Dimensiune font:
Anual,
În România, sunt diagnosticate cu cancer mamar aproximativ12.000 de femei
* este a treia cea mai răspândită formă de cancer la ambele sexe și cel mai răspândit cancer la femei, reprezentând 28% din toate patologiile oncologice * speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE
La început a fost o înțepătură. A ignorat-o, avea altele mult mai importante să se gândească. Apoi, o gheară i-a cuprins sânul stâng într-o zi. „Sigur am făcut o mișcare greșită, am o întindere musculară”, s-a gândit în timp ce răsfoia agenda cu mii de sarcini îndeplinite și altele care așteaptau să fie duse la îndeplinire. Pe biroul ei erau mereu proiecte la care muncea simultan, telefonul îi ținea loc de secretară, nopțile erau mereu doar câteva aglomerări de minute, toate mereu pe fugă.
În altă zi, o oboseală cumplită a copleșit-o. „Am muncit prea mult, ar fi bună o vacanță, dar nu acum. După ce livrez și ultimele proiecte mă voi liniști”, și-a spus în timp ce-și umplea cana cu cafea. Nu avea timp de odihnă, termenele băteau la ușă. Nici cearcănele nu o mai îngrijorau, existau mereu remedii cosmetice, ce mare scofală niște nopți nedormite? Între clienți, licitații, prezentări, premii pentru perfomanță și evenimente de la care nu putea lipsi, fiindcă, nu-i așa, clienții au mereu nevoie de atenție, abia de mai avea timp de o îmbrățișare pentru copii și pentru el, bărbatul bun care o aștepta mereu să termine munca. Și care, atunci când putea schimba câteva cuvinte, îi spunea că Ea este cea mai importantă persoană, că Ea ar trebui să-și fie prioritate. Primea un zâmbet cald, apoi povestea se relua zi după zi, an după an. Totul s-a schimbat în clipa în care cana de cafea s-a făcut țăndări la aflarea diagnosticului scris cu LITERE MARI pe foaia medicului la care apelase pentru o simplă răceală.
Un dușman temut i se aciuase în corp și-și făcuse culcuș sigur, cu ajutorul ei. L-a hrănit, l-a ocrotit până când el i-a sfâșiat trupul și liniștea. „Doamne, oare când am trăit?”, s-a întrebat femeia în timp ce-și privea chipul palid și mâinile uscate din cauza perfuziilor cu acele chimicale care încercau să o țină în viață. „Oare când am iubit, când m-am bucurat?”, se întreba în timp ce-și înfășura strâns halatul pe trupul ce altădată se bucura de mângâierea rochiilor din mătase foșnitoare. „Eu unde am fost în viața mea? Și când a trecut?”, a șoptit în timp ce pășeau spre sala de operații al cărei prag l-a simțit ca pe o trecere dintre două lumi. Una în care a trăit pentru alții și alta în care încerca să lupte pentru Ea. La fel ca multele femei pentru care misiunea de a oferi viață și iubire le-a fost amenințată de un dușman de temut – Cancerul, în lupta cu care există un singur aliat – prevenția, de care uităm majoritatea dintre noi, din păcate.
Semnal de alarmă
România continuă să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate de pe continent și se află pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană în anul 2023. Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România rămân cele mai scăzute dintre țările UE, în timp ce numeroase categorii sunt exceptate de la plata asigurărilor de sănătate - doar unul din 3 români plătește asigurare de sănătate. Speranța de viață în România este mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre.
Mortalitatea prevenibilă este considerată un indicator al eficienței politicilor publice de prevenție, în timp ce mortalitatea din cauze tratabile este considerată un indicator al eficienței sistemului de sănătate.
În România, anual, sunt diagnosticate cu cancer mamar aproximativ 12.000 de femei. Este a treia cea mai răspândită formă de cancer la ambele sexe și cel mai răspândit la femei, reprezentând 28% din toate patoligiile oncologice. România a înregistrat o creștere de 10.75% a cazurilor de cancer de sân în perioada 2012 – 2020.
Cancerul mamar este, de asemenea, și principala cauză de mortalitate prin cancer la femei și a treia pe ambele sexe (18.3% din cauzele de mortalitate prin orice cancer), aceasta înregistrând chiar o creștere de 2% în ultimul deceniu.
Aproximativ 4.000 de femei mor anual din cauza cancerului de sân în România, conform INSP. Rata de supraviețuire la cinci ani este de doar 75%, sub media UE de 83%. Pe de altă parte, peste 8.000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu un cancer ginecologic. Acestea au o pondere de circa 20% din numărul de cazuri noi de cancer înregistrate anual în rândul femeilor din România. Cu toate că poate fi prevenit prin vaccinare, cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră.
Maura ANGHEL
Ai grijă de tine! Nimeni nu te poate înlocui!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau