11 fraţi!
Dimensiune font:
* din cele 10 familii de ieşeni care primesc alocaţii de stat pentru 10 sau mai mulţi copii, 9 familii au în total 10 copii sub 18 ani * o singură familie înregistrează recordul pentru cei mai mulţi membri, având 11 copii care încasează alocaţii * doar 3 din cele 10 familii primesc şi ajutor social, conform legii privind venitul minim garantat
Deşi există o convingere populară bine înrădăcinată în România referitoare la părinţii care procreează un număr „absurd” de copii pentru alocaţiile acestora şi ajutoarele sociale pe care le primesc în calitate de familii pentru a evita munca, în judeţul Iaşi, conform datelor înregistrate în bazele de date ale Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, figurează doar un număr de 10 familii care primesc alocaţii de stat pentru 10 copii sau mai mulţi.
Dintre acestea, 9 familii au un număr total de 10 copii sub 18 ani sau care au împlinit 18 ani dar sunt încă elevi, şi o singură familie înregistrează recordul pentru cei mai mulţi membri, având 11 copii care încă primesc alocaţii. Dintre cele 10 familii doar 3, însă, primesc şi ajutor social, conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, celelalte având alte surse primare de venit din care să se întreţină.
În 2020, un număr de 10 copiii care primesc alocaţii lunar din partea statului înseamnă o sumă totală de 1.500 lei, şi de 18.000 lei anual, deoarece nu au mai fost dublate alocaţiile aşa cum prevedea planul de finanţare.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile de venit pe cap de membru al familiei şi venitul net lunar al familiei. Practic, acest ajutor reprezintă o suplimentare a venitului net al solicitantului. În condiţiile Legii nr. 416/2001, familiile şi persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la indicatorul social de referinţă, al cărui cuantum este şi în 2020 tot de 500 de lei.
Ajutorul social este acordat în funcţie de venitul net lunar pe care familia îl obţine. Se consideră sursă de venit în vederea obţinerii ajutorului social: asigurările sociale de stat, asigurările de şomaj, indemnizaţiile, alocaţiile şi ajutoarele cu caracter permanent, obligaţiile legale de întreţinere şi alte creanţe legale. Nu se consideră surse de venit: alocaţiile pentru susţinerea familiei, alocaţiile de stat pentru copii, bugetul personal complementar, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, sprijinul financiar „bani de liceu”, veniturile obţinute de zilieri, bursele şcolare, sumele acordate tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale, tichetul social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate. Daiana SFREDEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau