Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie, pentru prosperitate și protecție
Dimensiune font:
Pe 30 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc în fiecare an pe Sfântul Andrei, cunoscut și drept Ocrotitorul României. Astfel, în această zi sfântă, extrem de mulți români își sărbătoresc onomastica, participă la slujbele sfânte, dar respectă și o serie de tradiții și obiceiuri, cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.
Astfel, se spune că în noaptea de 30 noiembrie, toți oamenii își pun la geamuri, dar și la pragurile ușilor usturoi, pentru a se păzi de strigoi și pentru a-i ține pe aceștia departe de casă. Nu doar locuințele trebuie să fie însă protejate, ci și grajdurile, acolo unde animalele pot fi și ele vânate de strigoi.
De asemenea, aceasta zi este destinată relaxării și petrecerii timpului alături de cei dragi. Oamenii nu trebuie astfel să facă niciun fel de muncă casnică, iar cine se abate de la această regulă, riscă să-și pună vitele în pericol, care pot fi atacate de lupi.
Tradiții și obiceiuri pentru 30 Noiembrie
Când vine vorba de strigoi, copiii sunt considerați și ei a fi extrem de vulnerabili în această zi. Tocmai din cauza acestui lucru, tradiția spune că că acestora trebuie să le fie făcută o cruce cu usturoi pe încheieturile mâinilor.
Înainte însă ca usturoiul să fie pus la pragul ușilor și la geamuri, acesta trebuie dus la biserică, unde să fie sfințit. El nu trebuie să fie aruncat după această zi sfântă, întrucât se spune că poate fi consider drept un leac excelent pentru tot anul viitor.
De asemenea, tot tradiția mai spune că în noaptea Sfântului Andrei toate animalele încep să vorbească, însă nu trebuie să le asculți, pentru că riști să treci în neființă. Mai mult, Cerurile se deschis în noaptea de 30 decembrie.
Tot în această noapte, se spune că gospodarii nu trebuie să lase afară coasele și furcile, pentru că strigoii vor veni în curți și le vor folosi drept arme.
Obiceiuri pentru Sfântul Andrei
Există și o tradiție pentru fetele care vor să-și găsească ursitul în această noapte. Astfel, se spune că ele trebuie să se așeze dezbrăcate, la miezul nopții, între două oglinzi și cu lumânări în mână. În acest fel, ele vor vedea în oglinda din spate cine le va fi sortit în viitor.
Nu doar usturoiul poate ține spiritele departe în noaptea Sfântului Andrei. Tradiția mai spune că toți oamenii obișnuiesc în ziua de 30 decembrie să pună toate vasele, inclusiv cănile și paharele, cu fața în jos, pentru a avea parte de protecție.
De asemenea, animalele trebuie să aibă în mâncare neapărat busuioc, dar și câteva picături de agheasmă, pentru a ține cât mai departe strigoii.
Ziua de 30 noiembrie mai marchează și începutul iernii, iar gospodarii care-și doresc să știe cum va fi recolta de anul viitor pun la încolțit puțin grâu. Acest lucru va mai aduce, de asemenea, și prosperitate în casă.
De asemenea, tot din seara de Sfântul Andrei se spune că poți afla cum va fi iarna care urmează. Tradiția zice să dacă cerul va fi unul senin, atunci ne așteaptă un anotimp blând. În schimb, dacă va fi înnorat, atunci iarna va fi una grea și geroasă.
O altă modalitate prin care fetele ce vor să se căsătorească îți pot visa ursitul este de apune o crenguță de busuioc sub pernă, în această noapte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau