„Aroganța dirijorului este cel mai mare dușman în performanța corală autentică”

cor

Dimensiune font:

| 19-10-2023 15:04

Timp de aproape o săptămână, Iașul va găzdui Festivalul Muzicii Româneşti, eveniment ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Publicul va avea ocazia să audieze lucrări moderne şi contemporane aparţinând atât tinerilor compozitori, cât şi unor nume consacrate ale culturii muzicale româneşti. Pe lângă concerte simfonice, camerale, corale, recitaluri instrumentale şi vocal-instrumentale susţinute de ansambluri şi interpreţi de renume internaţional, programul festivalului vizează câteva evenimente cu caracter omagial, precum reprezentarea în premieră a operei Făclia de Paşti de Alexandru Zirra la Opera Naţională Română din Iaşi, organizarea unui Colocviu de Muzică Românească, dedicat unor muzicieni celebraţi în acest an: Dimitrie Cantemir, Antonin Ciolan, Vasile Spătărelu, Cristian Misievici, Sabin Păutza, Violeta Dinescu, Maria Slătinaru-Nistor.

„Un dirijor bun are, în primul rând, abilitatea de a asculta

Un alt eveniment important va avea loc în seara de 23 octombrie, când Corul Aletheia va susține concertul Seara compozitorilor ieșeni”. Invitat special al concertului va fi cunoscuta interpretă Luiza Zan, care de data aceasta nu va cânta jazz, ci va interpreta un ciclu de lieduri cu pian ale compozitorului ieșean Achim Stoia.  Ca de obicei, corul va fi dirijat de către conf. univ. dr. Dorina Comănescu, pentru care muzica nu este doar o parte din viață, ci însăși viața. La început, a dirijat, sub îndrumare, corul Strop de ler al Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, apoi, după ce a absolvit Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași, a preluat conducerea corului Bisericii Bărboi a cărui componență s-a schimbat treptat, devenind Corul Aletheia. Acolo și-a dovedit adevăratele puteri dirijorale în competițiile internaționale, în înregistrări și în concertele locale, naționale și din alte țări.

Cred că un dirijor bun are, în primul rând, abilitatea de a asculta. Văd deseori dirijori ale căror gesturi, deși frumoase și expresive, nu au nicio legătură cu ce se aude pe scenă, lăsându-se seduși de un discurs sonor ideal, nereușind să perceapă ce se întâmplă în realitate. Nu poți construi nimic dacă nu auzi cu adevărat de unde pornești în interpretarea muzicală. A dirija nu înseamnă a domina, nici a impune. Este despre a comunica generos și a-i convinge pe coriști că viziunea ta interpretativă este una de succes pentru toată lumea. Dacă vrei să te miști printre profesioniști, cultura muzicală și pregătirea academică în artă sunt elementare pentru o carieră în dirijat, spune Dorina Comănescu.

Un detaliu foarte important este și repertoriul, care până în urmă cu câțiva ani era ales în funcție de necesitățile sociale, de cerințele contextuale. Acum sunt bucuroasă că în ultimul timp reușim din ce în ce mai mult să abordăm un repertoriu care în primul rând ne place. Părerea coriștilor este esențială, pentru că ei sunt cei care vor trăi emoțional acele lucrări pe scenă. Fiind un cor independent, avem marea șansă să cântăm când vrem și ce vrem, a continuat Dorina Comănescu povestea din spatele Aletheia.

„Nu contează numărul de oameni dintr-un cor, ci conexiunea dintre noi

În corurile profesioniste, cea mai mare provocare pentru orice dirijor este crearea și menținerea unei stări pozitive și de sprijin între coriști. Dacă ai acest lucru și oameni pregătiți muzical și vocal, repetiția devine un laborator în care toată lumea contribuie în rezolvarea aspectelor legate de claritatea discursului muzical, acceptând cu generozitate dinamica reală dintre voci. „Interpretarea corală e un joc permanent între a fi în față și a lăsa pe altul în fața ta. De aceea, aroganța dirijorului și a coriștilor este, cred eu, cel mai mare dușman în performanța corală autentică. Fiecare artist trebuie să își cunoască foarte bine abilitățile vocale, iar rolul dirijorului este de a explica grupului cum fiecare voce contribuie la succesul întregului grup. Nu cred în omogenizarea dată de cântatul la fel, ci în omogenizarea creată de aceeași atitudine dată de voci diferite. Și e minunat ca dirijor să auzi fiecare voce, cu toate minunile pe care poate face sonor, a explicat dirijorul.

Într-un cor sunt foarte importante integrarea și coeziunea dintre artiști, motiv pentru care în Aletheia ei sunt aleși cu foarte mare atenție: Știm cât de important este ca, în mod spontan și natural, să vibrezi la unison cu cineva și e normal ca să nu putem face asta cu unii oameni. De aceea avem o lungă perioadă de probă până când un corist intră în Aletheia. Iar cei care rămânem suntem conștienți de faptul că, dacă între noi nu este prietenie, nu putem avea succes cântând împreună.

Corul „Aletheia” este cunoscut pentru performanțele sale, de departe cea mai importantă fiind concertul de gală de la Sankt Petersburg după ce a obținut cele trei premii întâi și două premii speciale la unul dintre cele mai mari concursuri de profil din lume: Forța cu care noi, cei 17 oameni, am interpretat Battle of Jericho într-o sală arhiplină a fost atât de mare încât m-a transformat ca om. Am devenit altcineva începând cu acel moment. Atunci am avut confirmarea cea mai convingătoare a puterii noastre ca grup și atunci mi-a fost extrem de clar că nu contează numărul de oameni dintr-un cor, ci conexiunea dintre noi, pentru a te auzi și a face față oricărui public sau juriu.

Dorina Comănescu iubește să ne reinventeze în funcție de muzica pe care o cântă corul - „Îmi place când reușim să fim subtili în jazz, sensibili pe muzică religioasă, inediți pe lucrări contemporane și frenetici pe piese ritmate” - și se bucură că Iașul are multe coruri care abordează stiluri și repertorii diferite. Mă bucur enorm că reprezentarea socială a corului care există doar pentru a cânta muzică patriotică sau colinde începe să se estompeze. Văd multă lume la concerte și sper ca să ajungem și în momentul în care interpretarea corală nu va mai fi de nișă, a zâmbit dirijorul.

Compozitori tineri, în concert alături de maeștri

Artiștii din Corul „Aletheia” preferă muzica nouă din simplul considerent că lucrările clasice au deja suficiente interpretări foarte bune: Ocazional ne place să redescoperim un Palestrina, un Chirescu sau un Spătărelu. Dar adorăm să vedem ce scriu compozitorii contemporani, români sau străini. Sau chiar pe cei care fac parte din corul nostru: Iustina Nedelcu-Chiuariu, Sandu Bantaș, Mihaela Spulber, Alexandru Semeniuc sunt oameni care cunosc cel mai bine ideea de laborator coral. De-a lungul anilor, tinerii compozitori și interpreți, au avut ocazia de a vedea imediat cum sună propriile piese și uneori de a la lucra în timp real asupra lor, pentru a oferi publicului lucrări excepțional de frumoase. Unele dintre ele au fost cântate pe scene mari sau premiate în competiții naționale și internaționale de creație. Mai mult, în această vară, în cadrul proiectului Mărturii audio din componistica ieșeană corală contemporană, finanțat de Primăria Iași, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași, o parte din membrii Corului Aletheia și-au dat concursul pentru a scrie o serie de lucrări deosebit de interesante. Rezultatul acestui proiect este reprezentat de 10 înregistrări audio cu lucrări ale compozitorilor ieșeni prin colaborarea a două generații: una model, cu experiență, dată de prezența compozitorilor Viorel Munteanu, Romeo Cozma și Ciprian Ion, iar alta tânără, entuziastă ce încurajează tinere speranțe precum Sandu Bantaș, Iustina Nedelcu-Chiuariu, Mihaela Spulber și Alexandru Semeniuc. Între cele două generații, din diada profesor-discipol au rezultat lucrări valoroase, interesante și originale, ce au beneficiat de înregistrări de o calitate deosebită, multe dinte ele urmând a fi prezentate și la Seara Compozitorilor Ieșeni.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
18/11/2024 08:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
18/11/2024 08:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
18/11/2024 08:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
18/11/2024 07:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei