„În 2023, am fost creativi, activi, implicați”

interviu
interviu1

Dimensiune font:

| 18-01-2024 18:56

 Dialog cu teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul 

Teatrul, una dintre cele mai vechi și profund influente forme de artă, joacă un rol foarte important pentru fiecare dintre noi. În primul rând, este un instrument cultural puternic, este locul unde societatea a reflectat asupra valorilor și provocărilor sale. Prin piese de teatru, publicul are ocazia să experimenteze și să înțeleagă diverse perspective culturale și istorice. Educațional, este un instrument extraordinar de învățare. Pe lângă faptul că îmbunătățește abilitățile de comunicare și expresie artistică, participarea la teatru ajută la dezvoltarea empatiei și inteligenței emoționale. Tinerii implicați în teatru învață despre istorie, literatură și artă într-un mod interactiv și angajant. De asemenea, încurajează gândirea critică și creativă, oferind o platformă pentru explorarea și înțelegerea complexităților umane.

Social, teatrul aduce oamenii împreună, creând o comunitate. Este un spațiu unde diferite voci și povești pot fi auzite și apreciate. Teatrul poate fi, de asemenea, un instrument de schimbare, ridicând probleme sociale și provocând publicul să reflecteze și să reacționeze. Este un instrument vital pentru dezvoltarea culturală, educațională și socială a societății. Prin puterea sa de a spune povești, de a educa și de a uni oameni, teatrul continuă să aibă un impact profund și durabil asupra lumii în care trăim. Despre toate aceste lucruri am discutat cu teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”, care ne-a oferit și un bilanț al anului de curând încheiat.

- Cum a fost anul 2023?

 

- Cum a fost anul teatral 2023?

- A fost un an complicat, cu multe turbulențe, care ne-au luat pe nepregătite și ne-au zdruncinat planurile întrucât au fost decizii guvernamentale luate de azi pe mâine. S-au schimbat radical, din mers regulile jocului, adică partea financiară. Chiar de două ori: o dată la jumătatea lui mai, când la scurt timp de la comunicarea alocației bugetare s-a operat o diminuare cu 10 procente; apoi, în octombrie, când au fost plafonate plățile la un maxim care a reprezentat media primelor nouă luni ale anului. Un raport foarte dezavantajos pentru instituțiile de spectacole care în lunile de vară sunt în vacanța dintre stagiuni. S-au interzis și achizițiile, mijloacele fixe, în limbaj comun, elemente necesare la scenă.

Așezămintele culturale încep anul cu datorii, dar nu cultura face găuri în buget

- Ce a însemnat luarea acestor decizii în plan practic?

- Prima ordonanță stipula ca acele colective care numără sub 50 de angajați să fie comasate cu altele. Pe ce baze, cum, de ce? Au rămas întrebări fără răspuns. Dacă ar fi vorba de o reformă, în niciun caz nu se procedează astfel. În urma reacțiilor mediului cultural, măsura s-a prorogat până în iunie 2024, sper să se renunțe la ea. Plafonarea plăților a creat dificultăți, multe proiecte s-au amânat ori anulat, instituțiile au intrat cu facturi neplătite în noul an. Măsura națională urmărea ca scop scăderea deficitului bugetar la nivel național, dar el, deficitul, a fost de fapt rostogolit în 2024. Așezămintele culturale încep anul cu datorii. Vreau sa subliniez că nu cultura face găuri în buget. Cultura e un serviciu public mai mult decât necesar pentru formarea cetățeanului funcțional. Desconsiderarea ei la nivel comunitar e o greșeală ale cărei efecte sunt pe termen lung, nu se mai pot remedia.

Stai jos sau cazi” este un spectacol unicat în România inspirat din drama bolnavilor de epilepsie. Scopul este lămurirea anumitor aspecte, a da ocazia privitorilor de a se descarca afectiv, de a se apropia de realitatea iluzorie a teatrului 

- În acest context complicat, cum a arătat activitatea artistică a Teatrului Luceafărul?

- Ne-am străduit, echipa de la Luceafărul, să nu lăsăm spectatorii și specialiștii să resimtă problemele amintite. Am fost creativi, activi, implicați, am realizat trei noi producții. Stai jos sau cazi”, după romanul omonim al lui Bogdan Munteanu, e una dintre ele. Se adresează tinerilor adulți, adolescenților (14+). E primul spectacol din România care abordează performativ tema epilepsiei. Ne-am asociat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Gr.T. Popa Iași, mulțumiri domnului rector Viorel Scripcariu, cu sprijinul căreia am editat un volum colectiv de însoțire a spectacolului – Culisele creierului. Epilepsia – perspective narative, care a apărut la Editura UMF. Sunt texte scrise de teatrologi, medici, de echipa spectacolului, cu fotografii, în condiții grafice deosebite.

- Care au fost reacțiile la acest spectacol unicat în România?

- E o temă delicată, pe fundal e atins și subiectul bolii ca stigmat, după fiecare reprezentație avem o sesiune de discuții actori-public. Sunt foarte emoționante. Scopul este lămurirea anumitor aspecte, a da ocazia privitorilor de a se descarca afectiv, de a se apropia de realitatea iluzorie a teatrului.

- Specialiștii cum l-au primit?

- Foarte bine! Am fost selectați în programul Festivalului Național de Teatru. În noiembrie, luna conștientizării epilepsiei, am jucat două reprezentații la București – Teatrul Odeon și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale - Sala „Ileana Berlogea, pentru studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol DavilaBucurești. A venit și juriul UNITER să-l vadă, există interes și din partea altor festivaluri din țară cu care suntem în legătură.

Misiunea noastră artistică este să avem pe afișul curent titluri pentru o gamă largă de public

- Ce alte premiere ați mai avut?

- Misiunea noastră artistică este să avem pe afișul curent titluri pentru o gamă largă de public, de la preșcolari la tinerii adulți. Ai publicul pe care-l crești așa că am introdus în repertoriu o creație small size, Gri colorat, care e pentru segmentul de vârstă 6 luni-4 ani.

Pentru școlarii mici avem Greuceanu. Versiune 2.0”,  o recitire în codurile noilor tehnologii a basmului lui Petre Ispirescu. Acestea sunt producțiile noi, portofoliul artistic al teatrului include peste 25 de titluri.

- Care e răspunsul spectatorilor la propunerile artistice ale Teatrului Luceafărul?

- Gradul de ocupare a sălilor a fost 98 %, aplauzele au fost furtunoase, emoțiile, abundente. Am jucat 370 de reprezentații la sediu și în deplasare (în țară și în  străinătate – un turneu cu Stația clovnilor în Scoția (Edinburgh, Glasgow, Aberdeen), am contabilizat  peste 60.000 de spectatori.

- Ați participat și la evenimente festivaliere...

- Cum precizam mai sus, în cadrul Festivalului Național de Teatru, cea mai prestigioasă platformă de expunere valorică din teatrul românesc, a fost prezentat spectacolul Stai jos sau cazi. În același context, a fost lansat volumul colectiv bilingv Teritorii de recuperat. Teatrul prin lentile de gen/Territories to Recover. Theatre through the Gender Lens”, pe care l-am coordonat. Uriașul egoist după Oscar Wilde a fost selectat la Festivalul Internațional „Gulliverˮ Galați și la Festivalul Internațional Zilele Teatrului „Matei Vișniec Suceava. Frumoasa și bestia și Degețica au fost invitate la Festivalul WonderPuck Cluj Napoca.

Vreau normalitate. Îmi doresc să putem lucra predictibil, să nu fim ca pe roller coaster, să fim lăsați să ne investim energiile creative în creația scenică

- Cu siguranță nu au lipsit nici premiile.

- Selecția într-un festival e, în sine, o coroniță care arată că producția respectivă se evidențiază valoric. Dacă vorbim despre lauri în sensul strict, avem și din aceștia. Spectacolul Uriașul egoist după Oscar Wilde a obținut Marele Premiu și Premiul pentru regie (Radu Nica) la Festivalul Internațional „Gulliverˮ Galați.

- Teatrul Luceafărul a organizat și alte manifestări decât premierele. Care sunt cele mai importante?

- A fost a 16-a ediție a Festivalului de teatru școlar „Hai la teatru! care a reunit 39 de trupe din întreg județul, un total de 519 elevi-artiști îndrumați de 51 de specialiști. A devenit o tradiție, este unul dintre primele festivaluri de acest tip din România, am făcut pionierat, are loc primăvara, în prejma Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret, a Marionetei și Ziua Mondială a Teatrului.

- Cum a fost ediția 2023 a FITPTI?

- A 16-a ediție a festivalului internațional de teatru pentru publicul tânăr Iași (FITPTI) a fost un succes! Evenimentul nostru deține (din 2017) labelul Festival remarcabil, acordat de Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, o recunoaștere la cel mai înalt nivel a calităților lui incontestabile și a relevanței pentru comunitate. S-a derulat între 4-10 octombrie sub emblema „feminin-masculinˮ. Invitați din 18 țări (Algeria, Argentina, Austria, Belgia, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Mexic, Republica Moldova, România, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria) au evoluat în spectacole de teatru indoors și outdoors, spectacole accesibilizate, teatru VR, teatru filmat, lecturi publice, lansări de carte, expoziții, teatru studențesc, workshopuri, film documentar, conferințe, dezbateri, întâlniri spectatori-artiști într-un program dens, atrăgător pentru toate categoriile de public, în peste 20 de locuri din oraș.  A fost divers, surprinzător, efervescent. Citez o clujeancă, mare iubitoare de teatru, care spunea „ce bine ar fi să avem și la Cluj un asemenea festival!”.

- Ce sperați de la 2024?

-  Răspunsul e simplu. Vreau normalitate. Îmi doresc să putem lucra predictibil, să nu fim ca pe roller coaster, să fim lăsați să ne investim energiile creative în creația scenică. Sper să se înțeleagă cât e de important teatrul, ca toate formele de expresie culturală, în viața unei comunități.

Oltița Cîntec este doctor în Teatrologie, conf. univ. dr. habil. la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescuˮ din Iași, profesor asociat la Școala Doctorală a Facultății de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyaiˮ din Cluj, curator al Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), director artistic al Teatrului Luceafărul din Iași. Autor de articole și studii apărute în reviste academice, de teatru și de cultură din țară și străinătate. A făcut parte din jurii de specialitate și a susținut prelegeri despre teatrul românesc în România și în afara granițelor. Este autoarea mai multor cărți de teorie și istorie recentă a artei spectacolului, multe dintre ele premiate.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
19/11/2024 18:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
19/11/2024 18:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
19/11/2024 18:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

  Concerte de Vivaldi, Mozart și Beethoven în trei comune ieșene
19/11/2024 14:01

  Elevi din zone cu acces redus la cultură din judetul Iasi se vor bucura de trei recitaluri sustinute de formatii camerale formate din studenti si absolventi ai Facultătii de Interpretare, Compozitie ...

Ziua Mondială a Filosofiei, la Muzeul „Poni-Cernătescu”
19/11/2024 13:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” – Filiala Iasi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei