„Activiştii de mediu încearcă să inducă în eroare opinia publică”

padure

Dimensiune font:

| 11-07-2022 14:43

Direcţia Silvică Iaşi consideră că apariţia în spaţiul media şi pe reţelele de socializare, în ultimele zile, a unor materiale referitoare la presupuse tăieri și sustrageri ilegale de masă lemnoasă din Pădurea Bârnova - Dobrovăț, ce face parte din fondul forestier administrat de ocoalele silvice Lunca-Cetățuii și Dobrovăț, nu este altceva decât „o manipulare a persoanelor iubitoare de natură și pădure”.

În mass-media se folosește în mod repetitiv și pro-cauză termenul de defrișare, cu trimitere la lucrările silvotehnice obligatorii efectuate în baza amenajamentelor silvice. În fapt, este vorba de parcurgerea normală, cu tăieri de regenerare, cu păstrarea continuităţii pădurii şi a habitatelor. Direcţia Silvică a precizat în mai multe rânduri că toate exploatările sunt avizate legal şi că este vorba de regenerarea unor suprafeţe împădurite, nu de defrişarea lor”, se arată, într-un comunicat de presă al Direcţiei Silvice Iaşi, semnat de directorul ing. Gabriel Doncean.

Cei de la Direcţia Silvică Iaşi ţin să precizeze că, „în mod eronat, activiștii de mediu, care mai puţin se pricep la silvicultură, susțin sus și tare că recoltarea autorizată a materialului lemnos sau alte lucrări silvice sunt defrişări ilegale. Pentru corecta informare, termenul de defrișare înseamnă îndepărtarea forțată și definitivă a unei păduri de pe o suprafață de teren cu destinația pădure și schimbarea destinației terenului (de exemplu construcţii civile sau industrial, sau cu destinaţie agricolă). În urma lucrărilor silvice, suprafețele forestiere sunt regenerate, deci pădurile nu dispar”, au mai precizat specialiştii de la DS Iaşi, amintind că, la ora actual, la nivelul Direcției Silvice Iași nu există nici o suprafață de pădure defrișată din cele 65.975 ha de pădure, fond forestier proprietate publică a statului, administrat de Direcție.

 

 

"Suspendarea aplicării prevederilor amenajamentelor silvice timp de aproximativ jumătate de an, în 2021, a produs pierderi financiare foarte mari pentru sectorul forestier și economia României"

 

 

Nemulţumirile silvicultorilor ieşeni rezidă şi din faptul că în mass-media „se afirmă în mod fals că defrișările din Pădurea Dobrovăț ajung la Curtea de Justiție a UE, speculându-se pe baza activării procedurii de infrigement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri, care nu face referiri la Pădurea Dobrovăț. „Conform datelor oficiale puse la dispoziţie de Ministerul Mediului, în România se taie ilegal anual aproximativ 300 de mii de metri cubi de masă lemnoasă la o suprafaţă de 6,7 milioane ha de păduri, reprezentând un volum mediu de 0,04 mc/ha/an. Din nefericire, atât Comisia Europeană, cât şi opinia publică din România au fost informate de anumite grupuri şi de unii foşti demnitari că în România s-ar tăia ilegal 20 de milioane metri cubi masă lemnoasă anual, adică de 70 de ori mai mult decât în realitate, făcându-se caz de unele date preluate dintr-un studiu de inventariere forestieră, a cărui metodă de inventariere prezintă însă serioase lacune de calcul şi de interpretare a rezultatelor. Deşi se cunoaşte că datele din acel studiu nu sunt reale, ele fiind contestate de mediul academic, de administratorii de păduri, de proprietarii de păduri, de toate organizaţiile profesionale şi sindicale din domeniul silvic, totuşi ele sunt folosite de anumite grupuri, aducându-se prejudicii economice şi de imagine României, sectorului silvic, pădurii şi personalului silvic”, precizează comunicatul Direcţiei Silvice Iaşi.

Silvicultorii ieşeni mai spun că prin acțiunile așa-zișilor activiști de mediu se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice cu privire la nerespectarea dispozițiilor legale ori a hotărârilor instanțelor de judecată. Fondul forestier național este un bun de interes național. Lucrările silvotehnice sunt efectuate în scopul gestionării durabile a pădurilor, respectiv administrării şi utilizării acestora, astfel încât ele să îşi menţină şi să îşi amelioreze biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea, sănătatea, în aşa fel încât să asigure în prezent şi în viitor, capacitatea de a exercita funcţiile multiple ecologice, economice şi sociale permanente la nivel local, regional, naţional şi global fără a crea prejudicii altor ecosisteme. Efectele nerealizării lucrărilor silvotehnice pot avea consecințele negative ce se vor răsfrânge atât în planul ecologic, cât şi în cel social și economic. Lucrările silvotehnice din fondul forestier administrat, inclusiv din situl Natura 2000 Bârnova-Repedea, au fost efectuate în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice, cu respectarea condițiilor impuse prin actele emise de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului și a condițiilor specifice pentru lucrări de punere în valoare și exploatare transmise de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Toate acțiunile desfășurate se înscriu în ansamblul de preocupări şi acţiuni privind cunoaşterea pădurii, crearea şi îngrijirea acesteia, recoltarea şi valorificarea raţională a produselor sale, precum şi organizarea şi conducerea întregului proces de gestionare durabilă a pădurii. 

Suspendarea aplicării prevederilor amenajamentelor silvice timp de aproximativ jumătate de an, în 2021, a produs pierderi financiare foarte mari pentru sectorul forestier și economia României, cu răsfrângere asupra industriei de mobilier și de prelucrarea lemnului, pierderea de locuri de muncă, iar pe plan social, un număr de peste 20 unități administrative ce au  aproximativ 100.000 de familii (care folosesc lemnul pentru necesarul gopodăresc, ca lemne de foc pentru prepararea hranei și pentru încălzirea locuințelor) și-au procurat cu greu lemnul necesar, sau îl vor procura la preţuri foarte mari, mai ales în aceste momente în care prețul la energie a crescut foarte mult.

Reamintim și de această dată că efectuarea lucrărilor de îngrijire şi conducere a arboretelor conform planurilor prevăzute în amenajamentele silvice este o măsură specifică impusă chiar prin Planul de management al Sitului ROSCI 0135 Pădurea Bârnova-Repedea, aprobat prin O.M.M.A.P. nr. 1131/2016.

Conform Planului de management ROSCI0135 Pădurea Bârnova - Repedea, efectuarea lucrărilor în plantații, în regenerările naturale, respectiv în arboretele tinere, are o prioritare mare, în comparație cu alte măsuri cu prioritate mică sau medie.   Declararea acestor păduri ca Situri Natura 2000 se datorează tocmai faptului că lucrările silvice desfăşurate în baza amenajamentelor silvice de-a lungul anilor, au menţinut condiţiile de conservare şi protejare a speciilor şi habitatelor pentru care au fost declarate.

Din același Plan de management al ROSCI0135 Pădurea Bârnova - Repedea reiese că activitatea de silvicultură este identificată ca fiind o presiune cu intensitate scăzută asupra habitatelor sitului şi că Direcţia silvică este responsabilă de starea bună de conservare a habitatelor de pădure constatată în prezent. Putem spune că lucrările silvice reprezintă principalul factor responsabil de felul în care aceste păduri arată în prezent”.

 

 

"Prin întârzierea realizării lucrărilor specific se poate cauza o pagubă iminentă care nu se poate repara: dispariția plantațiilor/arboretelui, în special a speciilor de valoare"

 

 

“Suprafața din siturile Siturile Natura 2000 Bârnova –Repedea și Pădurea Bârnova reprezintă 58% din suprafața totală de fond forestier a cărei gestionare este reglementată prin cele două amenajamente. Nereglementarea modului de gestionare a întregului fond forestier cuprins în cele două amenajamente silvice, inclusiv a celui care NU este inclus în Siturile Natura 2000 Bârnova - Repedea și Pădurea Bârnova, va afecta posibilitatea ca cetățenii să aibă acces la produsele pădurii și cel mai probabil va crește presiunea asupra pădurii, ajungându-se la amplificarea tăierilor ilegale de arbori și a infracționalității, având în vedere că se apropie sezonul rece. “La nivelul Direcției Silvice Iași s-au luat măsurile legale ce s-au impus ca urmare soluționării de către instanțele de judecată a litigiilor intentate de Asociația Agent Green cu privire la Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Dobrovăţ și Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Lunca Cetăţuii, respectiv la ordinele de ministru prin care au fost aprobate aceste amenajamente și nu s-a pus niciodată în discuție posibilitatea de a nu respecta legislația în vigoare și aplica hotărârile instanțelor. De altfel, cererile de suspendare respectiv anulare ale amenajamentelor silvice au fost respinse de instanță.

Menționăm și faptul că există păduri proprietate privată, administrate de ocoale silvice de regim (conform art. 10 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, administrarea fondului forestier național se face prin ocoale silvice de stat și ocoale silvice de regim), sau neadministrate, a căror suprafețe de pădure se suprapun peste siturile Natura 2000 Bârnova –Repedea și Pădurea Bârnova și despre care subscrisa nu are cunoștințe dacă deciziile privind evaluarea de mediu și avizele subsecvente emise pentru amenajamentele acestor suprafețe de păduri private ar conține măsuri/condiții pentru protejarea speciilor și habitatelor pentru care au fost declarate Siturile Natura 2000, inclusiv pentru speciile de păsări (la fel ca în cazul celor două ocoale silvice de stat). 

Tot prin acțiunile așa-zișilor activiști de mediu se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice distribuind date eronate și false, fara să fie verificate, cu privire la faptul că din Pădurea Dobrovăț ar urma să se extragă 750 de mii sau 1 milion de metri cubi pe parcursul a 10 ani . Volumul de produse principale propus, prin amenajamente, a se recolta din zona Bârnova-Repedea este de 320 mii m3 pe parcursul aplicării acestora, respectiv mai puțin de jumătate decât se afirmă”, se arată în comunicat .

Direcţia Silvică Iaşi aminteşte şi faptul că membrii “comunităţii Codrii Iaşilor” și asociației Agent Green au efectuat în data de 09 iulie 2022 ( așa cum au făcut-o în nenumărate rânduri) o deplasare organizată cu diverse activităţ în fondul forestier naţional administrat de către Direcţia Silvică Iaşi, respectiv în Pădurea Bârnova, sit Natura 2000, fară a solicita acordul instituţiei. “Desfăşurarea acestui eveniment a avut loc fără a fi întrunite condiţiile art. 54 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, cu modificările şi completările în vigoare și ignorând obținerea de avize și autorizații necesare pentru astfel de evenimente și de celelalte instituţii abilitate: Garda Națională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi, Direcția Sanitar Veterinară Iaşi şi Agenția Națională de Arii Naturale Protejate Iaşi, ca și custode al sitului Natura 2000 Bârnova-Repedea-Dobrovăț”, se mai arată în Comunicatul Direcţiei Silvice Iaşi, semnat de directorul ing. Gabriel Doncean.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei