Alexandra, „rezidenta de fier”
Dimensiune font:
Moartea asistentului medical din Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, Mioara Haută, care în urmă cu 16 ani a pierit în tragedia aviatică SMURD,alături de medicul Liliana Puiu şi cei doi piloţi - Valentin Stănescu şi Augustin Toma, nu a fost în zadar. Atât sora, cât şi cele două nepoate i-au urmat exemplu. Doar una dintre ele, Alexandra, s-a specializat în medicină de urgenţă. Sora şi cealaltă nepoată lucrează tot în sistemul sanitar, în Germania, însă. Sora Mioarei Haută este şi ea asistent medical. Una dintre nepoate este medic dentist în străinătate. Cea de-a doua nepoată, Alexandra, este medic rezident în anul III la specializarea Medicină de Urgenţă. În ciuda vârstei, la cei 28 de ani, Alexandra este medic rezident şef.
Vestea prăbuşirii elicopterului de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 302, care avea un echipaj SMURD la bord a căzut ca un trăznet peste familie, peste întreaga comunitate. Pe 9 ianuarie 2006, în mai puţin de10 minute de la ridicarea de la sol a elicopterului cu echipajul SMURD la bord a sunat alarma. La nici măcar doi kilometri de la decolare, elicopterul EC 135 – 302 s-a prăbuşit. În ciuda mobilizării exemplare a colegilor lor, a celor de la ISU sau poliţie, niciunul dintre membrii echipajului aflat la bord nu a putut fi salvat. Cu toţii au murit din cauza impactului elicopterului cu solul. Ce a urmat a fost o întreagă tragedie din care cu greu şi-au revenit toţi, fie ei colegi sau membri ai familiilor îndoliate.
Dar viaţa a mers mai departe. Acum, după 16 ani de la tragedie o regăsim pe Alexandra alergând printre autospecialele SMURD, pacienţi şi locaţiile de unde vin solicitările. De trei ani, Alexandra este rezident la Medicină de Urgenţă. „Este o specializare grea, pe care o faci din pasiune, altfel nu ai cum să rezişti. Nu prea mai ai timp. În primii trei ani lunar faci câte şapte gărzi de noapte, iar în anii următori numărul gărzilor e mai mare. Ajungi şi la zece-unsprezece. Sunt gărzi foarte solicitante. În general, la medicina de urgenţă îţi trebuie timp, devotament şi rezistenţă. Altfel nu rezişti”, a spus Alexandra.
Rezident șef la UPU
În ciuda unei aparenţe firave, Alexandra e o femeie de fier. La cei 28 de ani ai săi are deja doi ani de vechime în coordonare. Ea este rezidentul şef, coordonatorul tuturor medicilor rezidenţi la specializarea Medicină de Urgenţă. „Suntem bucuroși că aici la Iașți rezidenții aleg Medicina de Urgență și vin către această specializare. Unul dintre ei este rezidentul șef care are o legătură strânsă de familie, de sânge cu asistenta noastră care s-a pierdut în accidentul din 2006. De fapt, sunt doi membri de familie, sora Mioarei Haută, fostă asistentă la noi, iar de câţiva ani şi nepoata ei, Alexandra, care este medic rezident la medicină de urgență. A ales cu toată inima această specialitate. Este și rezidentul şef pentru că are calități de organizare și calități de comunicare cu colegii ei din ceilalți ani Tradiția asta de familie spune multe despre dragostea de medicină de urgență. Este un lucru important care va continua și în alte familii din UPU SMURD Iaşi”, spune prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU de la Spitalul „Sf Spiridon” şi coordonatorul SMURD la nivelul întregii Moldove.
Atunci când a avut loc tragedia aviatică SMURD, Alexandra era un copil. Avea doar 12 ani când şi-a pierdut mătuşa. Moartea Mioarei Haută, a îndurerat familia, iar ei i-a dat aripi spre un vis care acum începe să devină realitate. Înainte însă de a muri, Mioara era vizitată din când în când de nepoate. „Eram copii. Veneam când şi când, dar nu stăteam prea mult. Aici, la UPU, erau foarte multe cazuri aşa că nu puteam sta prea mult, mai ales că pe atunci UPU funcţiona într-un spaţiu mult mai mic, era mai puţin personal şi foarte mulţi pacienţi. Pentru noi era interesant şi captivant tot ceea ce vedeam că se întâmplă aici. Ne-a învăţat să facem manevre, să luăm tensiunea”, spune Alexandra.
Mioara Haută - un adevărat exemplu pentru întreaga familie
Mioara Haută a fost nu doar un asistent medical devotat, ci şi un adevărat exemplu pentru întreaga familie. Astfel că, atât sora acesteia, cât şi cumnata sa, mama Alexandrei, au urmat, la rândul lor, cursurile de asistenţi medicali şi de ani buni profesează în acest domeniu. Dar dorinţa de a salva oameni nu s-a oprit la ele. La rândul ei, verişoara Alexandrei a urmat şi ea facultatea de medicină, însă a ales Medicina Dentară. Atât mătuşa cât şi verişoara lucrează acum în străinătate, ca asistent medical şi medic stomatolog. „Mioara le-a îndemnat pe mătuşa şi pe mama să se facă şi ele asistente. Mereu le-a încurajat, mereu ne-a încurajat. Era o persoană foarte devotată, ne povestea despre ceea ce face ea la spital, cât de frumos este atunci când salvezi viaţa unui pacient”, spune Alexandra.
Dragostea Mioarei pentru medicină şi pentru aproapele său era aşa de mare încât şi-ar fi dorit să devină şi ea medic. Se pregătea chiar să dea admiterea la Medicină, însă visul său s-a sfărmat odată cu aeronava prăbuşită la pământ.
Acum, după 16 ani de la tragedie, Alexandra Haută este decisă să continue visul mătuşii sale şi speră că într-o zi va zbura cu elicopterul SMURD în misiuni de salvare a unor vieţi. „Încă nu am avut posibilitatea de a pleca în misiune aeromedicală. La astfel de misiuni participă doar medicii specialişti şi medicii primari. Sper să am şi eu această ocazie”, spune Alexandra. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau