiții de Sfântul Vlasie. Ce trebuie neapărat să faci astăzi, pe 11 februarie
„Se crede că Sfântul Vlasie dezleagă glasul păsărilor ca să cânte, iar despre cei care nu respectă această sărbătoare nu vor auzi, pe lumea cealaltă, cântecul păsărilor din rai, iar pe lumea aceasta păsările îi vor mânca semănăturile. De aceea, sărbătoarea este respectată mai cu seamă de către agricultori. Dar şi femeile gravide ţin aceasta sărbătoare pentru a naşte copii sănătoşi. Se mai spune că cine respectă această zi nu rămâne niciodată fără bani, iar cei care au pierdut ceva, vor găsi acel lucru dacă se vor ruga Sfântului Vlasie”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau