„Lumea e imensa mea locuință”

irina2
irina1

Dimensiune font:

| 10-06-2022 06:30

 Dialog cu dr Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” și un călător neobosit, cu peste 140 de țări trecute în pașaport

 

- Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să arătați? Cum v-ați imagina portretul dvs imortalizat pe o pânză?

- Aș fi cu siguranță o pictură abstractă. Pictura abstractă dă frâu liber imaginației exact ca o femeie într-o rochie lungă cu un șliț până în talie, pe când expunerea nudă determină, în cel mai bun caz, o erecție scurtă și inutilă. O pictură amplasată pe un perete negru. Sau roșu. Sau albastru. O culoare puternică, în orice caz. Singură sau înconjurată de alte tablouri abstracte, aleg a doua variantă. Doar să nu fie foarte multe și să nu vorbească unul cu altul, mai ales noaptea, când vreau să dorm. De 40 de ani am probleme cu somnul, iar vizitatorii muzeului mă vor obosi sigur cu conversațiile lor stupide și cu zgomotul declanșat de telefoanele mobile atunci când fac fotografii. A, și să nu sforăie. Vedeți, în mintea mea tablourile prind viață.

- De ce pictură abstractă?

- Pentru că, în ciuda aparențelor poate, îmi expun sumar esența, detașez aspectul exterior de contextul personal, încerc să fiu cât mai imperceptibilă senzorial. Linii drepte, unghiuri, o rigoare lejer dezordonată. Să nu se vadă foarte bine zona care reprezintă fața. Spun multe cu fața, din păcate, și nu doar de bine, dar mai ales să nu se vadă zona inimii, nu sunt o pudică, dar detest să-mi arat inima. Aș discuta de la bun început despre dimensiuni, am nevoie de spațiu, sub 90/80 centimetri nici nu stau de vorbă. Iar ca tehnică, pictură în ulei, nu-mi plac diluțiile. Iluminație individuală, unghi bine ales, să nu-mi bată lumina în ochi. Prefer o ramă simplă, neagră, pe o culoare intensă a peretelui sau taupe bordo pe perete negru.

- De ce ar fi să acceptați o astfel de provocare?

-  Accept orice provocare, mi s-ar părea o lașitate să n-o fac, așadar vin cu argumente. De amorul artei, din plictiseala majoră de fotografiile de pe rețelele de socializare - inclusiv ale mele!, din curiozitatea de a vedea cum o poză de-a mea (am uitat să precizez că portretul ar fi realizat după o poză, nu pot sta nici zece minute nemișcată!) se transformă într-o pictură abstractă. Din acea doză de exhibiționism pe care o posedăm cu toții, fie că recunoaștem sau nu, din certitudinea că pictura care mă reprezintă ar crește valoarea artistică a muzeului, din considerente economice - presupun că și modelul primește un procent din drepturile de autor! Ca ultim, dar nu și cel din urmă argument, din aspirația oricărui muritor la eternizare.

- Cine este Irina Cațighera?

- Irina Cațighera este o persoană de sex feminin, tip caucazian, cetățenie română, gene românești și grecești, prenume pacifist (Eirene, una dintre Horae având semnificația „pace”, noțiune fără nici o legătură cu personalitatea mea și nume de sorginte greco-turco-bizantină după o veche afirmație a domnului profesor Constantin Ciopraga), născută în mediu rural, pe cale naturală, în perioada de vaccinări, între căruță și sala de nașteri improvizată în dispensarul la care fusese repartizată mama imediat după terminarea facultății. De profesie, asumată și practicată, medic. Alegerea nu mi-a aparținut, fiind făcută de mama, de aceeași profesie - v-ați dat seama!, care m-a conceput cu un tată de aceeași profesie, la o vârstă la care nu aveam discernământ, iar pe vremea aceea copiii erau ascultători. Să faci Medicina înseamnă să te călești. Profesia m-a făcut să fiu cine sunt și mi-a adus tot ceea ce am - carieră, statut social, punctualitate, rigoare, perfecționism de care, din păcate, suferim aproape toți cei din sfera noastră de activitate, abilitați de comunicare la orice nivel, compasiune, empatie, instinct de a sări ca arsă atunci când cineva este atacat sau de a striga după ajutor, tolerantă la absolut orice ține de sfera vizuală și olfactivă, rezistență fizică și psihică.

- Ce îi datorați profesiei?

- Modul de viață, absolut tot ceea ce am realizat. Conștientizez faptul că foarte vizibile, cu toate că se întind pe durata a doar 34 de zile de concediu de odihnă, plus weekend- urile aferente pe an, sunt călătoriile. A fost blândă cu mine, chiar dacă am pescuit cadavre din bazinul de la anatomie în anul întâi, chiar dacă am făcut bronșită alergică de la formol, chiar dacă mi-a crescut miopia cu patru dioptrii în timpul facultății, chiar dacă am disecat zeci de broaște ale căror blesteme probabil că mă urmăresc și acum. M-a pedepsit făcându-mă să renunț, în perioada ultimilor ani de liceu, la pian și balet, dar m-a alinat lăsându-mi totuși timp, între lucrări practice și cursuri, între laboratoare și stagii clinice, să scriu două cărți. Prima, poem în proză, publicata la Editura „Junimea, Iași, în urma unui concurs de debut, iar a doua, nuvele, în curs de reeditare, la Editura „Eminescu”, București. Suntem într-o relație stabilă excelentă, eu și profesia, nu am pierdut nimic, nici eu nici ea, cred că am câștigat amândouă și nu numai noi. Ne tolerăm și ne ajutăm reciproc, este o cronofagă simpatică și, chiar dacă nu-mi lasă suficient timp să alerg, să văd teatru sau să mă pierd ore în șir într-o sală de cinematograf dintr-un mall la câteva filme, îmi dă voie, din când în când, să mai scriu în minte câte un capitol din viitoarea mea cartea de călătorii. Mai mult, mi-a dat de curând idea unei noi cărți, semiprofesionale, care atinge un subiect delicat la care, din fericire, am acces. Îi sunt recunoscătoare că ne-am cunoscut și tolerat reciproc, a scos untul din mine, dar m-a făcut să profit de potențialul foarte mare de muncă și să apreciez la justa valoare momentele de relaxare.

- Trăim într-o lume provocatoare, plină de nedreptăți. Care a fost cea mai mare nedreptate și cum i-ați făcut față?

- Lumea e aceeași de când lumea, depinde ce înțelegem prin nedreptate. După părerea mea, noțiunea s-a banalizat, mult prea multe persoane se adună ca să ceară dreptate, iar eu nu am timpul și energia necesare să judec și nici posibilitatea să repar nimic. Mai mult, nu-mi place să mă victimizez așa că spun tare (și scriu apăsat) că nu mi s-a făcut vreodată o nedreptate. Îmi asum toate eșecurile, pe care le consider consecințe ale comportamentului meu probabil inadecvat la un moment dat, așa cum îmi asum și toate reușitele. Sunt doar momente, lecții, etape care mi-au conturat personalitatea. Dreptatea nu este de partea cui strigă mai tare „nedreptate”, așa cum inocența nu este de partea cui care strigă „viol”. Adevărul fiind întotdeauna relativ, soluția se află meditând, tăcând, învățând, eventual predând celor dispuși să învețe. Personal, am învățat mult și sunt convinsă că încă mai am de învățat. Cât despre sex, legile scrise și mai ales cele nescrise ale lumii sunt asexuate, este vorba despre asumare, rațiune, liber arbitru.

- Călătoriile ocupa un loc important în viața dvs. Cum a început ocolul lumii?

- Am ocolit de multe ori lumea, întâi cu gândul, de pe la vreo cinci ani, prin cărțile de călătorie, două rafturi, din biblioteca mamei, cu o invidie recunosc nu pozitivă, convinsă fiind că nu voi ajunge niciodată în locurile acelea îndepărtate, că nu voi ajunge, de fapt, mai nicăieri. Lumea era aproape închisă, am copilărit și tinerit în perioada comunismului în floare. Am picat exameul de înscriere într-o excursie la Paris la nivel de București după ce fusesem admisă, pe pile, prin BTT Iași, așa că am lăsat cărțile să se umple de praf și m-am consolat cu Nisipurile de Aur văzute în copilărie, într-o excursie făcută din Mamaia. Lumea s-a deschis pentru mine, cu scepticism, cu recunoștință, cu pioșenie aproape, în 1995, când am plecat la Paris, am pășit în anii următori, timid, prin Europa, în grup organizat, ordonat, ca pionierii, într-un circuit prin Spania în 1997. Cred mi-am dat seama că nu văd nici jumătate din când speram să văd (eu am plecat întotdeauna cu lecțiile bine făcute de acasă în călătorii), iar 1998 a fost anul în care mi-am dat seama că pot să văd orice în condițiile mele de independență, risc și rezistență la efort. S-a întâmplat în SUA, unde am ajuns întâmplător, selectată (din greșeală!) pentru un curs, nu unul pentru medici, ci unul pentru asistenți sociali, nu știu nici acum exact. Am decis să plec, pur și simplu, cu diurna și cu banii pe care-i mai aveam la mine. Am umblat de capul meu prin State de la vest la est și invers (sediul meu era Santa Cruz, California) și de la nord la sud și invers, cam o lună jumătate, ajungând până în Hawaii, în condițiile în care nici măcar nu-mi făcusem lecțiile. A fost momentul în care mi-am spus că dacă am făcut asta, dacă am reușit, să fiu pentru trei zile dar să fiu, singură, un punct mic în mijlocul Oceanului Pacific, atunci pot să ajung oriunde vreau și pot să fac orice vreau pe și în lumea asta. Așa a început, frumos și greu, am riscat, eram fugară de la un curs, mi s-a strigat numele prin aeroporturi, am răbdat de foame, am dormit în moteluri de douăzeci de dolari noaptea în care se cazau șoferi de truck. Am plătit ulterior cheltuielile pentru așa-zisa mea școlarizare de la care absentasem, dar lecția a fost teribilă și necesară. Nu ați vorbi cu mine astăzi ci cu o altă persoană, pe care nu o cunosc și pe care probabil nici dumneavoastră nu ați fi fost interesată să o cunoașteți.

- Cum au continuat călătoriile?

- Am călătorit în grupuri în care mă simțeam în plus, cei mai mulți turiști nu erau interesați nici să citească programul sau în minus, pentru că evadam ca să ajung în punctele mele de interes. De aici, concluzia că cel mai bun tovarăș de călătorie este rucsacul. Singură, cu rucsacul în spate, am făcut, în 2005 primăvara Thailanda, Cambodgia și Vietnam, 43 de zile. Program conceput integral de mine pentru mine, cu toate obiectivele propuse atinse pe zile și ore fără a colabora cu nici o agenție locală. În toamnă au venit India de nord și Nepal, în aceleași condiții, plus Tibet până la Everest Base Camp 5600 de metri cu o agenție din Anglia, în total 45 de zile. Trei ani mai târziu, am plecat tot doar cu rucsacul partener într-un round the world de 63 de zile – București, Paris, Sri Lanka, Malaysia, Phillippine, Brunei, Indonesia - Java, Bali, Sulawesi, Canton, Macao, Honk Kong, New Zealand, Tahiti, Hiva Oa (Atuona) pentru memorialele și mormintele Paul Gauguin și Jacques Brel, Los Angeles, Paris, București. În timp, m-am alăturat pentru scurte perioade unor grupuri, atunci când programul lor se suprapunea cu al meu. Am explorat singură Cuba și Jamaica pentru trei săptămâni în același an în care, fără să știu o boabă de rusă, am pornit prin Golden Ring-ul din jurul Moscovei. Sunt, pot fi probabil contrazisă, singura călătoare din România care a ajuns în French Polynesia - Hiva Oa, la sărbătorile bianuale de înmormântare din Tana Toraja Celebes (Sulawesi), în nordul Peru în Cajamarca și Chachapoyas și în anumite zone din nordul Chile. Debutul epidemiei m-a prins lucrând la un program Central America de 45 de zile, la care am renunțat.

- 2020 a fost anul care ați făcut pauză?

- Așa părea să fie, dar, din fericire nu a fost așa. În octombrie am plecat în Tanzania, iar 2021 a venit cu mari surprize - deschiderea pentru vizitatori a unor destinații de nișă, Pakistan - am ajuns, în grup mic, în creierii lanțului Himalaya în sezonul cireșilor și caișilor în floare, Kurdistan (regiune semiautonoma în nordul Iraq), Sudan. 2022 a adus un Pakistan cu un circuit cultural absolut fabulos, cu numeroase obiective incluse în patrimonial UNESCO. Și anul încă nu s-a terminat, voi reveni în Asia, continentul meu de suflet, dar voi ajunge probabil în Madagascar și Iraq pentru un circuit complet. Încă am curajul, cei foarte tineri i-ar spune tupeu, de a deschide căi și nu de a urma drumuri bătătorite. Sunt un spirit competitiv, dar, văzând deja foarte mult, îmi permit luxul de a alege așa că nu aș mai afirma, ca acum doi ani, că vreau să ajung în toate țările lumii. Știu exact ce-mi doresc și mă iau la întrecere doar cu mine. Seychelles, Maldive, Bora Bora no chance! Și dacă plecați într-o croazieră, nu mă căutați, sunt departe în zare, acolo unde simt pământul sub picioare și mai mult timp decât orele dintre două fluierături ale unui vapor! Călătoriile ușoare nu sunt, încă, pentru mine, sper să mai fac această declarative și într-un interviu pe care vi-l voi acorda peste zece ani!

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege într-un moment de răscruce?

- Una fără alta nu se poate! Până și cariera am făcut-o din dragoste, dragoste de oameni! Dacă referirea este la dragostea dintr-un cuplu mi s-ar părea meschin și egoist să se pună problema unei alegeri, situație în care, fără să ezit, aș considera acea relație toxică și i-aș pune capăt. O relație înseamnă încredere reciprocă, continuarea cultivării propriului spațiu intim, dezvoltare individuală, în primul rând profesională, și nu sufocare reciprocă. În momentele de răscruce, pe care mi le doresc tot mai puține, recunosc, așa cum oricine ar trebui să aibă curajul să recunoască, faptul că nu mă pot baza decât pe rațiunea, bunul simt și deciziile mele. - Și dacă mâine ar fi să schimbați lumea ce ați face?

- Nu vreau să schimb lumea, ce sens ar avea să schimb o lume pe care o cunosc în proporție de 75 - 80%? Lumea e imensa mea locuință și fiecare țară o cameră care funcționează după propriile sale reguli, pe care am învățat să le respect. Mă simt excepțional aici, în vremelnicie, șansă, splendoare fară cuvinte, înțelegere din mâini și din priviri, început și niciodată sfârșit de drum. I-aș ucide însă fără cea mai mica remușcare pe cei care ar încerca s-o schimbe!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:15

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Lider PNL: Călin Georgescu nu va mai putea candida în alegerile prezidențiale!
08/01/2025 19:02

Alexandru Muraru, presedintele PNL Iasi, spune că fostul candidat Călin Georgescu ar putea să nu mai aibă dreptul de a candida la alegerile prezidentiale din 2025. Alexandru Muraru, presedintele PNL Iasi, ...

Șofer din Suceava, reținut de TREI ori într-o săptămână, după ce s-a urcat la volan cu permisul suspendat. Acesta tocmai ieșise din AREST
08/01/2025 15:33

Un bărbat din Suceava a fost retinut a treia oară de politistii din cadrul Brigăzii Rutiere, la data de 6 ianuarie anul acesta, după ce a condus, desi avea permisul suspendat. Bărbatul tocmai fusese aresta ...

Un băiat de 15 ani a murit la scurt timp după a ce fost adus la UPU; ar fi fost agresat
08/01/2025 14:43

Potrivit unei informări primite de la Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, poliţiştii Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Popricani au fost sesizaţi de o femeie, din comuna Trifeşti ...

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Creştere îngrijorătoare a virozelor respiratorii; patru pacienţi cu gripă A în terapie intensivă
08/01/2025 12:39

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, susţine că există o creştere ingrijorătoare a numărului de cazuri de viroze respiratorii, iar patru pacienţi cu gripă de tip A ...

„Bărbierul din Sevilla” are loc mâine, la Opera Iași
08/01/2025 10:04

„Bărbierul din Sevilla” are loc maine, la Opera Iasi Opera Natională Romană din Iasi programează maine primul spectacol al anului. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări opera ...

Zeci de copii mutilați pe viață, la Iași. Medicii cer autorităților interzicerea petardelor
08/01/2025 08:33

 * 30 de copii au ajuns in ultimele zile la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi cu răni grave cauzate de folosirea petardelor * dintre acestia, mai bine de jumătate au rămas mutilati pe v ...

Noi reguli la Serviciul de stare civilă Iași
08/01/2025 08:25

* incepand cu data de 8 ianuarie 2025, activitatea de lucru cu publicul a Serviciului de stare civilă Iasi se reorganizează in totalitate, accesul la serviciile institutiei urmand a se face doar pe bază de p ...

Un moşneag, la un pas de crimă: şi-a desfigurat vecinul cu cârja!
08/01/2025 07:34

 La 70 de ani, Costică U. a ajuns in puşcărie şi va sta acolo in următorii patru ani, fiind condamnat pentru tentativă de omor. Între el şi familia vecinului, Liviu A. (43 de ani), există o d ...

O lume în cerneală albastră. Amintiri din școala copilăriei comuniste, trăite în lumea digitală
08/01/2025 06:57

Prin ferestrele inalte ale scolii, in prima zi de scoală din 2025, soarele diminetii pătrunde semet, desenand pe peretii albi jocuri de lumină care par să acompanieze efervescenta unui nou inceput. Lumina ...

Un ieşean şi-a colindat nevasta cu vătraiul
08/01/2025 06:37

 Crăciunul a inceput frumos, dar nu s-a terminat deloc la fel pentru familia D. din Miroslava. Marinel şi Mioara au inceput cheful pe la miezul nopţii, după ce plecaseră colindătorii. Aveau provizii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei