„Una din trei femei a fost supusă la violență psihologică, fizică sau sexuală”

1petronela nechita1

Dimensiune font:

| 23-01-2020 05:18

 Dialog cu dr Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi

 

Începutul de an a fost unul marcat de violenţe şi aproape că nu este zi în care să nu aflăm de crime ori accidente foarte grave. De fapt, numărul actelor comise cu violenţă creşte de la an la an, numărul victimelor fiind din ce în ce mai mare. Am discutat cu dr Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi, despre cauzele acestui fenomen, dar şi despre soluţiile care ar putea fi luate pentru a reduce statistica răului.

- În ultima perioadă, numărul cazurilor de agresiune a crescut îngrijorător. Nu trece o zi fără să auzim de crime, bătăi, violuri etc. Care să fie cauza?

- Actualmente, violența este recunoscută ca o semnificativă problemă pentru sănătatea publică și totodată o problemă socială. O societate dominată de violență și agresivitate este o societate în care oamenii aleg o funcționare primitivă. La om, frustrarea produsă de blocarea unor obiective poate provoca agresivitate. Adeseori sentimentul de lipsă, de non-apartenență determină pe cineva să fie distructiv-agresiv. Tinerii care devin agresivi și violenți provin adeseori din familii severe și autoritare sau din familii care i-au răsfățat puternic. Agresiunea publică poate fi o modalitate de a atrage atenția. Unii oameni au nevoie să trăiască sentimentul „de a deranja societatea” deoarece este unicul rol care le-a fost atribuit deja de când erau mici: acela de a fi „cel care deranjează”. Pentru ei, este mai bine să dețină un loc în partea „întunecată” a societății decât să nu aibă nici un loc. Există multe motive pentru care oamenii se decid, conştient sau inconștient, pentru un comportament agresiv sau pentru unul violent. Am învățat, de câte ori am avut ocazia, că ieșirile aggresive sunt rele, sunt de pedepsit, ne îndepărtează de cei din jur. Ceea ce mai rar învățăm este ce ne face să reacționăm așa, ce din interiorul nostru ne transformă.

- Extrapolând, am putea spune că evenimentele din ultimii ani întregesc o statistică a răului. De unde vin toate aceste comportamente?      

- Persoana agresivă își îndreaptă furia și forța distructivă spre exterior. Oamenii care suferă puternic de singurătate tind spre un amestec de comportament agresiv și depresiv. Ei sunt trişti și furioși, în același timp. Această tristețe se transformă în furie și agresiune, împotriva sa și a altora. Opinia publică și legea apără victima agresiunii fizice față de victima agresiunii psihice, deși ambele sunt acțiuni inacceptabile. Ambele acțiuni afectează prestanța umană și drepturile umane. Rezolvarea pe lungă durată reprezintă schimbarea constiinței. Agresiunea constantă, fizică sau verbală, are efecte negative psihologice, dar nu numai. Fenomenul cunoscut sub numele de „bullying” poate schimba structura creierului. În special, duce la scăderea volumului anumitor părți ale creierului, astfel că influențează anumite comportamente ca atenția, motivația, condiționarea. România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări europene în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„ 95% din totalul victimelor violenței în familie sunt femei”

- Agresiune este în multe familii. Cum apare şi de ce?

- Violența este un fenomen grav care afectează în special femeile. În România, una din trei femei spune că a fost supusă la violență psihologică, fizică sau sexuală de-a lungul vieții. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, 95% din totalul victimelor violenței în familie sunt femei, iar la nivel mondial, între 40%-70% dintre femeile ucise sunt victime ale acestei violențe. Rapiditatea cu care se trece la fapte violente asupra femeilor este acceptată uneori chiar de victima însăși: „Mă mai bate, dar merit și eu”. Este vorba despre sindromul Stockholm - comportamentul unor victime care ajung să se atașeze de agresor. ONU arată, într-un raport recent, că la nivel mondial, una din două femei ucise au murit de mâna partenerului de viață sau a familiei, în 2017. În România, Legea nr.217/2003 se referă la situațiile de violență în familie, atât în ceea ce privește prevenția, cât și sancționarea acestora.  OMS acordă o atenție particulară violenței în general și violenței interpersonale în particular.

-       După cum se vede, mulţi oameni nu fac distincţia dintre bine şi rău. Cum se pot confunda aceste două noţiuni?

-       Sunt numeroase studii care arată că un consum de media violentă crește riscul pe termen scurt de agresiune verbală, relațională sau fizică. Vizionarea violenței la televizor, a filmelor violente, jucarea jocurilor video violente, cresc probabilitatea comportamentelor violente. Acei copii care cresc expuşi constant la media violente au un risc mai mare de a se comporta agresiv în viaţa reală ca adolescenți şi ca adulţi. De asemenea, media violentă poate determina nu doar un comportament agresiv într-o varietate de forme, ci şi gânduri agresive, sentimente agresive, excitarea fiziologică şi scăderea compotamentului pro-social. În cele din urmă, efectele conţinutului violent sunt efecte de învăţare în creier.

„Principala atitudine pedagogică în învățământul de stat este cea autoritară, care ucide independența gândirii”

- Ce se întâmplă în creierul unui agresor când este în plină furie, când îşi snopeşte soţia în bătaia ori îşi chinuie copiii?

- Creierul uman are nişte conexiuni particulare menite să-i facă pe oameni să imite ceea ce văd. Părinții sunt un model pentru copiii lor și de aceea atunci când spunem „Copiii văd şi apoi fac” nu exagerăm. Personajele din mass-media sunt modele pentru mulți dintre noi, modele de roluri atractive, mai ales în cazul în care acţiunile lor violente de pe ecran sunt prezentate ca fiind justificate şi social acceptabile. Atunci când conţinutul violent este răsplătit şi prezentat ca „amuzant”, conceptul de agresiune va fi în mod clasic corelat cu sentimente pozitive. Conform studiilor, cu cât creşte expunerea la media violente, cu atât un copil devine mai sfidător şi mai lipsit de respect sau un adult devine astfel mai lipsit de solicitudine faţă de ceilalţi. Comportamentul agresiv pe care îl vedem zilnic în jurul nostru, de exemplu în trafic, furia, precipitarea și presiunea domină stilul românesc de șofat. Apoi să nu uităm că principala atitudine pedagogică în învățământul de stat, chiar și după revoluția din 1989, este cea autoritară, care ucide independența gândirii.

-  Ce soluţii vedeţi dvs pentru limitarea violenţei?

- Ca soluţie de schimbare este înființarea grupelor de lucru în care să se pună accent pe discuții referitoare la violență atât în grădinițe, școli, dar și în cadrul familiei. Specialiştii (psihiatru, psiholog, terapeut) pot dirija aceste discuții atât în domeniile în care își desfăşoară activitatea, cât și în privat, punând accent pe exemplele de zi cu zi din mass-media, filme video, jocuri de rol etc. Schimbarea mentalității nu poate fi doar responsabilitatea autoritaților, e o schimbare care pornește de la fiecare dintre noi. Sigur că cele mai multe politici publice și-au canalizat atenția asupra restricționării accesului copiilor la media violente, însă ar fi mult mai eficient să se depună eforturi pentru educarea publicului cu privire la efectele media asupra copiilor. Principiul „eşti ceea ce mănânci” se aplică şi la consumatorii sănătoşi de media. Un tip de psihoterapie indicată pentru a trata comportamentul agresiv este cea cognitiv-comportamentală, pentru a învăța cum poate fi controlat comportamentul agresiv prin tehnici de gestionare a acestuia. În alte cazuri este recomandată medicația, mai ales dacă agresivitatea este generată de boli sau tulburări psihice, cum ar fi demența, schizofrenia, tulburarea bipolară, consumul de alcool. Tratamentul diferă însă în funcție de cauzele comportamentului agresiv.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Dr. Petronela Nechita este medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi. A absolvit Facultatea de Medicină Generală la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi în 2006, are un doctorat în medicină susţinut în 2014, cu teza „Considerente etice și legale, ale internării voluntare și nonvoluntare a bolnavului psihic”. A publicat numeroase articole în reviste cu factor mare de impact, a participat la numeroase congreseşi conferinţe naţionale şi internaţionale, unde a susţinut lucrări ori a prezentat postere pe teme de larg interes.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
 Bilanț de excepție al Operei Iași în 2024. Primul spectacol din 2025 al teatrului liric ieșean are loc pe 9 ianuarie
03/01/2025 13:45

    Opera Natională Romană din Iasi pregăteste in aceste zile primul spectacol al anului, „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, care va avea loc pe 9 ianuarie, de la ora 18: ...

Planul roșu a fost activat la Suceava: Un microbuz s-a răsturnat, mai multe victime sunt încarcerate
03/01/2025 12:27

Accident extrem de grav la Suceava, unde a fost deja activat planul rosu! Un microbuz cu 7 pasageri a ieşit in afara părţii carosabile vineri, pe raza localitatii Ciumarna, din judeţulSuceva. Două persoane ...

Semne rele anul are! Ordonanţa „trenuleţ” pune pe picior de război sindicaliștii ieșeni
03/01/2025 08:42

* salariaţii din invăţămantul preuniversitar şi sănătate sunt nemulţumiţi de prevederile proiectului ordonanţei „trenuleţ” * sindicaliştii din invăţămantul preuniversitar solicită Gu ...

Scade numărul pensionarilor „săraci”, crește numărul pensionarilor „speciali”
03/01/2025 08:37

 * in ultima lună a anului trecut, numărul pensionarilor aflati in plată, la Iasi, a ascăzut la 158.529 * acelasi trend, de scădere, se inregistrează si la nivel national, in contrast, insă, cu num ...

Jurnal de călătorie în Alsacia și Tirol
03/01/2025 08:17

În perioada adolescentei, tinerii traversează etape esentiale de formare a identitătii si dezvoltare personală. Călătoriile si practicarea jurnalului de sine reprezintă două instrumente valoroase c ...

Judeţul Iaşi încheie 2024 cu o uşoară creştere a numărului de şomeri
02/01/2025 23:59

  Concret, in acest moment, in evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi sunt inregistraţi 10.074 şomeri (din care 4.609 femei) În ceea ce priveşte mediul de rezide ...

„Demolatorii” ieşeni condamnaţi în 2024
02/01/2025 23:59

 363 dosare ajunse pe mesele magistraţilor, doar 16 condamnări! Statistica anului 2024 arată că judecătorii ieşeni tratează infracţiunile de distrugere cam la fel ca şi pe cele de furt din superm ...

Mara-Ştefania, primul copil născut la Iași, în acest an!
02/01/2025 23:12

* fetiţa ar fi trebuit să se nască de Crăciun, dar barza a intarziat puţin * „Nu cred că poate fi un dar mai mare ca acesta”, a spus Irina Luchian, mama fetitei * În noaptea de Revelion, ...

2024, un an de excepție pentru Opera Națională Română din Iași
02/01/2025 16:19

În 2024, Opera Natională Romană din Iasi (ONRI) a avut o activitate mai mult decat bogată. A prezentat un total de 90 de reprezentatii, fiecare fiind o veritabilă demonstratie a pasiunii si profesiona ...

Omul Anului 2024, Bogdan Tănasă. Ieșeanul care construiește destine și transformă vieți
02/01/2025 15:34

În ultima noapte a anului 2024, Televiziunea Romană a premiat, pentru al doilea an consecutiv, oamenii care construiesc lumi noi. Trofeul de Om al Anului a ajuns la ieseanul Bogdan Tănasă, fondatorul p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei