„Familia mea nouă”, noul spectacol-lectură de la Teatru³
Dimensiune font:
În cadrul proiectului „Lecturi³”, ediția a cincea, luni, 5 februarie, de la ora 19:00, la sala Teatru³ a Naționalului ieșean, va avea loc spectacolul-lectură „Familia mea nouă”, un text scris de Vasilica Bălăiță, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.
Spectacolul este regizat de Florin Caracala, iar din distribuția noului proiect fac parte actori și colaboratori ai Teatrului Național Iași: Adi Carauleanu, Luiza Martoncă, Oana Sandu, Ana-Maria Țidulă, Smaranda Hăisan, Daniel Busuioc, Brândușa Aciobăniței, Dumitru Georgescu, Tatiana Ionesi, Radu Homiceanu.
„Într-o altă versiune, textul se numește New Generation și pune câteva întrebări care plutesc oricum în mentalul colectiv al lumii, pe care le ținem chiar sub degete în miliarde de touch screen-uri, printre molime, războaie sau redefiniri civilizaționale: Ce este puterea? Am tensionat întrebarea în perimetrul unei familii dintr-o poveste clasică, proiectând-o apoi la o lungime de braț, în 2060. În «Familia mea nouă», Scince fiction -ul ar trebui să fie apanajul unui prezent acut: Este nevoie de familie? Familia ca raport de forțe, sau ca o conjugare a lor? Tehnologică, sau umană? Politică sau apolitică? Dorința de putere este ancestrală. Ea vine, cred, din spaima că ne lipsește. În fiecare epocă oamenii s-au temut de ceva și în fiecare epocă au continuat să existe imaginându-și viața. Fugind în imaginar, lumea pare o Șeherezadă ce spune povești cu riscul sosirii morții la ivirea zorilor. Câtă voluptate, povestea! Chiar în clipa aceasta adormim cu ochii deschiși în visuri americane, germane, engleze, franceze, orientale, chineze, globale…”, spune Vasilica Bălăiță, despre tema piesei care, așa cum declară, o urmărește obsesiv.
„Lecturi³” este un proiect inițiat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista „Alecart”.
Spectacolele-lectură au loc lunar, iar publicul are acces gratuit. La finalul fiecărui an, același juriu desemnează o piesă câștigătoare, care urmează să fie transpusă scenic pentru a intra în repertoriul permanent al Naționalului ieșean.
Toți cei care doresc să se alăture proiectului „Lecturi³” sunt invitați să trimită piese de teatru la adresa de e-mail lecturi3@gmail.com.
Un CV teatral
Vasilica Bălăiță este conferențiar universitar la Facultatea de Teatru, în cadrul căreia predă antropologie teatrală și improvizație scenică studenților de la secția Regie.
Totodată, urmează masterul de Filozofie aplicată și management natural din cadrul UAIC.
Este autoarea unor volume de specialitate: Spectacolul poeziei în teatrul lui Eugène Ionesco, Editura Artes Iași, 2011, Jurnal de spectator, Editura Artes, Iași, 2014, Univers filmic –Alexa Visarion, Editura Artes, Iași, 2017 și Fenomenul Pan-Demon, Editura Generis, 2021.
De asemenea, este coordonator de proiecte educaționale și socio-culturale și activează în calitate de actriță liber profesionistă (roluri – selectiv : Mama, în „Uite-l, nu e !” – film de scurtmetraj, regia Adrian Buliga, Cântăreața, „Certificatul”, de Venerus Popa, regia Viorel Vârlan, 2016 ; Iulia, „În trafic”, de Alina Nelega, regia Alexa Visarion, 2018 ; Monolog Acum, de Vasilica Bălăiță, Instalație performativă interdisciplinară Pan-Demon, 2021; Directoarea, „Ivan”, de Javier de Dios Lopez, Teatrul din Stejar, regia Antonela Cornici, 2021 ; Monodramă „Plantăm un măr”, de Irina Gareț (Ukraina), regia Antonela Cornici, „Artiști pentru artiști”, proiect UNITER, Casa Muzeelor,2022 ; rolul Ana, în instalația imersivă și multidisciplinară „Efectul Manole”, scenariul Călin Ciobotari, regia Octavian Jighirgiu; semnează scenariul spectacolului „Cenușăreasa”, după Frații Grimm, la Teatrul „Luceafărul” Iași, 2022,
În perioada 1998-2008 a fost colaborator în cadrul Radio Iași, unde a înregistrat povești de autor, a fost realizator, prezentator și autor de scenarii radio și emisiune radio și tv pentru copii la Radio Nord-Est („Ora fără buletin”) și Tele M Iași („Tirigong”) ; a dramatizat povești și a regizat scenarii pentru Casa de discuri Roton.
În 2021, este numită Ambasador Caritas prin Cultură și Artă, de către Asociația Centrul Diecezan Caritas, iar în 2022 i se acordă Premiul special al Juriului, la Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța, pentru spectacolul „Fetița soldat”, de Mihaela Michailov, în regia Mirunei Hriscu..
Alte premii și distincții : 1996 – Premiul Special al Juriului pentru Crăiasa fără cusur, Festivalul de Teatru Scurt, Ion Băieşu, 1999 - Premiul Tofan – Speranţă în arta spectacolului de teatru şi film, (Acordat de Alexandru Dabija),1999 - Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rolul Julieta, în cadrul Festivalului „Serile teatrului studenţesc”. (Acordat de Victor Parhon), 2012 – Diplomă de Excelenţă – Teatru - A cunoaşte înseamnă a egala, proiect cultural Universitatea „Petre Andrei”, finanţat AFCN,2014 – Premiul de excelenţă pentru volumul Jurnalul unui spectator, Editura Artes, concursul european de creativitate şi inventică EUROINVENT, 2014 – Medalia de argint pentru volumul Spectacolul poeziei în teatrul lui Eugène Ionesco,Editura Artes, concursul european de creativitate şi inventică EUROINVENT, 2015 - Diploma aniversara de excelenta pentru contributia la conservarea, promovarea si dezvoltarea valorilor artistice si stiintifice ale Universitatii, 2016 – Diploma de excelență acordată în cadrul concursului European EUROINVENT pentru volumul Univers filmic – Alexa Visarion, Editura Artes, Iași, 2016, 2018 – Cenușăreasa, regia Aurelian Bălăiță, scenariul Vasilica Bălăiță, Nominalizare premiul UNITEM pentru cel mai bun spectacol de copii, 2023 – Premiul întâi și medalia de aur la Euroinvent, pentru volumul bilingv Fenomenul Pan-demon.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau