„Am făcut ocolul Pământului în 63 de zile, cu rucsacul în spate”

Dimensiune font:

| 30-06-2020 23:53

 Irina Catighera, un cunoscut medic primar de planificare familială la Maternitatea „Cuza Vodă”, poate semna oricând și un atlas geografic, ea fiind foarte pasionată de călătorii. Până acum, a fost oaspete în peste 135 de țări, în unele fiind primul român aflat în vizită.

 - Irina, când a venit în viața ta dorința de a explora? Ce resort s-o fi declanșat?

- Cred că a existat din naștere, am fost cât pe ce să mă nasc în căruță, mama era medic la țară (ulterior a devenit medic radiolog-oncolog la Suceava – n.r.) și făcuse vaccinări pe teren toată ziua. Lăsând gluma la o parte, familia paternă provine din Kefalonia, am intrat în posesia arborelui genealogic, de la 1825, de la mătușa mea Eleonora Katsigeras de Enrique, profesor de matematica la Universitatea din Montevideo, Uruguay. Această familie, Katsigeras la origine, cu diferite variante, a emigrat din nordul Greciei în întreaga lume. Am aflat că am rude, pe lângă Grecia, în USA, Canada, Japonia, Uruguay, iată, până și într-o insulă din Polinezia Franceză. Am avut un dor teribil de ducă acolo și l-am moștenit, numai că eu sunt călător cu bilet de avion dus-întors, am rădăcini adânci în Romania. În plus, în biblioteca mamei se aflau două rafturi cu cărți de călătorie, le-am ros citindu-le, cu mare plăcere, dar și cu mare invidie. Nu exista nici o speranță în copilăria mea de a călători mai departe de țările vecine comuniste, iar eroina familiei era o mătușă care ajunsese la Istanbul, de unde ne-a trimis vederi.

- Între timp, lucrurile s-au schimbat. Ce s-a întâmplat cu cele două vechi rafturi cu cărți de călătorie?

- (râde) Li s-au adăugat două rafturi cu întreaga colecția Lonely Planet, biblia mea în materie de ghiduri de călătorie. Alături de internet, Lonely Planet m-a ajutat enorm să călătoresc singură, după propriile mele programe și cu propriile mele rezervări. Până acum nu am dat greș niciodată. Bine, muncesc cam trei luni la un program pentru că unele sunt complexe, care cuprind toate obiectivele înscrise în patrimoniul UNESCO din țara respectivă. Asta am învățat de la o prietenă, un ghid excepțională, și mă refer la zonele greu accesibile pe care agențiilor de turism nu le includ în trasee, experiențe extreme. Există locuri în lume în care cred că sunt singura, din țara noastră, care a ajuns.

- Mă încearcă un ușor sentiment de invidie. Care să fie acestea?

- Insula Hiva Oa (Atuona) din Marquise Polinezia Franceza, acolo se găsesc spațiile memoriale și mormintele lui Paul Gauguin și Jacques Brel. Apoi ar fi insula Sulawesi (Celebes) din arhipelagul indonezian celebră pentru Tana Toraja, o regiune cu case în formă de barcă pentru că strămoșii lor au ajuns acolo pe calea apei și unde ceremoniile de înmormântare se desfășoară de doar doua ori pe an, morții fiind conservați perioade lungi prin metode doar de băștinași cunoscute. Ar fi și regiunea Chachapoyas („Warriors of the Clouds”) din nordul Peru, departamentul Amazonas, o destinație departe de orice altceva, greu abordabilă din cauza drumurilor neasfaltate, cu multe curbe extrem de dificile, la o altitudine de peste trei mii de metri, cu fortăreața Kuelap, supranumită Machu Pichu al nordului și cu siturile arheologice Revash, Karajia și muzeul mumiilor de la Leymebamba, zona Arica și Parinacota, celebră pentru mumiile și vulcanii săi. Lista ar continua cu Red Lagoon din regiunea Iquitos, precum și Antofagasta, renumită pentru La Portada, un spectaculos arc de piatră în ocean și pentru cea mai mare „mână a deșertului” dintre numeroasele aparținând sculptorului Mario Irarrazabal, toate în Chile. Sunt locuri vizitate doar de localnici, în care nu întâlnești picior de turist european. Ca și recorduri de altitudine nu pot să nu menționez Everest Base Camp (5600 metri, Tibet) și Colca Canyon (4900 m, Peru), acestea fiind însă mult mai turistice decât cele menționate anterior. Până acum am călătorit în circa 135 de țări.

„O femeie călătorind singură nu reprezintă o ciudățenie decât pentru români”

- Cum te-ai defini? Călător sau turist?

- Călător pentru că aleg să folosesc cu mijloacele locale de transport, să mănânc în restaurante tradiționale, să trăiesc efectiv că o localnică, excepție fiind cazarea, la care nu fac rabat, optez întotdeauna pentru hoteluri de 4 și 5 stele. Între cunoașterea superficială, în goana autocarului, și cunoașterea profundă, oricâtă dificultate ar impune, o aleg întotdeauna pe a doua, motiv pentru care călătoriile mele sunt lungi, între 30 și 45 de zile, atât cât îmi permite concediul. Nu am fost întotdeauna călător solitar, am început călătorind în grup și plecând total neinformată. Treptat am descoperit minusurile acestor excursii, faptul că, turiștii fiind extrem de diferiți se ajunge la un compromis vizitare - cumpărături – destindere. Programele au, de regulă, numeroase lipsuri - confortul scăzut al unor camere de hotel pentru că grupurile beneficiază întotdeauna de discount și desigur camerele cele mai bune li se oferă călătorilor individuali, obligația de a tolera comportamente mai puțin adecvate, imposibilitatea de a evada din grup pentru că trebui să te supui unui program comun, incompatibilitatea cu colegul de cameră, însoțitor de grup prost informat/dezinformat. Se întâmplă să optez și acum, pentru porțiuni de călătorie, la asocierea la un grup, de cele mai multe ori sunt însă grupuri de turiști străini sau pentru agenții de turism din alte tari, recomand cu țoață căldură Imaginative Traveller, o firma cu sediul în Londra care organizează excursii în țoață lumea. De altfel, viitorul este al turismului individual, obiceiul de a călători în grup este unul pur românesc și, din punctul meu de vedere, pe cale de dispariție. Străinii călătoresc singuri sau în grupuri de două-patru persoane, familie sau prieteni foarte buni. O femeie călătorind singură nu reprezintă o ciudățenie decât pentru români.

- Prima călătorie unde a fost? Ce a urmat?

- Prima călătorie, și sunt convinsă că nu numai în cazul meu, a fost în Franța, Paris și împrejurimile, în 1995. Uite că anul asta împlinesc 25 de ani de când călătoresc și sper să sărbătoresc, spre sfârșitul anului, călătorind. Era visul meu de-o viață. M-a copleșit, Parisul era fermecător atunci, s-a schimbat mult între timp, dar a rămas, după atâta timp, orașul meu de suflet, în care mă întorc cu drag oricând. A urmat Anglia un an mai târziu, apoi țările nordice. S-a întâmplat apoi să fiu trimisă la un curs de o lună și jumătate în Santa Cruz, California, în vara lui 1998, curs care nu-mi era util profesional, așa că am „evadat” călătorind în lungul și în latul SUA, ajungând până în Hawaii. Așa am înțeles că este strategic să începi cu depărtările atâta timp cât ești tânăr, cât poți să alegi, să-ți asumi dificultăți, privațiuni și riscuri, că apropierea este pentru o altă perioadă a vieții. Europa înseamnă practic acasă așa că am plecat, în toamna aceluiași an, în Mexic. Au urmat Orientul Mijlociu inclusiv Siria înainte de a începe războiul și fermecătorul Iran, întreagă Asie cu excepția Coreei de Nord, a Bhutanului și a Laosului, țări din Africa de nord și Ethiopia, iar acum America de Sud și Centrală. În perioada în care a început pandemia trebuia să plec, de una singura, în Mexic, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica și Panama, am primit voucher valabil un an pentru biletul de avion din partea comapaniei Expedia și aștept cu nerăbdare să pot pleca, planurile mele sunt acum pentru octombrie.

- Unde te-ai simțit cel mai bine?

- M-am simțit bine peste tot, mă adaptez imediat și sunt de acolo, cred că ține de atitudine. Unui comportament prietenos, deschis, i se răspunde la fel, nu trebuie să intri în panică, nu trebuie să lași să se simtă frica, trebuie să fii politicos și să respecți obiceiurile locului, nu ești decât un musafir în marea lor casă. Asta chiar dacă tradițiile impun, de exemplu, veșminte care te acoperă din cap până în picioare, ca în Iran, sau interdicția consumului de alcool, în majoritatea țărilor musulmane. De altfel, atunci când nu te abați de la legile elementare ale prudenței, când ai bani și când știi să vorbești câteva limbi străine nu are ce să ți se întâmple ca și călătoare solitară.

- Trebuie să fi avut și experiențe mai puțin plăcute…

- Cel mai greu, nici într-un caz groaznic - pentru mine o călătorie, prin ineditul său, nu poate fi groaznică -, mi-a fost în India, unde am călătorit în toată jumătatea nordică timp de o lună și fac planuri să vizitez și partea de sud. India este incredibil de frumoasă, dar foarte greu de descoperit din cauza mizeriei incredibile și indescriptibile. Am spus-o de multe ori în interviuri, mizeria din India este unică, nu se poate compara, iar atitudinea localnicilor este, cu excepții, ostilă. Am călătorit ore întregi cu rucsacul în spate, în picioare, în autobuze locale laolaltă cu capre, găini și bărbați desigur așezați. Am fost îmbrâncită, poate fară intenție și mi s-a spus că „această stradă nu este pentru ca să filmezi tu, ci pentru ca să circulăm noi”, am asistat la o tentativa de asasinare a unui câine cu pietre și am intervenit riscând să fiu linșată de părinții copiilor care făceau asta. Am călătorit o noapte întreagă, între Mumbai și Aurangabad, în vagonul comun al unui tren în care șobolanii colcăiau nestânjeniți, iar în chiuveta de la capătul vagonului, unde m-am dus dimineața ca să mă spăl pe dinți, se învârteau că nebunii zeci de gândaci. Am avut norocul să pierd un tren care a deraiat, în accident murind peste o sută de oameni și pot să continuu. Dar așa ceva se poate întâmpla în India doar atunci când călătorești singur, cu rucsacul în spate, și nu în grup, într-un autocar de 5 stele. Și doar atunci când clasicului triunghi de aur New Delhi Agra Jaipur îi adaugi încă 19 orașe și 12 mari situri arheologice.

„Mi-am propus să ajung în viață asta în toate țările vizitabile, în jur de 200”

- Dacă ar fi să faci ocolul lumii de unde ai porni? Ce repere ți-ai trasa în timpul călătoriei?

- Am făcut ocolul Pământului în 63 de zile în 2008, tot cu rucsacul în spate, „cheltuind” două concedii. Am plecat în februarie și m-am întors în aprilie, pe traseul București - Paris - Sri Lanka - Malysia - Singapore - Indonesia (Java, Bali, Sulawesi) - Brunei - Phillippine - Hong Kong - Guangzhou (Canton) - Macao - New Zealand - Tahiti - Hiva Oa (Atuona) - Los Angeles - Paris - București. Un program la care am muncit câteva luni, un bilet de avion cuprinzând 26 de zboruri cumpărat printr-o agenție americană, Air Treks, specializata în around the world. Nu am avut nevoie decât de două vize obținute din țară, China și USA. A fost cea mai lungă călătorie. Dacă aș face un top trei pe locul doi ar fi India - Nepal - Tibet, 45 de zile și Thailanda - Cambodgea - Vietnam, 43 de zile, tot propriile programele mele. Călătoriile mele nu includ „timp liber”, este risipa de bani și plictiseala, dar includ uneori nopți petrecute în trenuri și autobuze, privare de somn (recordul absolut 84 de ore fără somn, acum 2 ani, în Peru), schimbare frecventa a fusului orar, mâncăruri tradiționale care necesită un stomac robust. Oricât de dificilă pare a fi o călătorie este, de fapt, odihnă activă, cunoaștere, învățare. Îmi testez rezistența și capacitatea de a acumula averi de inedit, uluire și splendoare, sunt singurele averi care nu se risipesc, bogății pe care nu mi le poate fura nimeni. Călătorind am evoluat, am simțit cum mă mulez după lume și cum lumea se mulează după mine, am înțeles că aș putea să supraviețuiesc oriunde. Mi-am propus să ajung în viață asta în toate țările vizitabile, în jur de 200, datele diferă. Sigur, există țări deocamdată închise, Yemen, Mali, Arabia Saudita, Irak (am aplicat pentru a pleca în Irak ca medic în timpul războiului, dar a fost selectat un bărbat), însă și țări mult timp închise care se deschid treptat turismului, Sudan, Coreea de Nord, Algeria. Mă gândeam zilele astea că s-ar putea să existe și un al doilea ocol al Pământului în viața mea, dar nu de la vest la est, ci de la nord la sud. Nu știu dacă se poate zbura deasupra Polului Sud, peste Polul Nord există companii aviatice care au primit acceptul de zbor pentru scurtarea distanțelor. Fotografii din călătoriile mele sunt postate, parțial, pe profilul de Facebook iar integral fară a reuși însă să actualizez pe pagina de călătorii "Irina Catighera, @farawayonmyway":https://www.facebook.com/farawayonmyway/?eid=ARCnVt8x0agSMRzhlGcMpHz2O_cLvqTi5VXE1NeNUdcGBqAqDZGlg-81DQ_KtLcR0dIjoZDTvkyDKunF

A consemnat Maura ANGHEL

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Unde se află icoanele făcătoare de minuni ale Moldovei. Iașul are o icoană care a plâns cu adevărat!
15/04/2025 07:30

Cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din zona Moldovei se află la Mănăstirea Neamt, cea a Maicii Domnului (avand pe o parte pe Maica Domnului Hodighidria, iar pe cealaltă pe S ...

Iașul a rămas fără sistemul antigrindină!
15/04/2025 07:29

* „Îngrijorările fermierilor sunt reale. Efectele rachetelor antigrindină asupra precipitatiilor sunt puse sub semnul intrebării, iar lipsa studiilor de impact si a unei omologări clare ridică ...

Un ieșean și-a incendiat fosta soție, după ce a lovit-o în cap cu un ciocan
15/04/2025 07:28

  * individul, eliberat din Penitenciar pe 2 aprilie, si-a asteptat fosta sotie (cea pe care o agresare in trecut) in fata blocului, inarmat cu un ciocan si un bidon de benzină, iar cand femeia a revenit ...

Rutiera ieșeană a ieșit cu sistemul e-Sigur pe DN28
15/04/2025 07:27

* Sistemul e-Sigur este o platformă digitală care colectează date in timp real si le analizează prin intermediul inteligentei artificiale, ceea ce permite emiterea automată a sanctiunilor * pe viitor, ...

Prețul cărnii de miel provoacă furia consumatorilor
15/04/2025 07:26

* „Dacă unii cer pe 1 kg de rosii - romanesti, spun ei, 70 lei/kg, 49 de lei pe 1 kg de carne de miel este ok”, e primul dintre comentariile la o postare a unui fermier care vinde carnea de miel cu ...

Elevii ieșeni au excelat la Olimpiada de Limba și literatura română
14/04/2025 21:28

Rezultate remarcabile ale loturilor iesene la etapele nationale ale Olimpiadei de Limba si literatura romană – gimnaziu si ale Olimpiadei „Lectură ca abilitate de viată” – liceu, edit ...

Femeie de 70 de ani din Cârniceni, salvată din râul înghețat după ce a căzut de pe un pod. Avea o alcoolemie de 359 mg/dl
14/04/2025 15:30

O interventie de urgentă a avut loc in satul Carniceni, unde o femeie in varstă de 70 de ani a fost salvată in ultimul moment din apele unui rau, după ce a căzut de pe un pod. Incidentul s-a produs in curs ...

Tragedie la Iași: Un tânăr medic rezident, găsit fără viață în locuința sa. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă
14/04/2025 15:24

 Un eveniment tragic a zguduit comunitatea medicală din Iasi: Emanuel Mirel Luca, un tanăr medic rezident in varstă de 28 de ani, a fost găsit decedat in locuinta sa din municipiu. Descoperirea a avut ...

Turism rural în județul Iași. Conace de poveste, mâncare tradițională și experiențe autentice la sat
14/04/2025 14:11

Cand spui Iasi, gandul zboară, de obicei, către Palatul Culturii, Copou, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Mitropolie si casele cu patină boierească ale orasului. Dar la nici o oră de mer ...

„Don Quijote”, cavalerul visător, dansează din nou la Iași. O reverență în pași de balet
14/04/2025 11:13

Într-o lume grăbită, in care miturile par risipite printre claxoane si notificări, „Don Quijote” revine pe scena Operei din Iasi, in armura sa visătoare, purtand nobletea nebuniei si fream ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei