„Postul cu apă are puterea de a transforma, de a face pe oricine mai bun”

nicolae hulpoi

Dimensiune font:

| 22-12-2024 20:00

 * dialog cu Nicolae Hulpoi, teolog și diacon ortodox, autor al cărții „Fermoarul Cerului.  Vindecare și descoperire de sine, prin postul doar cu apă

Practică ancestrală redescoperită în epoca modernă, postul cu apă devine tot mai respectat pentru beneficiile sale asupra trupului și spiritului. Această formă de detoxificare și disciplină propune renunțarea completă la hrană solidă, permițând organismului să se regenereze, în timp ce mintea se focalizează pe introspecție și echilibru interior. Despre toate aceste detalii și mai mult decât atât am discutat cu Nicolae Hulpoi, autorul volumului „Fermoarul Cerului. Vindecare și descoperire de sine, prin postul doar cu apă”. Autorul detaliază călătoria sa personală, îmbinând disciplinele credinței și științei pentru a dezvălui transformările trăite pe parcursul acestei practici. Volumul propune o perspectivă unică asupra modului în care postul cu apă poate deveni o cale de introspecție și regenerare, oferind cititorilor atât reflecții teologice, cât și recomandări practice.

 - Postul, prin natura sa, este o luptă cu limitele umane. Cum ați trăit această confruntare cu propriile fragilități și cum s-a manifestat rezistența interioară?

- Alegerea de a posti cred că este o afirmare a libertății interioare, la fel ca orice hotărâre de modificare în bine a conduitei personale, cu efecte benefice pentru propria persoană ori pentru cei din jur. Sentimentul că poți stăpâni un reflex primar, precum foamea și poftele asociate, este unul eliberator. Cred că din acest motiv încă postesc astăzi atât de mulți oameni. Simt că redobândesc măsura și stăpânirea asupra propriilor porniri, într-o epocă în care suntem practic asaltați de incitări la a exagera în toate privințele, dar în special cu mâncarea.

„Postul doar cu apă lărgește înțelegerea propriei biologii

- Cum a schimbat această practică percepția dumneavoastră asupra timpului, a vieții și a relației dintre trup și suflet? Este foamea un mod de a ne aminti că suntem mai mult decât ființe biologice?

- Postul numai cu apă alterează percepția asupra timpului. Ai, efectiv, senzația că ziua e de trei ori mai lungă! În timpul acestui post conștientizezi cât de mult timp ocupă gândul la următoarea masă, pregătirea mesei, mâncatul efectiv și starea de deconectare care urmează unei mese. Ei bine, fără această acaparatoare preocupare zilnică, înțelegi deodată la ce se se referă zicerea: „A fost lungă ca o zi de post”! Cred că foamea tocmai asta ne reamintește, că suntem ființe materiale, care avem constantă nevoie de schimb de materie cu exteriorul, pentru a supraviețui. Însă postul doar cu apă, atunci când e practicat prima oară, vine cu o uluitoare revelație: dispariția foamei, care se produce prin ziua a treia. Faptul de a trăi un număr de zile, fără a mânca nimic și, totuși, fără a fi chinuit de foame are un efect de întărire a încrederii în sine, în puterile proprii. Postul doar cu apă lărgește înțelegerea propriei biologii.

- Credeți că poate fi înțeles în afara contextului său religios? Sau își pierde semnificația dacă este deconectat de sacru?

- Postul doar cu apă este o funcție a corpului. În anul 2016 s-a luat premiul Nobel pentru descifrarea autofagiei, care e o parte din mecanismul care face posibilă supraviețuirea în lipsa alimentării. Fiind o funcție naturală a corpului, depinde de fiecare ce semnificație îi dă. Eu, ca teolog practicant al postului doar cu apă, am înțeles prin experiență cât de mult a influențat această practică gândirea unor sfinți teologi din trecut. Mai concret, anumite mărturii pe care înainte consideram a se referi la stări de extaz, am realizat că, de fapt, erau descrieri ale unor stări de bine și indescriptibilă pace interioară, pe care oricine a postit doar cu apă le cunoaște. Nu vreau să spun vorbe prea mari, însă postul doar cu apă cred că deschide oricui niște orizonturi mai largi. Așa se și explică insistența pe practica postului în creștinismul ortodox. Postul, în general, dar cel cu apă, în special, predispune la o înțelegere spiritualizată a vieții.

„Am ajuns să practic postul doar cu apă constrâns de suferința atroce cauzată de o formă de Long Covid”

- Ce a reprezentat pentru dumneavoastră renunțarea la hrană? A fost o formă de sacrificiu, o eliberare sau o purificare necesară?

- Am ajuns să practic postul doar cu apă constrâns de suferința atroce cauzată de o formă de Long Covid, care a început să se manifeste pe la jumătatea anului 2020. După un an și mai bine de investigații, consultații și tratamente medicale fără rezultat, în lipsă de alte soluții, am ținut primul post, de 11 zile, în martie 2021. Deci nici vorbă de sacrificiu, eliberare ori dorință de purificare. A fost disperarea pură, care-ți dă curajul să faci ce, în alte condiții, n-ai fi făcut niciodată. De fapt, toată această întâmplare, m-a smerit și mi-a transformat radical modul de a mă raporta la lucrurile pe care nu le înțeleg ori care îmi depășesc experiența. Pentru că, în alte condiții, aș fi fost, foarte probabil, un contestatar al postului cu apă, considerându-l exagerat și absurd. Aș fi făcut asta în virtutea înclinației mele naturale spre opțiunea moderată. Dar nevoia… te învață și te pune în situații în care n-ai fi crezut că vei ajunge vreodată.

- Cum vă explicați faptul că o practică fundamentală a fost abandonată de mare parte a omenirii? Este o consecință a modernității sau a unei pierderi de sens?

- Postul doar cu apă a fost singurul post practicat de Iisus. În toată antichitatea așa s-a postit. În Biserică, la începuturile ei, acesta era postul practicat. Noi azi îi spunem post doar cu apă, însă înțelesul originar al cuvântului „post” era „nemâncare”. Lucrurile sunt foarte clare în această privință. În cartea mea, „Fermoarul Cerului. Vindecare și descoperire de sine, prin postul doar cu apă” înaintez niște ipoteze care ar putea să explice de ce a fost abandonat postul doar cu apă, ca post care se adresa maselor. Pentru că în mediile monahale, discret, a fost în continuare practicat. Însă este evident pentru oricine că acest tip de post, oricâte virtuți ar avea, nu poate fi promovat ca practică de masă, fiindcă intră în conflict direct cu modelul economic actual. Doar încercați să calculați, prin reducere la absurd, pierderea economică pe care ar cauza-o 8 miliarde de oameni care nu ar mânca nimic într-o zi. Însă, într-un alt model economic, ce ar manifesta o mai mare grijă pentru protejarea resurselor, cu totul alta ar fi perspectiva.

„Posturile mele cu apă, practicate în ultimii ani, pe lângă vindecarea de Long Covid, mi-au redat bucuria vieții, pe care nu credeam că o voi mai reîntâlni vreodată

- În ce fel tăcerea foamei, lipsa hranei, a devenit pentru dumneavoastră o voce a sufletului? Ce revelații s-au conturat în liniștea creată de această abstinență?

- Cred că postul cu apă are puterea de a transforma, de a face pe oricine mai bun. Și, când spun asta, mă refer la ceva foarte concret, palpabil, nu la speculații subiective. Câteva zile de post doar cu apă îți dau, după aceea, o stare de bine care reverberează în toată ființa. În corpul care se simte bine și e sănătos, și sufletul se simte bine și e bucuros. Mă gândeam, la un moment dat, că pe măsură ce îmbătrânim, ne dispare cheful de joacă deoarece corpul se simte tot mai greu și mai obosit. Posturile mele cu apă, practicate în ultimii ani, pe lângă vindecarea de Long Covid, mi-au redat bucuria vieții, pe care nu credeam că o voi mai reîntâlni vreodată.

- Într-o lume în care dominația materiei tinde să eclipseze spiritul, cum ați găsit sens în acest act de renunțare extremă? A fost o rezistență la această tendință sau o cale de a o transcende?

- Să știți că multă vreme am gândit și eu în cheia asta! Însă postul doar cu apă mi-a spart acest clișeu. Mereu ne plângem că materialul sufocă spiritualul, dar oare chiar așa e? Nu cumva propria lene și nepăsare ne sufocă spiritual? Eu am copilărit la țară și știu, de pildă, cum e să mergi iarna în căruța trasă de cal, când afară sunt -15 grade Celsius. Mi se părea atunci o aventură, înfofolit în pături de lână, dar acum prefer fără ezitare confortul unei mașini cu climatizare și încălzire în scaune. Trăim într-o epocă extraordinară, din punctul de vedere al confortului material, în cea mai bună lume din câte au existat vreodată. Și e bună pentru toată lumea, nu doar pentru câțiva! Dar problema cred că e alta. Civilizația spiritului a rămas în urma civilizației materiale. De aici izvorăsc multe nemulțumiri. Ne-a părăsit sentimentul gratitudinii și al recunoștinței, gândim viața prea egoist. Vrem să primim cât mai mult, dar să oferim cât mai puțin sau deloc, dacă e posibil! Egoismul accelerează entropia, însă bunătatea, lărgimea inimii și iubirea fac mereu lumea mai bună. Părerea mea este, așadar, că nu e atât vorba de o dominație a materiei, ci de un declin al spiritului, care nu are o cauză exterioară, în afară de lenea și complacerea fiecăruia dintre noi.

Maura ANGHEL

 

Nicolae Hulpoi este teolog și diacon ortodox, doctor în Științele Educației și inginer horticultor. A fost redactor-șef la Ziarul Lumina între 2005 și 2010. Între 2010 și 2013 a fost director la Doxologia Media, unde a dezvoltat portalul doxologia.ro. Din 2013 practică horticultura.

 

 Caseta 1

- În fiecare etapă a postului, de la început până la sfârșit, ce adevăruri despre sine, despre lume sau despre Dumnezeu vi s-au dezvăluit? Ați simțit o evoluție a înțelegerii?

- În timpul posturilor cu apă, de fiecare dată, am trăit aceeași revelație: că viața este incredibil de frumoasă și că avem nevoie de atât de puțin pentru a fi fericiți. Fără experiența postului doar cu apă nu aș fi înțeles niciodată cuvintele lui Iisus care a spus că „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4, 4). Deci, noi cerem în rugăciune „pâinea noastră cea de toate zilele”, dar să nu uităm că putem trăi, pe scurte perioade, și fără pâine. Nu vă puteți imagina cât de eliberatoare poate fi această constatare!

 

Caseta 2

„Este evident pentru oricine că acest tip de post, oricâte virtuți ar avea, nu poate fi promovat ca practică de masă, fiindcă intră în conflict direct cu modelul economic actual. Doar încercați să calculați, prin reducere la absurd, pierderea economică pe care ar cauza-o 8 miliarde de oameni care nu ar mânca nimic într-o zi. Însă, într-un alt model economic, ce ar manifesta o mai mare grijă pentru protejarea resurselor, cu totul alta ar fi perspectiva” – Nicolae Hulpoi

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
De ciudă că l-a fugărit, i-a furat duba
22/12/2024 23:59

 Sergiu B. din Dagaţa făcea parte dintr-o gaşcă de şase tineri, a căror distracţie maximă era să sune, fără vreun motiv, la porţile oamenilor din sat, apoi s-o rupă la fugă. Operau seara tarz ...

În loc să fugă, hoţul a stat să bea antigelul
22/12/2024 23:59

 La cei 67 de ani ai săi, Gheorghe U. din Roşcani, in loc să-şi vadă liniştit de bătraneţile sale şi să se bucure in tihnă de pensie, continuă cu furturile din gospodăriile consătenilor. Deş ...

Faultul grosolan asupra iubitei i-a adus unui ieşean trei ani de închisoare
22/12/2024 23:59

 Lui Gheorghiţă L. nu i-a priit defel emiterea unui ordin de protecţie, prin care a fost obligat să plece de-acasă vreme de patru luni, răstimp in care n-avea voie să-şi contacteze in niciun fel iu ...

 Judecătorii ieşeni, extrem de harnici în prag de Crăciun. 200 sentinţe penale în două zile
22/12/2024 23:59

   Şoferii beţi, cei mai numeroşi dintre infractorii condamnaţi Ca de obicei, conform tradiţiei, cele mai multe dosare se referă la infracţiuni privind regimul rutier. Sunt 53 astfel de senti ...

Aruncatul pietrei în autospeciala poliţiei egal 6.000 lei amendă penală
22/12/2024 23:59

Un banal scandal conjugal făcut la beţie s-a terminat cu totul incofortabil pentru un sătean din Ţibana. Marinel şi Tatiana o luaseră cu rachiu şi vin incă de dimineaţă, astfel că pe la pranz erau de ...

Zeci de mii de ieșeni trăiesc din mila statului, cu câțiva lei pe zi!
22/12/2024 23:35

* cei mai multi ieseni beneficiari ai legii privind venitul minim de incluziune locuiesc in comuna Lungani – 741, Mironeasa – 458, municipiul Iasi – 453, Tibănesti – 325 * doar 96 din c ...

Investiții de 8 milioane de euro, la Recuperare
22/12/2024 20:38

* este vorba de un set de măsuri de reabilitare energetică profundă (deep renovation), care duc la reducerea semnificativă a consumului de energie si la cresterea eficientei energetice a clădirii Spitalulu ...

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei
22/12/2024 18:22

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic in punctele de trecere a frontierei, in mod special la graniţa cu Ungaria, in contextul in care mulţi cetăţeni ro ...

După 10 ani, aplauzele au umplut din nou sala Teatrului „Mihai Eminescu
22/12/2024 18:07

Teatrul Mihai Eminescu din municipiul Botoşani a fost redeschis publicului după mai bine de zece ani de la inceperea lucrărilor de reabilitare. Clădirea teatrului a fost reabilitată, consolidată şi mode ...

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun. O călătorie printre colinde, lumini și miros de scorțișoară
22/12/2024 17:14

* Ajunul Crăciunului este un moment deosebit in cultura romanească, o zi in care traditiile si obiceiurile se impletesc pentru a crea o atmosferă plină de magie si semnificatie * de la forfota pregătirilor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei