„Omul cu icoanele” și lelea Floarea au venit la Vaslui, la Târgul Meșterilor Populari
Dimensiune font:
* la Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui, desfășurat în perioada 3-6 septembrie, au participat „Omul cu icoanele”, așa este cunoscut Rodion Stoian, un meșter popular din Bacău, dar și lelea Florea Cosmi, celebra opincăreasă din Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud, în vârstă de 84 de ani
Acesta duce mai departe tradiția icoanelor sculptate în lemn. Însă, la Vaslui a venit și cu măști, cușme dacice, căciuli hazlii, cojoace, opinci și linguri cu motive populare în satul natal Răcătău, din județul Bacău. „În luna august a anului 2015 am făcut prima icoană, după care au urmat realizarea de troițe și cruci. Sunt șase ani de când fac icoane și cinci ani de când fac opinci și căciuli. Numărul acestora îl știe numai Dumnezeu, căci eu am șters numărătoarea lor. Căciulile le fac după filmul Amintiri din copilărie, așa cum aveau copiii odată când mergeau la colindat, respectiv căciula lui Păcală și a lui Tândală”, a mărturisit Rodion Stoian.
Meșterul este asaltat de vizitatori, dornici să facă fotografii, mai ales că acesta se prezintă ca un adevărat dac, cu straie tradiționale și căciulă dacică, nelipsindu-i din mână ciomagul.
Celebra opincăreasă din Runcu Salvei, la Vaslui
La Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui a fost prezentă și lelea Florea Cosmi, celebra opincăreasă din Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud, în vârstă de 84 de ani. Aceasta confecționează opinci de 65 de ani și nu are de gând să se oprească prea curând. „Am făcut vagoane de opinici. Am 65 de ani de când fac acest lucru și nu mă opresc. Din opinci am câştigat destul. Înainte, toată lumea umbla încălţată cu opinci. Şi copiii la şcoală umblau toţi cu opinci. Acum nu mai sunt la mare căutare, însă nu mă lăs de ele. Opinca îi talpa ţării nu trebuie să o dăm uitării”, a spus Florea Cosmi.
În urmă cu doi ani, opincăreasa de la Runcu Văii a devenit Cetățean de Onoare a comunei natale, fiind considerată un „roman viu”, care a adus în zilele noastre farmecul unui meșteșug dispărut în multe regiuni ale țării.
Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui a fost organizat de Centrul Creației Populare Vaslui, instituție subordonată Consiliului Județean Vaslui, și Primăria municipiului Vaslui. Oana POPA
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau