1,5 miliarde lei pentru modernizarea staţiile de transformare a energiei electrice din Moldova
Dimensiune font:
Mai multe staţii de transformare din județele Moldovei vor fi modernizate în perioada următoare, în cadrul unui amplu program demarat de E.ON, care are ca scop reabilitarea și aducerea la standarde europene a echipamentelor pentru producerea, transportul și furnizarea energiei electrice.
Programul se referă la modernizarea stațiilor de transformare, rețelelor de înaltă, medie și joasă tensiune, posturilor de transformare, contorizarea SMART (contorizarea inteligentă –n.r.), precum și la creșterea capacității rețelelor de producere și distribuție a energiei electrice. „Este vorba despre 6 proiecte, în valoare de 900 milioane de lei, cu o cofinanțare de aproape 700 de milioane lei, care au fost deja aprobate iar contractele de finanțare au fost semnate. Pachetul de 10 proiecte de modernizare a stațiilor de transformare include 44 de capacități și are o valoare totală de 1,5 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei reprezintă finanțarea din Fondul pentru Modernizare”, precizează reprezentanții E.ON.
Fondul pentru Modernizare este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2030, pentru care România are alocat un procent de 11,98% din cele 2% puse la dispoziție de Executivul european. „După nivelul record al investițiilor de anul trecut pe zona de electricitate, de 455 milioane lei, continuăm într-un ritm susținut proiectele pentru dezvoltarea rețelei de distribuție. În absența unui cadru de reglementare adecvat tranziției energetice, Fondul de Modernizare constituie un balon de oxigen pentru obținerea finanțărilor necesare creșterii capacității sistemului de a prelua energia produsă din surse regenerabile”, declară Cristian Secoșan, director general Delgaz Grid.
Principalele lucrări avute în vedere sunt modernizarea echipamentelor de medie și înaltă tensiune și a circuitelor de comandă, control și măsură, creșterea capacității stațiilor prin montarea a 70 de transformatoare de putere, integrări și modernizări SCADA, montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile stațiilor.
În județul Iași, stațiile de transformare incluse în proiect sunt cele din Centru, Galata, Tătărași Sud, din municipiul Iași, respectiv cele din Belcești, Tabăra, Trifești și Vlădeni.
În județul Bacău vor fi modernizate stațiile de transformare din Onești, Letea, Mărgineni, Tărâța, Glăvănești, Șișcani, Târgu Ocna, Filipești, Dărmănești, Gherăești, Bălcescu, în județul Botoșani cele din Mitoc, Ripiceni și Săveni, în județul Neamț cele de la PAL, Gară și Centru, din municipiul Piatra Neamț, respectiv cele din Roman (IMR), Roman Vest, Roman Laminor și Izvoare.
În ceea ced privește județul Suceava, stațiile incluse în proiect sunt cele de la Combinat, Radiatoare, Conexiuni, Mirăuți, toate din municipiul Suceava, respectiv Delnița, Iacobeni, Tarnița, Verești, Rădăuți, Barnar și Fălticeni, iar din județul Vaslui, în program au fost incluse stațiile de transformare din Bârlad, Simila și Rediu.
Până acum, Delgaz Grid a depus 20 de proiecte de investiții în valoare totală de 3,3 miliarde de lei pentru a obține o finanțare de 2,6 miliarde de lei din Fondul pentru Modernizare, diferența fiind asigurată de companie. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau