Ai cont fals în mediul online? Riști să faci pușcărie
Dimensiune font:
Prezența conturilor false în mediul on line este un adevărat flagel, ceea ce înseamnă manipulare și inducere în eroare, dar și o infracționalitate debordantă. Fenomenul poartă numele de „fake news” și are deja extindere mondială. „Legislația europeană, cel puțin, a devenit extrem de coercitivă, iar în cazul consecințelor grave ale faptelor săvârșite cu astfel de instrumente se poate aplica pedeapsa cu închisoarea”, a atras atenția cunoscutul avocat ieșean Gianina Vera Poroșnicu.
13% din conturile de pe Facebook sunt fie false, fie duplicate. 270 de profiluri aparțin unor utilizatori care au mai mult de un cont sau care își ascund identitatea. „Fenomenul s-a extins, vorbim de un adevărat flagel, iar oamenii trebuie să știe că se pot apăra și adresa justiției”, a spus Gianina Vera Poroșnicu.
Pentru a stopa aceste practici, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în ședința din 25 ianuarie 2021 că „deschiderea și utilizarea unui cont pe o rețea de socializare folosind alte date de identificare reale decât cele ale persoanei care efectuează aceste demersuri constituie infracțiunea de fals informatic”.
O asemenea faptă întrunește două din cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută de art. 325 din Codul Penal, respectiv cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.
Într-o era a digitalizării, într-o lume în care nu mai mergem noi la informație, ci vine ea la noi în funcție de profilul nostru on line, orice like sau comentariu crește șansele ca informația să devină virală. În cele mai multe cazuri, știrea este propagată prin intermediul conturilor false.
„Fake news ia amploare într-un sistem care funcționează după cu totul alte reguli. Or, în acest sistem este ușor să publici orice tip de știre, fie falsă sau adevărată, iar rețelele de socializare o vor distribui cu viteză și fără discriminare”, a atras atenția avocatul ieșean Gianina Poroșnicu. Trăim într-o era a internetului, „citim și aflăm totul de pe internet, socializăm și ne expunem fără rețineri viață pe conturile sociale, însă puțini dintre noi discernem și suntem atenți la fake-newsuri și conturile false pe care le distribuim și cărora le dăm like”. Din acest motiv, începând cu data de 25 ianuarie 2021, crearea și utilizarea în mediul on line a conturilor false este pedepsită de lege.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau